OMILJENA BILJKA

Sjećate li se kakav su okus nekada imale rajčice? Ovako uzgojite slatke i ukusne stare sorte

 /SHUTTERSTOCK

Sjećate li se kakav je okus nekada imala rajčica? Da, i mi to polako zaboravljamo. Stoga smo potražili kako uzgojiti rajčice koje imaju onaj nekadašnji okus i miris, ono nešto što nas podsjeća na djetinjstvo.

1. Izaberite najbolju sortu rajčica

Prve rajčice koje se se uzgajale bile su manje i svjetlije boje. Vremenom je napredovala proizvodnja, što je stvorilo primamljiv plod jarko crvene boje. Izaberite sortu koja vam odgovara i uzgajajte je. Jedna od najvažnijih točki je pronaći pravo sjeme.

2. Uzgajajte sortu koja dobro uspijeva u vašem vrtu

Morate znati ph vrijednost tla u vašem vrtu. Je li to mjesto s puno padalina, imate li dovoljno sunca? Kada shvatite kakav vrt imate, zapitajte se koja sorta rajčica najbolje uspijeva u tim uvjetima, a zatim je pronađite i posadite.

3. Ranije posadite

Rajčica voli toplu zemlju. Stoga, posijte ju 8 tjedana nakon posljednjeg mraza. Ako ste potpuno sigurni da neće biti većih vremenskih promjena, tek onda posadite rajčicu u vrtu. Ova biljka ne voli izlaganje niskim temperaturama.

image
/SHUTTERSTOCK

4. Omogućite joj sunce

Rajčici je potrebna sunčeva svjetlost. Da biste dobili sočne i slatke plodove rajčice, posadite ju na mjesto gdje će imati 6 do 8 sati direktne sunčeve svjetlosti.

5. Posadite u bogatu zemlju

Zemlja mora biti dobro pognojena s visokokvalitetnim organskim dodacima. Također se uvjerite da je tlo dobro drenirano i da ne zadržava višak vlage. Rajčica voli kalcij i magnezij, pa se pobrinite da to dobije. Ljuske jaja su idealne kao kompost, a također su i dobra zaštita od puževa.

6. Posadite sadnice duboko

Što dublje zakopate sadnicu rajčice – to bolje! Prvo postepeno izlažite sadnice suncu i tako sedam do deset dana. Kada se sadnica navikne na sunce, presadite je. Napravite veliku rupu u koju ćete prvo dodati kompost ili organsko gnojivo, dobro zalijte, a zatim ukopajte sadnicu. Cilj ove duboke sadnje je da se omogući da korijeni biljke nisu izloženi tokom bilo kog perioda rasta.

7. Neka bude toplo

Netko koristi crnu foliju oko rajčica, koja će spriječiti rast korova, ali i dodatno sačuvati toplinu. Ova folija će reflektirati sunčeve zrake u plodove, ali i će zaštititi biljku od štetočina.

8. Što više pažnje to bolje

Rajčica voli da ju paze i maze. Redovno ju zalijevajte, zatvorite praznine i zaštitite od štetočina. Pored nje obavezno posadite neven koji će ju zaštititi od nametnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 08:39