Nije svejedno

Ovo biste svakao trebali znati prije nego krenete s odabirom biljaka za vaš vrt ili terasu

 GULIVER IMAGE/LIVING4MEDIA
Ono što je u interijeru pokretni namještaj, to su u outdooru biljke i zato treba razmišljati o tome što ćete gdje posaditi

Vrt nije samo zelena trava, cvjetnjak, povrtnjak, roštilj i vrtna garnitura. Život na otvorenom znači da trebate stvoriti ugodan ambijent u svakom smislu, a to podrazumijeva da razmislite o podu, zidovima, ogradama, zaštiti od sunca, zaštiti od komaraca, insekata i nametnika, navodnjavanju, rasvjeti, a da ne govorimo o namještaju, dekorima, bojama, teksturama, oblicima i, naravno, svim mogućim biljkama koje postoje.

Grupacijama različitog biljnog materijala, grmlja različitih visina, trajnica i pokrivača tla prostoru se daje dinamičnost, razigranost, a odabirom biljnog materijala koji je karakterističan za određeno podneblje, uz skladniji izgled vrta sa širim okolišem, povećava se otpornost vrta te smanjuju troškovi održavanja. Pri odabiru biljnog materijala treba voditi računa o teksturi i strukturi biljaka, vremenu cvatnje, boji lista, cvijeta i ploda, mirisima, pojavi leptira te kombinaciji listopadnih i zimzelenih vrsta, čime će se vanjskom prostoru dati živost koja će se mijenjati tijekom cijele godine. Posebnu atraktivnost vrtu daju stablašice zanimljivih struktura, oblika krošanja i boje lista, a oni služe i za zaštitu od vjetra, sunca, buke i prašine.

image

Božikovina

GULIVER IMAGE/LIVING4MEDIA

ZIMZELENO DRVEĆE I GRMLJE

Zadržavaju lišće tijekom svih godišnjih doba, a trajnost lišća može varirati od nekoliko mjeseci (biljka zamjenjuje stare listove novima) pa do cijelog desetljeća. U vrtlarstvu se koriste za pozicije koje treba trajno ozeleniti, kao što su bordure i živice ili druge vizualne barijere, te zbog cvatnje, ugodnih mirisa i lijepe forme.

Primjeri: božikovina, šimšir, kurika, rododendron, velecvjetna magnolija, crnika, eukaliptus, lovor...

image

Jorgovan

GULIVER IMAGE/LIVING4MEDIA

LISTOPADNO DRVEĆE I GRMLJE

Biljke koje tijekom zime izgube lisnatu masu. Njihova je hortikulturna vrijednost u promjenama boje lišća tijekom godišnjih doba, bogatstvu cvatnje i nerijetko neobičnoj teksturi i boji kore debla ili grana.

Primjeri: crvenolisni i japanski javor, japanski javor, ukrasni drijen, himalajska breza, tulipanovac, magnolija, ukrasna trešnja, lipa, očenašica, nar, pajasmin, vrtni hibiskus, hortenzija, ruža, jorgovan, vajgelija.

ČETINJAČE

To su uglavnom zimzelene biljke, iako postoje vrste koje su listopadne, a listovi su im uglavnom igličasti. U vrtlarstvu su posebno lijepe kombinacije četinjača različitih oblika i boja, koje vrt uljepšavaju tijekom cijele godine, a osobito do izražaja dolaze zimi i u rano proljeće u kombinaciji s trajnicama.

Primjeri: kavkaska i koloradska jela, žalobni himalajski cedar, srebrni atlantski cedar, pačempres, tajlandski pačempres, ginko, borovica, Pančićeva omorika, plava bodljikava smreka, pinija, crni i planinski bor, tisa, tuja, gigantska i patuljasta tuja...

PALME I EGZOTE

Palme su biljke koje na drvolikom ne razgranatom deblu nose čuperastu krošnju lepezastih ili perastih listova. Iako porijeklom uglavnom iz tropskih i suptropskih krajeva, osim niske žumare koja je mediteranskog porijekla, te su se biljke udomaćile u našem obalnom području, a vrlo su atraktivne i u ukrasnim posudama te važne za uređenje interijera.

Primjeri: niska žumara, kordilina, bucija, cikas, dasilirion, kanarska datulja, novozelandski lan, rajska ptica, visoka žumara, meksička lepezasta palma, juka.

image

Majčina dušica

GULIVER IMAGE/LIVING4MEDIA

TRAJNICE I LUKOVIČASTO BILJE

Biljke kojima su nadzemni dijelovi jednogodišnji, a podzemni trajni. Pravilnom kombinacijom terena osigurat će se sezonska zanimljivost i stalan kolorit u vrtu.

Primjeri biljaka koje vole sunce: lavanda, livadna kadulja, majčina dušica, gazanija, žednjak, afrički ljiljan, kokotić, graničica, zvjezdan i pupavica.

Primjeri biljaka koje vole sjenu: kavkaska potočnica, bergenija, perunika, hosta, kukurijek i astilba.

UKRASNE TRAVE, PAPRATI I BAMBUSI

Ukrasne trave i paprati također se ubrajaju u trajnice, a njihov oblik i vizualni dojam koji ostavljaju u prostoru nadoknadit će nedostatak kolorita.

Primjeri: kineski rogoz, pampas trava, plava vlasulja, crni i streličasti bambus, zlatna zob, šumska i slatka paprat.

image

Zvjezdasti jasmin

GULIVER IMAGE/LIVING4MEDIA

POVIJUŠE, PENJAČICE I PUZAVICE

Povijuše se penju ovijanjem vrha stabljike oko oslonca, penjačice se korjenčićima prihvaćaju za podlogu ili viticama za oslonac, a puzavice brzo pokrivaju površine pod stablima ili grmljem.

Primjeri biljaka koje vole sunce: bugenvilija, trubica, Isusova kruna, plumbago, lozica.

Primjeri biljaka za polusjenu: puzajući fikus, pavitina, zvjezdasti jasmin, glicinija, alžirski bršljan, kozokrvina.

image

Leycesteria formosa

GULIVER IMAGE/LIVING4MEDIA

LJETNICE - SEZONSKO BILJE

Iako je kratkog životnog vijeka, ljetno cvijeće raznolikošću boja i bogatstvom cvatnje nenadmašno je za sezonsko ukrašavanje vrta, balkona i parkova. Velik izbor vrsta omogućava da svake godine odaberete drugu kombinaciju i tako promijenite izgled prostora.

Primjeri: kadifica, sporiš, gazanija, cinija, petunija, tušak, potočnica, ljetni plamenac, ukrasna kopriva...

KAKTUSI I SUKULENTI

To su biljke bez listova s mesnatim stabljikama punim soka, prilagođene vrućim podnebljima, a oblikuje ih bogatstvo oblika i tekstura. Izbor vrsta ovisi o klimi tako da većinu kaktusa i sukulenata nalazimo u vrtovima naših južnih obalnih područja.

Osim toga, kaktusi i sukulenti osobito su pogodni za sadnju u ukrasne posude, a žednjaci su nezamjenjiv pokrov mnogih krovnih vrtova.

Primjeri: prava aloa, agava, cereus, čupavac, eševerija, mlječika, trnoviti ehino kaktus, krasula, žednjak.

VOĆKE

Spomenut ćemo samo neke voćke koje se sade kao ukrasne biljke zbog svoga lijepog lišća, skulpturalne forme i opojnog mirisa. Ipak, sve vrste voćaka će se pravilnim pozicioniranjem i oblikovanjem uklopiti u bilo koji vrt.

Primjeri: kivi, limun, kumkvat, maslina.

MOČVARNE I VODENE BILJKE

Prilagođene su životu u vodi.

Primjeri: lopoč, zlatica, močvarna perunika, žuti lokvanj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 21:36