LJEPOTICA U VRTU

Posadite princezino drvo - raste šest metara godišnje, najbrže na svijetu

 /SHUTTERSTOCK

Zamislite stablo koje svaki dan doslovce možete vidjeti kako raste, a u godinu dana izraste čak pet do šest metara. Riječ je o je paulovniji, najbrže rastućem stablu na svijetu, koja u posljednje vrijeme postaje sve popularnije u Hrvatskoj. Naime, i kod nas postoje rasadnici gdje se mogu kupiti sadnice ovog čudesnog drva, a kako paulovnija dobro podnosi temperature od -20 do +40 stupnjeva, idealna je i za naše krajeve.

image

Ljubičasti cvjetovi paulovnije odličan su mamac za pčele

/SHUTTERSTOCK

Potječe iz jugoistočne Kine, a ime je dobila po Ani Pavlovnoj, kćeri nekadašnjeg ruskoga cara Pavla I. Zato je nazivaju i princezino ili carsko drvo. U Japanu je paulovnija poznata kao kiri. Nekoć se tradicionalno sadila nakon rođenja ženskog djeteta, jer bi za dvadesetak godina stablo bilo dovoljno veliko da se od njegovog drva izradi novi namještaj kao miraz za mladu.

image

Plod paulovnije je ovalna, čvrsta kapsula iznutra puna sitnih sjemenki

/SHUTTERSTOCK

Naime, paulovnija može narasti oko 25 metara u visinu. U samo osam do devet godina može doseći visinu od 15 do 18 metara uz promjer debla od 40 centimetara. Tada je spremna za sječu, a upotrebljava se u stolariji, brodogradnji, automobilskoj i avioindustriji, kao ogrjevno drvo... Lagana je, čvrsta i elastična pa se lako oblikuje. Azijci je već više od 1000 godina koriste za izradu finog nameštaja, duboreza i muzičkih instrumenata. Otporna je na vlagu pa je odličan izolacijski materijal i mnogo se koristi u izradi sauna.

Drvo paulovnije ima prekrasne ljubičasti cvjetove pa je mnogi sade u vrtovima. Cvjetovi su gusti i privlačni pčelama, a med koji rade od njih od vrlo cijenjen te po boji i konzistenciji sličan bagremovom.

Još jedna zanimljiva stvar o paulovniji: drvo nakon sječe ne zahtjeva ponovnu sadnju. Naime, novo drvo se još brže razvija iz panja, koristeći već razvijeni korijen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:22