OBAVEZNO UKLONITI

Ostavljanje osušenih rajčica u vrtu najbrži je način za stvaranje čitavog niza problema

 /SHUTTERSTOCK
Kako se biljke raspadaju, postaju lake mete plijesni i bolesti

Koliko god ludo zvučalo, ono što radite sa stabljikama rajčice dok odumiru u jesen – i kako ih zbrinjavate – može imati veliki utjecaj na to koliko će vaše rajčice rasti u vrtu sljedeće godine. Čak štoviše, također može igrati važnu ulogu u budućem rastu vaših drugih biljaka povrća.

Bilo da se radi o tradicionalnom vrtu, na povišenoj gredici ili o biljkama u posudama, jedan od najvažnijih poslova koje vrtlar može obaviti u jesen je raščistiti biljke jer odumiru. I što brže to bolje.

Ostavljanje usahli biljaka u vrtnom prostoru najbrži je način za stvaranje čitavog niza budućih problema. Kako se biljke raspadaju, postaju lake mete plijesni i bolesti. Također postaju izvrsna hrana za dugi popis vrtnih štetočina. Iako to vrijedi za sve biljke, to posebno vrijedi za biljke rajčice. Jednostavna je činjenica da što dulje ostavljate usahle rajčice u njihovom prostoru, to više opasnosti donosite usjevu sljedeće godine.

image
/SHUTTERSTOCK

Opasnosti ostavljanja usahli stabljika rajčice u vrtu

Kako se riješiti biljaka rajčice nakon što odumru

Bilo da se radi o plijesni, plamenjači ili nizu drugih bolesti, rajčice su jedan od najvećih prijenosnika bolesti. Nažalost, što se biljke duže zadržavaju, veća je vjerojatnost da će se zaraziti, a tada se inficira i okolno tlo i druge povrtne biljke u tom procesu. Kako odumrlo lišće i plodovi padaju, ispuštaju zaražene spore na površinu tla. Spore koje potom mogu živjeti godinama kako bi zarazile buduće usjeve rajčice. Trule biljke rajčice također privlače tisuće štetnika i insekata. Ali ovdje je zanimljivo - također morate biti oprezni s biljkama nakon što ih izvadite.

Jednu stvar koju ne želite učiniti sa starim biljkama rajčice i trulim plodovima je staviti ih na kompostnu hrpu u vašem domu. Zbog vjerojatnosti prijenosa bolesti, najbolje ih je ostaviti podalje od hrpe kućnog komposta. Kako bi se uništile spore plamenjače i drugi patogeni, kompostna hrpa mora biti jako vruća. I to na duži vremenski period. Nažalost, kućne kante za kompostiranje i gomile jednostavno nemaju veličinu, protok zraka ili sastojke za postizanje tih temperatura. A to znači da patogeni preživljavaju. A kada se iduće godine koristi gotov kompost, zaraze i druge biljke.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako zbrinuti odumrle stabljike rajčica?

#1 Metoda zakopavanja

Iako ne biste trebali dodavati rajčice na hrpu svog kućnog komposta, to ne znači da ih još uvijek ne možete kompostirati. Uostalom, kao i sve žive biljke, one i dalje dodaju vrijedne minerale i hranjive tvari natrag u tlo kada se razgrade. I to je točno mjesto gdje kompostiranje rajčica funkcionira. Kompostiranje u iskopanim rupama zapravo je izvrstan način za kompostiranje svega ako nemate kompostnu hrpu.

#2 Spaljivanje

Spaljivanje biljaka je još jedan učinkovit način uništavanja biljaka i patogena koji mogu živjeti u starim biljkama rajčice. Ovdje je važno pridržavati se svih lokalnih zakona i pravila o opeklinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. ožujak 2024 12:53