OVISNO O SVJETLOSTI

Nije svejedno gdje držite biljke ljeti ili zimi: Postavite ih na pravo mjesto za uspješan rast

 Unsplash
Količina svjetla koja je potrebna svakoj biljci varira i ovisi o dobu godine

Svjetlost je gorivo koje pokreće naše sobne biljke. To je vitalni sastojak potreban za odvijanje fotosinteze, a bez njega rast je ograničen, spor ili nepostojeći. Količina svjetla koja je potrebna svakoj biljci varira i ovisi o dobu godine. Dakle, dok će neke biljke biti zadovoljne trajnim polumrakom, druge će je prihvatiti samo na ograničeno vrijeme.

Vrsta razine osvjetljenja koju možete pronaći u tipičnom domu značajno varira. Imajte na umu kako položaj prozora i vrata može napraviti veliku razliku. Morat ćete razmisliti i promatrati kako se sunce kreće po vašoj sobi kako biste izračunali vrstu razine svjetlosti koju imate i kako se to mijenja tijekom dana.

image
Unsplash

Najlakše i najjeftinije svjetlo koje možete osigurati je ono prirodno, što se u većini slučajeva postiže jednostavnim postavljanjem biljke blizu odgovarajućeg prozora. Ako nemate puno prostora na prozoru ili nemate drugog izbora nego odabrati tamnije mjesto, prirodno svjetlo možete zamijeniti umjetnim, a trebat će vam "svjetlo za rast" ili "svjetlo za biljke". Ove vrste svjetla dizajnirane su za poticanje rasta biljaka emitiranjem elektromagnetskog spektra prikladnog za fotosintezu.

Mislimo da su umjetna svjetla izvrsna na privremenoj osnovi, na primjer u zimskim mjesecima kada je prirodno svjetlo ograničeno, ali u drugim razdobljima godine trebali biste tražiti prirodne izvore gdje god je to moguće. Besplatno je i najbolje kvalitete za vaše biljke.

Ako koristite umjetno svjetlo, biljku možete staviti gdje god želite. Međutim, ako koristite prirodno svjetlo, morat ćete detaljnije razmisliti o postavljanju. Pogledajmo detaljnije.

image
Unsplash

Prozori okrenuti prema sjeveru

Prozori okrenuti prema sjeveru nikada ne propuštaju sunčevu svjetlost. Ako je prozor okrenut prema sjeveroistoku ili sjeverozapadu, dobit ćete malo ujutro/navečer, posebno tijekom ljeta. Međutim, čak i tada ćete veći dio dana imati tipičan pogled okrenut prema sjeveru. Nema ničeg lošeg u pogledu na sjever pod uvjetom da vaša biljka ne zahtijeva djelomično ili puno sunce za rast.

Određene biljke će apsolutno uspijevati na ovom položaju, poput aspidistre, engleskog bršljana i mnogih orhideja. Prozori okrenuti prema sjeveru također pružaju najstalniju razinu svjetlosti tijekom dana, pa ako želite uzgajati begonije ili lisnate biljke, ovo bi moglo biti najbolje mjesto za njih.

Prostorije kojima ovi prozori pripadaju također su najhladnije. Bez sunčeve svjetlosti prirodni izvor topline ne postoji. Međutim, to ide jedno s drugim, a većina biljaka koje uspijevaju na tim mjestima to također čine jer je hladnije.

image
Unsplash

Prozori okrenuti prema istoku

Sunce uvijek izlazi na istoku i stoga aspekt okrenut prema istoku dobiva prve slabe sunčeve zrake ujutro. Ovisno o dobu godine, izravna sunčeva svjetlost obično prestaje sjati kroz ove prozore od sredine jutra do podneva.

Prozori okrenuti prema istoku dobivaju vrlo dobre razine osvjetljenja i prirodne izvore topline, a da ni jedno ni drugo nije ekstremno. Neke biljke koje uspijevaju kada je prostor okrenut prema sjeveru mogu također dobro funkcionirati i ovdje, ali vjerojatno će im trebati malo zaštite, možda uz pomoć djelomično zatvorene rolete.

Ne bojte se eksperimentirati s pogledom na istok, to je dobro mjesto na kojem će se mnoge sobne biljke dobro snaći, a druge će se prilagoditi.

image
Unsplash

Prozori okrenuti prema jugu

Kako se Zemlja rotira tijekom ciklusa od 24 sata, od kasnog jutra do sredine poslijepodneva planet postaje najbliži Suncu. Stoga najjače sunčeve zrake prolaze kroz prozore okrenute prema jugu tijekom ovog dijela dana.

Ovdje će uspijevati biljke koje zahtijevaju puno sunce, ono osigurava optimalnu razinu svjetlosti za fotosintezu, tako da rast može biti prilično brz. Biljke koje preferiraju sjenovitu poziciju ili okrenutu prema sjeveru treba staviti u ovaj prozor samo tijekom zimskih mjeseci kada je sunčeva svjetlost manje intenzivna. Sa svim ovim jakim svjetlom dolazi i toplina i vrlo je lako da područje postane nevjerojatno toplo, čak i vruće. Ovo morate uzeti u obzir kada ovdje stavljate sobne biljke, jer vrlo malo njih može podnijeti vrlo vruću temperaturu s vrlo jakim svjetlom dulje vrijeme.

Istina je da će se mnogi iz obitelji kaktusa izvrsno snaći u ovakvom okruženju, ali ovo je nedvojbeno gubitak fantastične lokacije. Ako osigurate ventilaciju i neku zaštitu, veliki broj drugih sobnih biljaka također može iskoristiti ovaj briljantan svijetli prostor.

image
Unsplash

Prozori okrenuti prema zapadu

Kako poslijepodne odmiče, sunce će konačno početi sjati kroz prozore okrenute prema zapadu sve dok sunce ne zađe i ne padne mrak. Kao i kada je okrenut prema istoku, sunčeva svjetlost je slabija nego što bi bila oko podneva, ali budući da će temperatura okoline do ove točke dana već biti prilično topla, pregrijavanje na tim mjestima može biti problem.

Pazite da je ventilacija dobra i da svjetlost postane neizravna. Na primjer, vješanje prozirnih/mrežastih zavjesa ili spuštanje roleta drastično će smanjiti probleme s pregrijavanjem.

Sjajne sobne biljke koje ovdje možete staviti su one koje vole sunce. To su obično oni koji cvjetaju s mnogo cvjetova zajedno s gotovo svim kaktusima i sukulentima.

image
Unsplash

Druge stvari koje treba uzeti u obzir

Ne radi se uvijek o tome koji ćete aspekt odabrati za svoju biljku. Postoje i druge stvari koje mogu utjecati na vašu konačnu odluku

Što je izvan prozora?

Da, pogled okrenut prema jugu pružit će najviše svjetla, ali samo ako nije zasjenjen prirodnim stvarima izvana. Na primjer, drvo, veliki grm ili čak umjetni objekti poput drugih zgrada mogu ometati svjetlost.

Što visi unutar prozora?

Nije uvijek zgodno imati otvorene i prazne prozore. Mnogi ljudi radije imaju zaštitu od svojih susjeda i ne žele da netko može vidjeti što imaju u svome domu.

Ako je prozor jako zaštićen, dinamika svjetla će se drastično promijeniti. Prozor okrenut prema jugu može postati tamniji i hladniji, što znači da mjesto otvara veću raznolikost biljaka. S druge strane, jaka zaštita na prozoru okrenutom prema istoku može postati neprikladna za biljke kojima je potrebna izravna sunčeva svjetlost.

Što je na prozorskom staklu?

Svi volimo čiste i sjajne prozore, pa tako i biljke. Vjerovali ili ne, stvarno prljavi prozori mogu djelovati poput filtra i smanjiti količinu svjetlosti koja prolazi do 10%. Pazite da budu čisti!

image
Unsplash

Koliko su vaše biljke udaljene od prozora?

Ako se pretvaramo da biljke gurnute uz prozor dobivaju 100% svjetla koje prolazi, postavljanjem biljke na stol pokraj prozora to bi se moglo smanjiti na 75%. Što je biljka dublje u prostoriji i dalje od prozora, to će primati manje svjetla.

Što je oko vaše biljke?

Reflektirajuće površine kao što su ogledala ili bijeli predmeti u blizini će se odbijati i reflektirati svjetlost oko biljke više nego da ih nema. Ovo je sjajan način da povećate količinu svjetla u prostoriji, pogotovo ako je u početku slabo.

Znakovi upozorenja

Ako razina svjetlosti nije odgovarajuća, s vremenom će vam vaše biljke reći:

Previše svjetla

Lišće se uvija.

Lišće vene, posebno kada ga obasjava svjetlo.

Lišće blijedi, postaje manje zeleno.

Lišće postaje opečeno ili smeđe.

Novi listovi su mnogo manji od postojećih.

Premalo svjetla

Lišće postaje žuto ili blijedo.

Šareno lišće gubi šarenilo.

Biljka postaje vretenasta, savija se prema prozoru.

Nema cvijeća.

Nema rasta u sezoni rasta.

Biljka odbacuje starije listove, a novih je sve manje i manje.

image
Unsplash

Nažalost, mnogi od gore navedenih znakova upozorenja zajednički su s nekoliko drugih problema. Dakle, ako uočite bilo koji od gore navedenih simptoma, svakako razmislite jesu li potrebe za svjetlom ispravne, ali također imajte na umu da bi za to mogao biti kriv neki drugi uzrok.

Često je potrebno neko vrijeme da se razviju problemi sa svjetlom, na primjer, ako ne osiguravate dovoljno svjetla, šarenilo lišća neće nestati preko noći, postupno će izblijedjeti tijekom nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Dakle, ako se problem pojavi brzo, opet bi ga moglo uzrokovati nešto drugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:52