UVRIJEŽENI SAVJETI

Pomaže li doista voda od kore banane vašim biljkama? Prije nego probate saznajte istinu

 Unsplash
Banane se promiče kao voće bogato kalijem iako njihov sadržaj kalija nije osobito visok

Banane su vjerojatno najpoznatije i najpopularnije voće, ali nakon što pojedete bananu, ostaje vam kora koja, osim ako se kompostira, završava u kućnom smeću i na kraju na odlagalištu. Ideje o prenamjeni kore od banane nije išta novo, ali možda su vam dosada promakle, a jedna od tih zanimljivih ideja uključuje pravljenje vode od banane za korištenje kao biljno gnojivo. Iako je namjera hvalevrijedna, to je upitna vrtlarska praksa. Ne samo da dobrobiti nisu potkrijepljene znanošću i istraživanjem, voda od banane zapravo može naštetiti vašim biljkama.

Evo što smo naučili o vodi od banane, uključujući zašto može učiniti više štete nego koristi, zajedno s nekoliko savjeta o kompostiranju kore od banane.

image
Unsplash

Što je voda od kore banana?

Voda od banane slična je kompostnom čaju, ali dolazi samo iz jednog izvora, izrezane kore banane. Kore su uronjene u vodu i namočene od jednog sata do nekoliko dana. Vrijeme namakanja varira ovisno o različitim izvorima recepta. Neke upute vam čak govore da držite vrč s vodom od banane u hladnjaku i dodajete više kora od banane tijekom nekoliko tjedana. Nakon preporučenog vremena, tekućina se zatim procijedi i dodaje biljkama kao gnojivo.

Prijedlozi uključuju korištenje vode od banane i za kućne i vanjske biljke. Neke upute uključuju prozračivanje kako bi se spriječilo da piling fermentira.

Ali je li voda od banane dobra za biljke?

Evo što smo saznali.

image
Unsplash

Je li voda od banana dobra za biljke?

Banane se promiče kao voće bogato kalijem iako njihov sadržaj kalija nije osobito visok. Ostalo voće i povrće kao što su kivi i avokado bogatiji su kalijem. Jedan od tri makronutrijenta ključna za rast i reprodukciju biljaka, kalij (K) se također naziva hranjivom tvari koja osigurava kvalitetu biljaka. Kalij u biljkama poboljšava otpornost na sušu ili višak vode, ekstremne temperaturne fluktuacije, štetnike i bolesti.

Glavni problem s vodom od banane je taj što se namakanjem kore ne ekstrahira kalij kako bi bio dostupan biljkama. Biljke mogu apsorbirati samo hranjive tvari koje su razgradili mikrobi i gljive. Kao i većinu sirovina, koru od banane treba kompostirati jer je proces razgradnje nužan korak za oslobađanje korisnih hranjivih tvari. Voda je sama po sebi nedovoljna za oslobađanje kalija.

Kako voda od banane može naštetiti biljkama?

Dodavanje vode od banane vašim biljkama može zapravo imati povratne posljedice.Većina biljaka treba uravnoteženo gnojivo koje opskrbljuje makronutrijente, dušik, fosfor i kalij. Ako svoje biljke gnojite samo vodom od banane, one bi u najboljem slučaju mogle dobiti malu količinu kalija, ali ništa od ostalih hranjivih tvari.

Voda od banane također može privući insekte kao što su komarci i octene mušice (voćne mušice). Također imajte na umu da je konvencionalni uzgoj banana uz pomoć pesticida. Jedan od insekticida koji se široko koristi u proizvodnji je neurotoksičan klorpirifos. Kora sprječava da uđe u jestivi dio banane, zbog čega banane nisu na popisu kao hrana kontaminirana pesticidima. Korištenje vode od banane napravljene od kora koje su apsorbirale pesticid znači da možete unijeti to onečišćenje u svoje biljke, uzrokujući nepoželjne rezultate, osobito kada se koristi s jestivim biljkama i začinskim biljem.

image
Unsplash

Alternativni izbori gnojiva

Umjesto da riskirate s vodom od banane, najbolje je koristiti komercijalno organsko gnojivo koje točno navodi koje hranjive tvari dodajete svojim biljkama. Organska gnojiva su označena oznakom, što ih čini lakim za identifikaciju.

Također možete kompostirati kore od banane, iako im može trebati i do godinu dana da se razgrade na upotrebljiv kompost.

Sigurno kompostiranje kore od banane

Dodavanje kore od banane izravno u tlo dat će isti rezultat kao i korištenje vode od banane. Sve dok se kore potpuno ne razgrade, tlo ili biljke koje se u njemu uzgajaju neće preuzeti sve dostupne hranjive tvari. To znači čekati sadnju dok se sirovine potpuno ne razgrade. Osim ako ih ne zakopate duboko, također riskirate privući štetnike i glodavce.

Dodajte kore od banane u kantu za kompost ili razmislite o alternativama za kompostiranje u zatvorenom prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2024 09:47