Kao što se često događa, problemi sa skladištenjem usjeva za zimu počinju nakon žetve.
-Na primjer, dogodilo mi se da se češnjak potpuno osuši ili sam nakon nekoliko mjeseci primijetila da je počeo truliti pa sam ostatak uroda morala baciti - podijelila je jedna žena svoje iskustvo na internetu i odmah otkrila kako je riješila ovaj problem. Kaže, ni sama nije mogla vjerovati da će uspjeti kada joj je prijateljica rekla što zapravo treba napraviti u ovoj situaciji.
-Ako ovako spremite češnjaka, trajat će više od godinu dana - oduševljeno kaže ista žena.
Tajna je, govori, u tome da za početak treba znati da se češnjak mora savršeno osušiti i koristiti za skladištenje samo kada je zdrav. Ne zaboravite da jedan bolesni komad može zaraziti cijeli usjev, dobro ga pregledajte prije žetve.
Drugi uvjet je da češnjak ne čistite i ne režete, već ga čuvate cijelog s korijenom i komadićem stabljike - tako se čuvaju sve korisne tvari povrća.
Važan uvjet je i uklanjanje prljavog tla.
-No, najvažniji savjet je onaj koji mi je dala prijateljica kojoj je češnjak tako trajao čak dvije godine - ističe i otkriva da joj je rekla da je osnova svega u tome da češnjak ‘diše‘ i da se čuva u hladnoj i ne vlažnoj prostoriji.
U kutiju uspite oko 2 cm krupne soli i stavite češnjak. Gornji dio prekrijte novinskim papirom – nipošto ne prekrivajte materijalima koji ne dišu, češnjak mora ‘disati‘. Susjed kaže da češnjak dugo traje i na sobnoj temperaturi. Ako nemate odgovarajuću kutiju, nosite posudu od 3 litre. U kutiju sipati 2 cm krupne soli, prekriti novinama i staviti češnjak. Pokrijte vrh novinama. Ovako sakupljen češnjak može se čuvati u kući na sobnoj temperaturi. Ako nemate mjesta za kutije, uzmite posudu od 3 litre i pokrijte vrh gazom, ali ne poklopcima.
Drugi način je da češnjak čuvate u staklenki. Ljudi koji su isprobali kažu da češnjak skladišten u staklenoj posudi bez poklopca uvijek traje barem do iduće berbe. Naravno, važno je da je pritom savršeno osušen.
Kako vi skladištite svoj češnjak?