Made in Croatia

Ručno rađeni i unikatni terariji: Mala džungla u staklenci kao dar u svakoj prilici

 Čudesna šuma by Budi green
Početna znatiželja za izradu terarija dovela je supružnike Ivanu i Krešimira Budaka do obiteljskog biznisa

PROFIL

  • Info: terariji, stabilizirani zeleni zidovi od mahovine, terariji s rasvjetom...
  • Naziv: Čudesna šuma by Budi green
  • Izrada: Ivana i Krešimir Budak
  • Gdje kupiti? CCO West i East, studio u Dubravi (Zagreb)

Otvorili su showroom u zagrebačkoj Dubravi, u kojem održavaju i grupne radionice.

Približava se rođendan vašeg supruga, majke, kolege s posla, kume... ali nemate ideju što pokloniti? Umjesto očekivanog klasičnog buketa ili sobne biljke, zašto ih ne biste obradovali terarijem? Ove male džungle u staklenkama posljednjih su godina apsolutni hit. Razloga je nekoliko: jedinstven su i unikatan poklon, napravljen da traje dug period i da mami osmjeh na lice svakog ljubitelja bilja, pa čak i onog kojem bilje ne uspijeva. Baš kao i Ivani Budak, laborantici po struci, koja je sa suprugom Krešimirom, stolarom i dizajnerom namještaja, prije dvije godine pokrenula brend Čudesna šuma by Budi green, koji oduševljava ponudom bogato aranžiranih, ručno rađenih i unikatnih terarija.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

- Poklanjanjem terarija poklanjate jedan cijeli mali svijet. Terariji nisu preparirani i umjetni, nego rastu, mijenjaju izgled, u njima niču nove biljčice... Mogu biti samoodrživi i trajati godinama uz minimalnu njegu i, puno važnije, adekvatan položaj u prostoru. Zalijevaju se dva do tri puta godišnje i to isključivo destiliranom vodom, a povremeno ih se treba i “pošišati” - kaže Ivana.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Terariji su bogato aranžirani i ručno rađeni. Svaki je unikatan. Kad započnu s izradom terarija, nikad ne znaju kako će finalno izgledati, jednostavno puste mašti na volju

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Prisjeća se i kako je sve krenulo.

- Nemam “zeleni palac” i bilje mi nikad nije uspijevalo. No, kad smo suprug i ja preuređivali kuću, bila mi je nekako presterilna te sam se na poslu požalila da nemam ništa “zeleno”. Šefica mi je tad poklonila terarij koji je sama izradila uz komentar “to ti sigurno neće uvenuti”. Tu sam se zaljubila, terarij me podsjećao na laboratorij, staklene posude, eksperiment, prirodu... I stvarno nije uvenuo. No, kad je došlo vrijeme za presadnju, nastala je panika. I tu sam zapravo imala prvi doticaj s izradom terarija. Tad je sve krenulo, jedan terarij za drugim, treći, peti... bila sam “zaražena” - smije se, dodajući kako se i suprug sa svojom strukom ubrzo pronašao u cijeloj priči.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Od početne znatiželje preko hobija razvili su obiteljski biznis s četvero zaposlenih i novootvorenim studijom-showroomom u Dubravi, u kojem održavaju i grupne radionice izrade terarija.

Svaki je terarij, ističe Ivana, drugačiji. Naglasak njihovog brenda je, kaže, na kvaliteti i bogatom aranžiranju, biljke niti materijali nisu budžetirani, a upravo se po tome razlikuju od drugih.

- Kad započnem s izradom terarija, nikad ne znam kako će finalno izgledati, jednostavno pustim mašti na volju. Sama izrada vrlo je opuštajuća, uživam i u iznenađenim licima klijenata s kojima ostajemo u kontaktu. Znaju nam se povratno javiti da im je niknula gljiva, što je znak zdravog sustava... - kaže.

Sav materijal, dodaje, uvoze: jastučastu mahovinu i bilje nabavljaju od nizozemskih proizvođača, staklo iz poljske tvornice recikliranog stakla, a od kamena preferiraju kvalitetne vrste poput Dragon Stone, Maple Leaf, Seiryu Stone...

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Jastučastu mahovinu i bilje nabavljaju od nizozemskih proizvođača, a staklo iz poljske tvornice recikliranog stakla, dok od kamena preferiraju kvalitetne vrste, poput Dragon Stone, Maple Leaf, Seiryu Stone...

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

- Nabava materijala u početku je predstavljala veliku prepreku jer ga na hrvatskom tržištu nema, što nas je dovelo do istraživanja i edukativne suradnje s teraristima iz inozemstva, a posljedično i do odlične suradnje s kolegama iz Hrvatske, primjerice s brendom Walden plants iz Zagreba, Terrajungle iz Dubrovnika i Zen garden iz Splita. U Hrvatskoj je mala zajednica terarista, zajedno si pomažemo i surađujemo, zdrava smo konkurencija - kaže Ivana.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

S vremenom su se počeli baviti i stabiliziranim zelenim zidovima od mahovine, a nude i korporativne poklone, zahvalnice za vjenčanja... Terarije nude kao gotove proizvode, a putem webshopa uskoro će biti dostupan i repromaterijal za izradu terarija, bilje, pokoji model staklenki, alati za održavanje... Po narudžbi, pak, izrađuju veće sustave terarija s lampama, koji imaju ulogu rasvjetnih tijela, a u planu je i “green table” - staklena kutija u obliku stolića s posađenim terarijem za poslovne prostore.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 23:50