KREATIVNO VRTLARENJE

Sami izradite teglice kakve želite i reciklirajte

Ili previše ili nedovoljno. To je problem mnogih vrtlara kada je riječ o posudicama za sadnju omiljenih biljaka. Učimo vas kako osmisliti posudu po svojim vlastitim željama i/ili na dobar način iskoristiti stare keramičke lončiće koji vam se doma gomilaju. Maštovito, entuzijastično i radišno

Čest problem nas vrtlara su posude za sadnju. Naime, s jedne strane se dogodi da ih odjednom imamo previše, a s druge strane - nedovoljno. Kada sam prošle godine radio za vas temu o bonsaima, naišao sam na neočekivan problem. Naime, nisam uspijevao u zagrebačkim trgovinama pronaći adekvatne posude za moja malena stabalca. To me je navelo da počnem istraživati kako da sam izradim posude koje mi trebaju.

Drugi problem s kojim se možete susresti je višak teglica. Najčešće vam se nakupe kao ostatak nakon kupnje bilja. Nažalost, većina tih teglica, koje kupujete s biljem, su plastične. Dosta su jeftinije od keramičkih, pa ih proizvođači bilja vole koristiti. Takve teglice predstavljaju veliki ekološki problem. Teško ćete ih iskoristiti, stoga predlažem da ih stavite u kontejnere za plastiku i reciklirate na taj način. Ako kupujete sadnice od malih proizvođača, možete eventualno pri kupnji zamoliti prodavače na štandovima da vam izvade sadnice iz takvih teglica, da ih iskoriste ponovo za presadnice.

Ako pak koristite keramičke lončiće, kao što ih koristimo mi u Botaničkom vrtu PMF-a u Zagrebu, postoje brojni načini na koje ih možete iskoristiti. Čak i ako vam se oštete, mogu biti izuzetno dekorativni.

Stoga sam vam u ovome broju odlučio prikazati kako da sami izradite posude kakve želite, ali i kako da iskoristite stare keramičke lončiće.

NOVO RUHO STARIH KERAMIČKIH TEGLICA

DJELOMIČNO OŠTEĆENE

Ako su vam se teglice oštetile, ali još uvijek zadržavaju formu posude, svejedno možete u nju posaditi biljku. Takve posude su idealne za kreativce i vrtlarske umjetnike. Pokušajte pogledati oštećenu posudu iz drugog kuta. Napunite je zemljom za cvijeće, a zatim je nagnite tako da ne propušta zemlju kroz krhotinu. Meni je takva, “nagnuta” forma koju sam dobio nakon punjenja zemljom dala ideju da posadim maleni bonsai u njoj. Kako bih dodatno naglasio formu stabla, odlučio sam oko njega posaditi mahovinu, koja odaje dojam travnjaka.

OKRHNUTE

Imate stare teglice koje su vam se okrhnule ili vam jednostavno više nisu lijepe, možete ih obojiti i ukrasiti, a zatim u njima posaditi bilje. Ili ih pak iskoristite za izradu pravih skulptura u svome vrtu.

Jeste li znali? Na ovaj način možete saditi različite biljke, međutim preporučujem da odabirete sukulente i bilje koje ne zahtijeva previše vlage. Naime, morate imati u vidu da su keramički lončići napravljeni tako da imaju otvore za cijeđenje viška tekućine. Kada pomaknete težište posude u stranu, višak tekućine se neće više moći cijediti kroz te otvore, nego će se zadržavati u posudi. Posljedica toga je mogućnost truljenja korijena. Iz tog razloga savjetujem da odabirete biljke koje je potrebno tek povremeno zalijevati

POTPUNO OŠTEĆENE

Ako su vam se teglice u potpunosti razbile, ne očajavajte. Takve krhotine su itekako upotrebljive. Često prilikom sadnje znam napomenuti da u dno lončića stavite “crepiće za drenažu”. E, to su upravo ti “crepići”. Naime, radi se o krhotinama razbijenih keramičkih lončića koje se najčešće stavljaju na dno posuda prije nego što u njih stavite zemlju. Svrha je da vam se zemlja u lončiću ne nabije u otvore za cijeđenje vode i na taj način onemogući normalnu drenažu. Krhotine keramičkih lončića su idealne za to. Naime, radi se o prirodnoj glini, koja je ekološki prihvatljiva, relativno su lagani, pa ne opterećuju posudu i, što je najvažnije, ne ometaju normalan rast biljke i razvoj korijena.

NAPRAVITE MINI VRT OD OŠTEĆENIH KERAMIČKIH TEGLICA

Ako imate više oštećenih keramičkih teglica, različite veličine i stupnja oštećenja, možete ih sve iskoristiti na način da napravite maleni vrt u kaskadama

1. Uzmite najveću okrhnutu teglicu, pa u nju nasipajte zemlju za cvijeće.

2. Dobro prskalicom ovlažite zemlju vodom, kako ne bi iskliznula kroz oštećenje.

3. Zatim uzmite crjepiće (krhotine od potpuno razbijenih teglica), pa ih utisnite u zemlju na način da formirate stepenice.

4. Posadite u oštećene lončiće, manjih dimenzija željene biljke. Preporučujem manja stabalca, koja sporo rastu. Potom ih djelomično ukopajte u veliki lončić.

5. Popunite i ostatak prostora u teglici sa malenim, spororastućim biljkama.

6. Prostore između biljaka prekrijte mahovinom, kućnom srećom ili nekim drugim prekrivačem tla.

Nemojte zaboraviti redovito orošavati svoj mini vrt.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 15:29