VRTLARSKE TEHNIKE

Održavanje vrta bujnim u vrijeme suše nije jednostavno, ali je uz ove postupke moguće

 Unsplash
U nastavku je nekoliko savjeta koji će vam pomoći u suhim vremenskim uvjetima

Suša predstavlja izazov za vrtlare, ali ograničavanje jednog od bitnih sastojaka za razvoj biljke, poput vode, ne znači da je nemoguće uzgajati stvari. To znači da treba posvetiti više pozornosti i modificirati vrtlarske tehnike.

U nastavku je nekoliko savjeta koji će vam pomoći u suhim vremenskim uvjetima. Slijedeći ove savjete, vrtlar će maksimalno iskoristiti svaku kap vode. Oni mogu održati rast postojećih biljaka i pružiti dobro okruženje za nove biljke, čak i ako vremenski uvjeti nisu idealni.

image
Unsplash

Duboko zalijevajte

Biljke preferiraju određenu količinu vlage na tjednoj bazi. U suši, to može biti teško postići. Da biste pripremili svoje biljke, bolje je obilno zalijevanje jednom tjedno nego češće zalijevanje s manjom količinom vode. Duboko zalijevanje uspostavlja jači i dublji korijenski sustav, koji će pomoći u održavanju biljaka tijekom vrućih i sušnih razdoblja. Duboko zalijevanje zadržava više vlage u tlu. To znači da je manje isparavanja.

Prestanite gnojiti

Gnojivo potiče brzi rast. Brz rast znači da postoji potreba za više vode. Biljke će rasti sasvim dobro, ali sporije. Osim toga, soli gnojiva mogu se nakupljati u tlu. Budući da ima manje vlage koja bi pomogla u apsorpciji gnojiva ili pomogla u njegovom ispuštanju u tlo, nakupljanje soli može imati tendenciju spaljivanja korijena biljaka.

image
Unsplash

Budite oprezni s korovom

Korovi se natječu za vrijedne resurse, poput sunčeve svjetlosti, hranjivih tvari i vode. Držeći korov pod kontrolom, osiguravate bolje okruženje za biljke. Manja konkurencija pomoći će biljkama da budu pod manjim stresom, tako da mogu bolje rasti.

Zalijevajte crijevom za natapanje ili postavite sustav kap po kap

Ova dva sustava isporuke će osigurati vodu izravno u tlo i korijenski sustav biljke. Oni znatno smanjuju otjecanje i isparavanje vode. Dodatna prednost je što također održavaju lišće suhim, što zauzvrat pomaže u sprječavanju gljivičnih bolesti.

image
Unsplash

Malčiranje je neophodno

Nanošenje 5 do 7 centimetara malča na vaš vrt i cvjetne gredice zaštitit će tlo od izravnog sunca. To održava tlo hladnijim, dulje zadržava vlagu u zemlji i drži korov na minimumu.

Smanjite ili prestanite primjenjivati ​​herbicid

Prvo, primjena herbicida kada je prevruće pretvara tekućinu u plin i može uzrokovati probleme. Drugo, korov ne apsorbira herbicid dobro u sušnim uvjetima. Na kraju, tijekom sušnih razdoblja neki korovi mogu postati tolerantni na herbicide.

image
Unsplash

Izbjegavajte korištenje pesticida

Većina pesticida nanosi se izravno na lišće biljaka. Zbog vrućih i suhih uvjeta, kemikalije mogu oštetiti lišće i biljke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 04:05