baš čudno

Potaknite svoje biljke na samooprašivanje s ovim jednostavnim i provjerenim trikom

 Unsplash
Mnoge biljke počevši od rajčice i čilija do paprike i patlidžana, oslanjaju se na ono što je poznato kao oprašivanje zujalicama

Volimo brze, a pogotovo neobične trikove kad je u pitanju čišćenje i održavanje našeg doma, ali također smo ludi za jednostavnim trikovima koji pomažu razvoju naših zelenih ljubimaca, zato jako često volimo popratiti što je poznati botaničar James Wong posljednje otkrio. Ovom prilikom nam je donio genijalan trik kako možete pomoći boljem prinosu usjeva. Kako sam piše za The Guardian, krajem prošle godine je naletio na studiju koja se činila previše čudnom i previše prekrasnom da bi bila istinita: kako koristiti električnu četkicu za zube za poboljšanje prinosa usjeva i tako je odlučio ovo ljeto isprobati ovaj trik da bi na kraju sezone donio zaključak koliko je iznenađujuće učinkovit, unatoč tome što zvuči nevjerojatno.

image
Unsplash

Mnoge biljke počevši od rajčice i čilija do paprike i patlidžana, oslanjaju se na ono što je poznato kao oprašivanje zujalicama. To je proces kojim brze ultrazvučne vibracije koje emitiraju vrste, poput bumbara, oslobađaju peludna zrnca koja se inače čvrsto drže u prašnicima cvijeća. To je mehanizam fino podešen milijunima godina evolucije.

Problem je u tome što ako nema dovoljno oprašivača u okolici, što često može biti slučaj, uzgajivači takvih usjeva mogu doživjeti slabe prinose. To je osobito vjerojatno kod uzgoja ovih biljaka u zatvorenom prostoru, primjerice u stakleniku ili na prozorskoj dasci, jer oprašivači jednostavno nemaju pristup. Tradicionalno, vrtlari su koristili poseban uređaj koji oponaša visokofrekventne vibracije pčela, kako bi navukli biljku da oslobodi pelud.

image
Unsplash

Međutim, postoji nekoliko mogućih problema s ovom tehnikom. Prvo, uređaji dolaze u mnogim frekvencijama, a samo nekoliko njih replicira pčele koje su učinkoviti oprašivači biljaka. Drugo, dokazi su pokazali da je trajanje vibracije od ključne važnosti, što znači da stalno trebate premještati uređaj s cvijeta na cvijet. Konačno, koliko vas doista ima taj uređaj - bez obzira na pravu frekvenciju – koji se eto tek tako našao u kući? A ako ga već nabavite, što ćete, raditi s njim kroz ostatak godine?

image
Unsplash

S obzirom na ta ograničenja, tim znanstvenika sa sveučilišta Texas Rio Grande Valley odlučio je provesti prekrasan jednostavan eksperiment uspoređujući učinkovitost korištenja električne četkice za zube s onom koju koristi poseban uređaj s istom namjenom. Otkrili su da je uklanjanje glave četkice i dodirivanjem s metalnim zrnom središte otvorenog cvijeta i puštanje da vibrira na cvatu pet sekundi dovoljno da biljku prevari u samooprašivanje.

James Wong sam kaže kako je u svojim malim pokusima u dvorištu ove godine pronašao čak 20% povećanje prinosa za nešto za što mu je trebalo manje od 10 minuta. Prilično zgodan trik, čak i ako izgleda pomalo čudno to što radite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:19