Slatki plod

Sada treba posaditi mjesečarke kako bi se do ljeta ukorijenile, čak i na mini balkonu

 Heather Barnes/Unsplash
Ako se nas pita, jagode su najukusnije proljetno voće. Nema tog sladokusca koji može odoljeti slatkom mirisu zrelih jagoda

Naravno, ne govorimo o izvansezonskim jagodama koje se mogu naći u trgovinama, nego našim, domaćim, čija je sezona počela u svibnju, a ovisno o sorti koju uzgajate u vrtu, možete u njima uživati sve do pojave prvog mraza. Još je važnije da se jagode, osim u vrtu, mogu uspješno uzgajati i u teglama, visećim košarama ili na prozorskoj klupici, ama baš svi mogu uživati u tom slatkom plodu.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Jagoda (Fragaria) višegodišnja je zeljasta biljka koja pripada porodici ruža - Rosaceae. Dijelimo ih u dvije skupine: divlje i mnogobrojne kultivirane sorte, koje pak mogu biti jednorotke ili stalnorastuće. Asortiman sorti stvarno je velik ovisno o ponudi u rasadnicima, a najvažnije od svegaa je da je njihov uzgoj jednostavan, čak i za početnike. Ako se pravilno posade, ne zahtijevaju puno brige i vrlo će brzo nagraditi vrtlara/vrtlaricu brojnim plodovima.

image
Artur Rutkowski/Unsplash

ŠUMSKE JAGODE - FRAGARIA VESCA

U prirodi šumske jagode rastu po rubovima šumaraka i livada u velikim skupinama, a nalaznika će usrećiti sitnim plodovima nenadmašne arome. Njihov okus toliko je upečatljiv i za mnoge možda jedini pravi okus jagode. Gotovo da se ne mogu naći u dućanima jer plodovi, za razliku od ostalog bobičastog voća poput maline, borovnice, ribiza ili kupine, vrlo brzo nakon branja počinju gnjiliti.

image
Tomislav Krišto/CROPIX

Na sunčanim terenima prirodno se razmnožavaju vriježama i s vremenom tvore gust pokrov, pa se u vrtu mogu uzgajati i kao pokrivači tla. U vrtnim centrima mogu se nabaviti kultivirane šumske jagode ili mjesečarke, a upravo smo tu sortu iskoristili za sadnju, posadivši je uz rub gredice sa salatama i ljutim papričicama.

image
Berislava Picek/ CROPIX

VOLE MALČIRANJE I NEŠTO KISELIJE TLO

Najbolje uvjete za rast i razvoj ukusnih plodova pruža humusom bogata i vlažna zemlja, ali treba pripaziti da tlo nije natopljeno vodom. Kako bi se zadržala vlaga u zemlji, nasade jagoda na proljeće malčirajte slamom ili sijenom, time će se i plodovi izdignuti s poda i spriječiti eventualno truljenje. Malč će ujedno i onemogućiti rast korova, za što se mogu koristiti i posebne vrtne tkanine ili folije koje propuštaju vodu i zadržavaju vlagu u tlu. Istu ulogu ima i malč od slame, samo što je kompliciranija borba protiv puževa. Ravnomjerna gnojidba potrebna je za razvoj kvalitetnih plodova kod svih sorti, ali pogotovo kod jagoda mjesečarki. Kompost se dodaje za vrijeme sadnje ili u proljeće oko biljaka te se plitko ukopa u tlo kako se ne bi oštetio korijenov sustav. Kod jagoda mjesečarki prvi cvjeetovi u svibnju se otkidaju čime će se odgoditi berba, ali će potaknuti učestaliju cvatnju i rezultirati većim prinosima.

SADNJA

Sada treba obaviti sadnju presadnica mjesečarki kako bi se do ljeta dobro ukorijenile. Pa krenimo!

image
Berislava Picek/ CROPIX

1. Proljeće je vrijeme kada treba obaviti sadnju presadnica mjesečarki dovoljno rano da se do ljeta dobro ukorijene. Prve godine suzdržite se od branja ukusnih plodova odnosno redovito uklanjajte cvjetove jer ćete u drugoj godini dobiti veći urod.

image
Berislava Picek/ CROPIX

2. Budući da je u D&D vrtu njihova namjena da pokrivaju tlo, mi smo ih posadili na razmak od 20 cm, no preporuka je da im se osigura puno više prostora s razmakom čak i do 45 centimetara. Jagode su podložne pepelnici ako su gusto posađene.

image
Berislava Picek/ CROPIX

3. Kod sadnje obratite pozornost na to da mjesto na kojem se listovi spajaju s korijenjem bude iznad površine zemlje, ali ne previše jer će se presadnica osušiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. srpanj 2022 18:24