PROLJEĆE U VRTU

Što sijati i saditi u svibnju? Za neke biljke sad je zadnji tren

 /SHUTTERSTOCK

U svibnju je nestao sav rizik od mraza u većini dijelova naše zemlje. Mnoge sjemenke povrća, ljekovitog bilja i cvijeća mogu se izravno sijati na otvorenom, dok se ranije posijane biljke sada mogu saditi vani nakon razdoblja aklimatizacije na vanjske uvjete. Mnoštvo sjemena može se posijati i u zatvorenom prostoru, uključujući nježnije usjeve poput krastavca i dinje. Sjetvom u zatvorenom prostoru zaštitit ćete mlade biljke od puževa.

image
/SHUTTERSTOCK

Svibanj vaša posljednja prilika da posadite jagode ako želite da daju urod ove godine, a ako tek počinjete uzgajati povrće, cikla je dobra opcija jer ju je lako uzgojiti. Sjeme ne treba puno poticanja da proklija i zahtijeva malo održavanja. Sijte sjeme izravno u plitke posude. Sada je također vrijeme da već posađene cikle presadite vani -pazite da to učinite prije nego što se razvije korijenje ili će izrasti u neobične oblike.

Svibanj je posljednje vrijeme za sjetvu kukuruza šećeraca, kako bi biljke imale dovoljno vremena za rast i sazrijevanje. Za najbolje rezultate, sijte u zatvorenom prostoru i presadite vani kada su sadnice dovoljno velike. Sve biljke kukuruza šećerca posijane u travnju mogu se sada saditi vani. Svibanj je pravi mjesec i za krastavac, brokulu, mrkvu, tikvicu i bosiljak.

Predlažemo da posijete i korabicu, ukusno povrće koje možda nije toliko popularno koliko zaslužuje. Brzo raste i dostiže zrelost za samo nekoliko mjeseci. Sijte kao i druge kupusnjače i berite kad nije veća od teniske loptice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 17:53