VRIJEME JE ZA...

Zašto je ptice važno ispravno hraniti samo tijekom zime, ali ne mrvicama kruha

Kućice za ptice izrađene od plastičnih boca i kaseta za povrće vrtlara Hrvoja Kovača 

 Berislava Picek/Cropix/
Koliko ste puta nakon ručka, sakupljali mrvice kruha da nahranite gladne ptičice u vašem dvorištu, misleći da činite dobro djelo?

Nažalost, koliko god taj čin bio dobronamjeran, za ptice može biti vrlo štetan. Naime, osim što kruh sam po sebi nema prehrambenu vrijednost koja će im dati potrebnu energiju, ptice nemaju enzim potreban za razgradnju tih ugljikohidrata pa takav obrok za njih može biti čak poguban.

Ptice nikako nije preporučljivo hraniti tijekom cijele godine, posebno tijekom toplijih mjeseci kad u prirodi pronalaze obilje hrane, no u zimskom razdoblju, kad ju je sve teže pronaći, hranjenje ima važnu ulogu. Osobito znamo li da nam upravo ptice, poput sjenica, vrabaca ili zeba, uvelike pomažu tijekom vrtlarske sezone jer se hrane štetnicima u našim vrtovima - crvima, kukcima, ličinkama i gusjenicama pa ih želimo zadržati u našoj blizini. Također, ptice nam pomažu i u gnojenju zemlje jer je njihov izmet bogat fosforom koji je bitan element za rast biljaka.

image
Berislava Picek/Cropix/

"Ptice ne bismo trebali hraniti cijele godine zbog dva važna razloga. U vrijeme gniježđenja važno je da ptice svoje mladunce hrane životinjskom hranom bogatom proteinima pa stoga ne bi trebale imati na raspolaganju višak biljne hrane koja nije dobra za mladunce. Drugi ključan razlog za prestanak hranjenja je to što će inače kukcojede ptice jesti sjemenke i neće obavljati svoju funkciju u ekosustavu, a to je kontrola kukaca. Posljedice toga štetit će i nama samima", navode u udruzi BIOM, organizaciji civilnog društva koja se bavi očuvanjem prirode, njezinim promicanjem i popularizacijom.

Ističu kako hranjenjem pticama možemo pomoći preživjeti teške zimske uvjete, ali samo ako to činimo ispravno. Dakle, uz kvalitetnu hranu i odgovarajuću lokaciju te pravilan način.

image
Berislava Picek/Cropix/

Ponuda hrane za ptice ovisi o tome koja se vrsta ptica želi privući ili zadržati u vrtu, a vrtlari ističu da je uvijek korisno kombinirati više vrsta hrane. Može ih se hraniti mješavinom sjemenki, kao i kuglicama s goveđim lojem pomiješanim s raznim sjemenkama, koje su dostupne u trgovačkim centrima i trgovinama s potrepštinama za kućne ljubimce. No, hranjive kugle mogu se napraviti i u kućnoj radinosti, i to od nesoljenog svinjskog sala s raznim sjemenkama i žitaricama. Oni se miješaju u kompaktnu kuglicu te se umataju u mrežicu i podvezuju špagom.

image

Hranjive kugle mogu se napraviti od nesoljenog svinjskog sala i raznih sjemenki i žitarica

Berislava Picek/Cropix/Cropix

Za hranjenje su dobre nepržene i nesoljene, crne i šarene suncokretove sjemenke, ali i sjemenke bundeve, orah, lješnjak, nesoljeni kikiriki, zob, proso, amarant... zatim razno svježe ili sušeno voće poput jabuke ili sušene smokve te pojedini ostaci iz kuhinje, poput kuhanog kukuruza, zelenog povrća i ostataka voća. Neki tu ubrajaju i kuhanu rižu, koja će ptice brzo zasititi, ali mnogi upozoravaju da im zbog nedostatka vitamina i minerala u prehrani tijekom zimskih mjeseci to može i naštetiti.

Pravilo je da, jednom kad počnete, nastavite redovito hraniti ptice, ali jedino ako to činite ispravno, uz odgovarajuću hranu i lokaciju

Hrana se može ostavljati u kućicama za ptice i hranilicama, koje će pticama pomoći da ujedno pronađu sklonište tijekom nevremena ili hladnih noći. U trgovinama se mogu pronaći razni oblici kućica od drveta i plastike, a mogu se i samostalno izraditi od raznih materijala. Pritom treba paziti da je riječ o kvalitetnom materijalu na kojem se neće ozlijediti. Ako se u hranilicu stavljaju sjemenke, poželjno je napraviti i krovnu zaštitu od kiše, a kako bi se spriječilo širenje bolesti, treba je provjetravati i dva puta godišnje kompletno očistiti ekološkim sredstvom uz ribanje četkom.

image

Hranjive kugle i viseće hranilice od plastičnih boca i tanjurća od teglica za biljke urbane vrtlarke Andree Čoh

Berislava Picek/Cropix/Cropix

Mjesto na kojem se postavlja hranilica treba biti mirno, zaklonjeno stablom ili grmljem, ali opet dovoljno otvoreno da bi ptice mogle brzo pobjeći naiđe li opasnost. Također, mjesto bi trebalo biti bez prometa i izvan dosega drugih životinja koje bi mogle uznemiravati ptice, poput mačaka. Neke vrste ptica koje su spretnije moći će se hraniti na visećim hranilicama i obješenim hranjivim kuglama, a pticama koje traže hranu na tlu odgovarat će niže postavljene platforme ili hrana ostavljena na tlu.

image
Berislava Picek/Cropix/

S hranjenjem se može početi već s prvim mrazovima u listopadu, ali ništa pretjerano. To je više način da ih se nauči gdje mogu pronaći hranu jer će se vraćati na isto mjesto. Kako se približava vrhunac zime, poželjno ih je obilnije hraniti i svakako paziti da hrane ne ponestane u najhladnijem razdoblju. Naime, važno je pravilo da, jednom kad počnete, nastavite redovito hraniti ptice tijekom zime jer se mnoge od njih naviknu na siguran, moguće i jedini izvor hrane. Kad zima počinje popuštati, poželjno je u hranilicama ostavljati sve manje hrane jer će ptice već u ožujku početi pronalaziti hranu u prirodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 16:31