KORISNO JE

Što sa suhim lišćem u jesen? Ne bacajte, napravite malč, kompost ili ukrasite dom

 Unsplash
Dok su vas hrpe hrskavog lišća možda zabavljale satima kao dijete, teško je znati što s njima učiniti u odrasloj dobi

Što učiniti s lišćem tijekom jeseni? Nakon što prekrasan spektakl žutog, crvenog i smeđeg lišća osvijetli drveće u vašem dvorištu, uskoro ćete se naći s brdašcem lišća na svom travnjaku, naoružani puhačem za lišće kao rezervom. Dok su vas hrpe hrskavog lišća možda zabavljale satima kao dijete, teško je znati što s njima učiniti u odrasloj dobi. Sigurno im postoji bolja upotreba od kante?

image
Unsplash

Pitajte bilo kojeg vrtlara i objasnit će vam mnoštva namjena koje suho lišće može imati u vašem dvorištu. Od hranjivog komposta do malča za suzbijanje korova, ova skromna vrsta organske tvari ima čitav niz prednosti za vaše dvorište, a uz to su i potpuno besplatne! Teško je zanemariti činjenicu da je jesenje lišće jedan od najljepših prizora koje svako godišnje doba može ponuditi. Kao takvi, ne bismo trebali podcijeniti ni njihovu estetsku kvalitetu u našim domovima.

Iako ne poričemo brojne namjene mrtvog lišća, teško je znati odakle krenuti kada se suočite s hrpom vlažnog, trulog mulja ispred sebe. Srećom, stručnjak za vrtlarstvo Grahama Barretta za Livingtec otkrio je nekoliko svojih trikova za prenamjenu odumrlog lišća kako bi pomogao vašem vrtu (kao i nekoliko za vaš interijer).

image
Unsplash

1. KOSITE SUHO LIŠĆE KAKO BISTE POBOLJŠALI ZDRAVLJE TRAVNJAKA

Nema smisla pokušavati prikriti činjenicu da je grabljanje naporan i dugotrajan posao. Uostalom, postojao je razlog zbog kojeg je izumljen puhač lišća. Ako je grabljanje lišća s vašeg travnjaka prokletstvo vašeg života, Graham, stručnjak za vrtlarstvo u tvrtki Bean Bags, predlaže da ga kosite kako biste doprinijeli njezi vašeg travnjaka.

"Svakog tjedna trebali biste pokositi svoje mrtvo lišće‘, objašnjava. ‘Oštrice će nasjeckati lišće i rasporediti ga po vašem travnjaku kao malč. Ovo je posebno dobro ako počinjete primjećivati ​​da na vašem travnjaku raste mahovina, jer će malčiranje spriječiti da mahovina preuzme vlast."

Prema Grahamu, košnja preko mrtvog lišća također je korisna za vaše biljke. "S vremenom će se čestice lišća razgraditi u hranjive tvari u tlu, što pomaže vašim biljkama da izgrade otpornost razvijanjem snažnijih korijenskih sustava."

image
Unsplash

2. STVORITE MALČ ZA SUZBIJANJE KOROVA

Malč je sveti gral savjeta za moderne vrtove u jesen. To je u osnovi sloj organskog materijala koji pomaže u poboljšanju plodnosti, izolaciji korijena biljaka i očuvanju vlage u tlu. "Osim toga, malč pomaže u suzbijanju korova blokirajući sunčevu svjetlost da dopre do njihovih korijena", kaže Graham.

Malč se može sastojati od bilo koje organske tvari iz vašeg dvorišta poput sječke ili pokošene trave, ali i lišće može biti izvrstan malč. "Lako ih je skupiti, traju dulje od drugih vrsta malča i ne moraju se mijenjati tako često kao borove iglice ili komadići kore", dodaje Graham.

Da biste napravili malč od suhog lišća, najbolje ga je prvo usitniti. Graham predlaže da za to koristite svoju kosilicu za travu, ali morat ćete provjeriti je li suho, a ne mokro. Također je moguće sakupiti vlažno lišće i položiti ga na gredice bez usitnjavanja. Primijetit ćete da se polako raspadaju ili nestaju dok ih crvi unose pod zemlju, pomažući gnojidbi i prozračivanju tla.

Malč se također može koristiti za izolaciju bilo kojeg korjenastog povrća koje biste mogli uzgajati tijekom jeseni, poput mrkve, kelja i poriluka. "Jednostavno ih pokrijte mrtvim lišćem", kaže Graham.

image
Unsplash

3. DODAJTE IH U VAŠU KOMPOSTNU HRPU

Ovo bi mogao biti očigledan izbor, ali svejedno zaslužuje mjesto na popisu. Ako imate kompostnu hrpu (ili kantu), ovo je najjednostavnije rješenje za dobro korištenje vašeg mrtvog lišća.

"Ako imate puno mrtvog lišća, ovo je definitivno savršen izgovor da napravite kompostnu hrpu", napominje Graham. "Možete napraviti kompost samo od lišća ili ga kombinirati s drugim organskim materijalima poput pokošene trave i kuhinjskih ostataka. Na kraju će se razgraditi u bogato tlo koje se može koristiti kao gnojivo za vaše biljke."

Graham savjetuje da kompost odstoji cijelu zimu, povremeno okrećući hrpu da se prozrači. "Ako se počne činiti suhim, samo trebate dodati vodu iz vrtnog crijeva, dok okrećete vilama", kaže. "Do proljeća bi trebali imati malo komposta za umiješati u zemlju u svom vrtu."

Ako imate mali vrt u kojem nema mjesta za hrpu komposta, isprobajte malu kompaktnu kantu za kompost. Ako ste u ograničenom budžetu, još uvijek možete napraviti lisnu plijesan (tlo napravljeno isključivo od komposta lišća), jednostavno skupite mrtvo lišće na hrpu u kutu svog dvorišta. ‘"akon godinu dana, lišće bi se trebalo raspasti u tamnu masu, slatkastog mirisa, regenerator tla koji je bogat kalcijem i magnezijem", kaže Graham. "Kombinirajući to s činjenicom da lako zadržava vodu, izniman je za tlo za posude, kao i za površine povrća i cvijeća."

Najbolje je sakupljati lišće nakon što se malo osušilo i izbjegavati ga grabljati nakon jake kiše jer, kako Graham primjećuje, "inače se neće dobro razgraditi u kompostnoj hrpi.

image
Unsplash

4. IZOLIRAJTE SVOJU ŠUPU SUHIM LIŠĆEM

Budući da smo već spomenuli koliko lišće može biti učinkovito u izolaciji drugih biljaka, ne čudi da može izolirati i druge prostore.

"Ako imate šupu ili neku drugu malu građevinu u svom dvorištu, možete upotrijebiti mrtvo lišće kao izolaciju", kaže Graham. "Jednostavno ih nagomilajte unutar strukture i zatim prekrijte slojem plastične folije. Plastika će zadržati vlagu i zaštititi lišće od jakih vjetrova."

Iako bi moglo biti primamljivo nagomilati lišće u vreće za smeće koje bi poslužilo kao izolacija, Graham naglašava da biste to trebali izbjegavati. "Glavni razlog za to je što će početi trunuti unutar vrećice i stvarati neugodan miris", objašnjava. "Stavljanje u vrećice također otežava njihovu upotrebu kao malč u vašem vrtu, stoga biste ih uvijek trebali raširiti i pokriti ceradom umjesto da ih stavljate u vrećice.

image
Unsplash

5. UKRASITE DOM

Konačno, ne možemo završiti raspravu o mnogim upotrebama jesenskog lišća, a da ne spomenemo njihovu estetsku vrijednost. Unesite ih unutra i dodajte malo sezonskog duha u svoj dom tako što ćete svoj prostor ukrasiti suhim lišćem u nizu boja.

Za prekrasnu ideju za jesenski dekor stola, stilizirajte svoj blagovaonski stol jesenjim lišćem, uključujući suho lišće ili grančice bobičastog voća sljedeći put kada budete domaćin večere. "Ako želite stvoriti nešto složenije, pokušajte staviti malo suhog cvijeća u veliku zdjelu ispunjenu smeđim, narančastim i žutim listovima koji su svi otprilike iste veličine", predlaže Graham.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 23:55