Osvaja izgledom

Srdašce ili Marijino srce: Cvijet iza kojeg se kriju romantično-tragične legende

Dicentra spectabilis

 Marieke Nolsen
U Francuskoj poznat kao Jeannettino srce, u Njemačkoj ga nazivaju dvobojni cvijet srca, ponekad i plameno srce, a Rusi slomljeno srce

OSOBNA ISKAZNICA

` NAZIV: Dicentra spectabilis (Lat. Lamprocapnos spectabilis L. Fukuhara), iz porodice dimnjača (Fumariaceae)

` PORIJEKLO: istočna Azija

` KLIMA I STANIŠTE: polusjenovita i sjenovita mjesta te srednjeteška i srednjelagana tla dobre drenaže

` SADNJA I SJETVA: jesen ili rano proljeće

` VRIJEME CVATNJE: uglavnom od travnja do lipnja

` RAZMNOŽAVANJE: reznicama korijena ili sijanjem sjemena

` ŠTETOČINE: lisne uši i puževi ponekad se hrane lišćem, a prema nekim iskustvima i ježevi vole biljku

image
Depositphotos

Najoriginalniji su, pak, Englezi, koji za njega kažu - dama u kupki. U narodima prihvaćeni nazivi su i krvavo srce, djevojačke suze...

Riječ je o biljci Dicentra spectabilis (lat. Lamprocapnos spectabilis L. Fukuhara), iz porodice dimnjača (Fumariaceae), koja osvaja izgledom svojih cvjetova neobičnog, srcolikog oblika. Naime, gledajući njezine cvjetove stječe se dojam da su srca ovješena na krajevima grana, podijeljena na dnu, odakle će suza ili kap krvi uskoro pasti.

Porijeklom je iz istočne Azije, odakle je u prvoj polovici 19. stoljeća dopremljena u Europu, gdje je odmah stekla široku popularnost, ponajprije u vrtovima aristokrata i plemića.

image
Depositphotos

Dicentra je višegodišnja zeljasta, grmolika biljka koja u prosjeku raste do visine oko 100 centimetara, a uglavnom zauzima od 45 do 75 centimetara u širinu. Ima svinutu, mesnatu stabiljku, listovi su na peteljkama, duboko urezani, a cvjetovi su roza ili bijele boje. Vrlo je otporna biljka i bez problema prezimljava u našim krajevima: uspijeva na polusjenovitim ili sjenovitom tlu, može tolerirati osunčani položaj, ali u tom slučaju tlo treba stalno održavati vlažnim. Cvate otprilike od travnja do lipnja.

image
Depositphotos

Razmnožava se reznicama i sjemenom. Rizomi se sade u jesen ili rano proljeće, a korisna je informacija da je prilikom dodirivanja potrebno zaštititi se rukavicama jer bi osjetljive osobe mogle dobiti iritaciju kože. Sije se u jesen jer je sjemenu potrebna hladnoća kako bi proklijalo, a ako se sije u proljeće, sjeme je potrebno nekoliko tjedana držati u hladnjaku.

Nekoliko je sorti Dicentre, od kojih je najpoznatija spectabilis. Sam taj naziv znači spektakularan, vrijedan divljenja. Pojedine su sorte i hibridne vrste različitih boja cvjetova i lišća uzgojene naknadno.

Za Dicentru se vežu razne romantične legende, a jedna od njih, iz Francuske, kaže da se nesretno zaljubljenoj djevojci Jeannette slomilo srce i pretvorilo u dicentrični cvijet, Ta je legenda puna dubokog značenja: ljubav uzdiže ljude i daje im radost, ali ponekad i boli te slama srca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 23:59