VRIJEDI PROBATI

Suhi listovi i beživotna najdraža biljka? Možda nije kraj i još ju možete spasiti u par koraka

 Unsplash
Ovi jednostavni koraci pomoći će vam da svojoj biljci vratite njenu bivšu slavu

Ako vas zanima ova tema, velike su šanse da imate osušenu biljku. Ne budite prestrogi prema sebi - događa se i najboljima od nas, a ponekad čak i biljkama koje ne zahtijevaju mnogo održavanja. Ali imamo dobre vijesti za vas: vaša biljka tužnog izgleda možda je samo dijelom uginula, a vi je možda možete oživjeti.

Naravno, tu smo da vam kažemo kako to točno učiniti. Od prepoznavanja čak i najsuptilnijih znakova života do ispravljanja pogrešaka koje ste napravili, ovi jednostavni koraci pomoći će vam da svojoj biljci vratite njenu bivšu slavu.

image
Unsplash

Korak 1: Potražite znakove života

Kada je riječ o biljkama (uključujući one koje pročišćavaju zrak), "mrtvo" je relativan pojam. Možda vam se čini da je vaša biljka uginula, ali kada bolje pogledate, to možda i nije tako. Ako je na biljci ostalo malo zelenila, možda još uvijek ima nade.

Također biste trebali provjeriti korijenje. Kao sustav potpore biljci, oni pružaju mnogo informacija o stanju njezina cjelokupnog zdravlja. Čak i ako su vidljivi dijelovi biljke osušeni, korijenje još uvijek može primati dovoljno hranjivih tvari i vode da nastavi s rastom. Ako pronađete znakove života, sljedeći korak je otkrivanje što je pošlo po zlu i kako oživjeti svoju biljku.

Korak 2: Provjerite jeste li previše zalili

Biljke trebaju vodu da bi preživjele i napredovale, ali je moguće biljci dati previše vode. To će utjecati na korijenje koje može početi trunuti. Ako ste svojoj biljci davali previše vode, morat ćete napraviti neke promjene - što prije. Maknite biljku dalje od izravne sunčeve svjetlosti i prestanite zalijevati dok se tlo ne osuši. Ako je tlo mokro, možda biste trebali promijeniti tlo i posudu.

Korak 3: Provjerite je li tlo suho

Baš kao i prekomjerno zalijevanje, premalo vode će uništiti biljku – a za mnoge ljude to je vjerojatan scenarij. Koji su znakovi žedne biljke? Biljka će početi venuti. Lišće će se početi sušiti i smeđiti na vrhovima, a zatim će uginuti. Tlo će također popucati i odmaknuti se od rubova posude.

Naravno, voda je ovdje odgovor, ali biljku koja umire morate zalijevati na pravi način. Ako biljka zahtjeva puno vode, brzi način da je oživite je da je ostavite da se namače u vodi nekoliko sati. Mnoge biljke ovom metodom postanu prekrasne, bujne i živahne u samo jednom danu.

image
Unsplash

Korak 4: Uklonite mrtve listove

Biljke koje propadaju vjerojatno će imati osušene listove i morat ćete ih se riješiti. Budite nemilosrdni: ako je lišće potpuno smeđe, neće se vratiti; umjesto toga želite se usredotočiti na novi rast. Da biste ih uklonili, odrežite mrtve listove škarama ili ih lagano otklonite vršcima prstiju. Obično će se suhi listovi lako odvojiti od stabljike, ali ako morate vući, upotrijebite škare.

Korak 5: Podrežite stabljike

Odrežite suhe listove, a zatim uklonite i mrtve dijelove stabljike. U idealnom slučaju, želite doći do najzdravijih dijelova biljke, ali ako su stabljike osušene, ostavite ih najmanje 5 centimetara iznad tla.

Ovo je također dobro vrijeme za promjenu tla—pa čak i posude. Preporučujemo presađivanje biljke u veću posudu. I budite upozoreni: vjerojatno nećete odmah vidjeti promjenu na bolje. Ovisno o biljci, može proći nekoliko tjedana ili duže dok biljka ne bude u boljem stanju.

Korak 6: Pazite na osvjetljenje

Neka bude svjetla — ili možda ne toliko! Rasvjeta je važan čimbenik za zdravlje vaših sobnih biljaka, pa ćete morati osigurati da vaša sorta dobiva optimalnu količinu. Nakon što saznate voli li vaša sobna biljka puno sunce, djelomično sunce, izravnu sunčevu svjetlost ili neizravnu sunčevu svjetlost, tada je možete premjestiti u prikladnije područje vašeg doma. Ovisno o stanju, naizgled mrtva biljka mogla bi ozdraviti samo ovim jednostavnim podešavanjem.

image
Unsplash

Korak 7: Odredite treba li vašoj biljci više vlage

Ako je vaša biljka došla iz tropskih krajeva, možda umire od želje da se vrati u tu vrstu okoliša—doslovno. Iako količina vlage ovisi o biljci, postoje neki pokazatelji da je biljci potrebno više vlage u zraku. Ako je potrebno više vlage, pokušajte redovito prskati ​​biljke ili ih grupirati zajedno kako biste povećali vlažnost.

Naravno, prevelika vlaga bit će problem za neke biljke. Ako je vlažnost previsoka, biljka može razviti plijesan, gljivične infekcije i žuto lišće. Općenito, biljke s debljim, voštanijim lišćem bolje podnose suhi zrak, a takva je situacija u većini naših domova.

Korak 8: Osigurajte dodatne hranjive tvari

Hranjenje vaše biljke posebno je važno tijekom vegetacijskih sezona u proljeće i ljeto. Neuhranjena biljka, imat će slabe stabljike ili promijenjenu boju lišća, pa će vam za oživljavanje biljke koja ugiba trebati kompost ili gnojivo. Također, tlo s vremenom može postati osiromašeno hranjivim tvarima, stoga je presađivanje svakih nekoliko godina uvijek dobra ideja.

Međutim, ako je vaša biljka u lošem stanju, dobra je ideja da počnete polako. Ne želite napraviti nekoliko iznenadnih promjena odjednom jer je biljka vjerojatno već u stanju šoka i podložnija problemima.

image
Unsplash

Korak 9: Pričekajte najmanje mjesec dana

Može biti lako izgubiti nadu kada se čini da se vaš trud ne isplati. Ali zapamtite: trebalo je neko vrijeme da umalo ubijete svoju biljku, a trebat će i neko vrijeme da je ozdravite. Ključ je biti strpljiv. Nastavite brinuti o svojoj biljci nekoliko tjedana, a zatim ponovno procijenite.

Korak 10: Kompostirajte

Ako ste pokušali sve, uključujući i čekanje od najmanje mjesec dana, a vaša biljka nije napredovala, moguće je da je došlo vrijeme za rastanak. Ali umjesto da uginulu biljku bacite u smeće, stavite je u kantu za kompost. Kada kompostirate svoje biljke, čak i ako su uginule, ostaci se mogu pretvoriti u tlo bogato hranjivim tvarima koje djeluje kao prirodno gnojivo koje može koristiti drugim sobnim biljkama ili vrtu. To znači da vaša mrtva biljka može imati novi život—i doprinijeti zdravlju vaših budućih biljaka, a istovremeno pomoći okolišu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2024 15:27