Začini koje volimo

Vrući i sparni su dani. Kako zadržati miris i okus omiljenog bosiljka?

 /SHUTTERSTOCK

Opojan miris svježeg bosiljka već dugo je sinonim za ljeto. No, kako ga čuvati da i tijekom sparnih dana miriši tako dobro? Iako se staklenke bosiljka mogu kupiti tijekom cijele godine u raznim trgovinama, njegova sezona je upravo u ljetnim mjesecima, kada je i najbolje vrijeme za njegovu konzumaciju. Bez obzira jeste li ga sami uzgojili ili kupili, nemojte dopustiti da istrune. Dakle, pitanje je kako pohraniti svježe začinsko bilje da u njemu možete uživati ​​tjednima bez brige da će istrunuti?

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Za pohranjivanje većine začinskog bilja, poput kopra ili peršina, ako ste sigurni da ćete ga iskoristiti u roku od dan ili dva, postupak je prilično sličan: isperite ih u hladnoj vodi i osušite ili upotrijebite zdjelu za salatu za "okretanje" " da se riješite viška vode. Začinsko bilje stavite na vlažan papir, a potom u silikonsku ili plastičnu vrećicu. Čuvajte u hladnjaku do tri dana, baš kao i zelenu salatu.

Međutim, bosiljak je iznimka. Niska temperatura u hladnjaku može učiniti njegovo zeleno lišće crnim. Najbolji način da bosiljak održite svježim je da odrežete krajeve stabljika kao što biste to učinili kod buketa cvijeća, a zatim narezani bosiljak stavite u staklenu teglu, visoku vazu ili čašu s vodom. Labavo ga pokrijte plastičnom vrećicom i držite na sobnoj temperaturi u zasjenjenom kutu kuhinjskog pulta, mijenjajući vodu svaka dva dana.

image
ALISSA DE LEVA /UNSPLASH/

Poput cvijeća, stabljike bosiljka trajat će od pet do više od sedam dana, sa svježim listovima koji su uvijek pri ruci. Usput možete naići na bezbroj različitih metoda za očuvanje okusa svježeg bosiljka pomoću zamrzivača: uliven u kalupe za led, zamotan u vrećice za zamrzavanje... Iako bosiljak tehnički možete zamrznuti, imajte na umu da nakon smrzavanja gubi živu boju, zelenu boju, svjež okus i nježnu teksturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:46