URADI SAM

Napravite spremnik za kišnicu od obične kante za smeće te uštedite novce i vodu

 JAY WILDE
Osim što pomažete u očuvanju opskrbe vodom, možete smanjiti svoje račune za vodu korištenjem prikupljene kišnice u svom vrtu

Jeste li već do sada spoznali vrijednost kišnice? Ako niste sada je krajnje vrijeme da iskoristite odva dragocjeni resurs samo, umjesto da ga puštate da otječe u odvode. Upotrijebite bačvu ili dvije za kišnicu da je prikupite i pohranite dok vam zatreba. Osim što pomažete u očuvanju opskrbe vodom u vašem području, možete smanjiti svoje račune za vodu korištenjem prikupljene kišnice u svom vrtu. Evo kako napraviti DIY bačvu za kišnicu od kante za smeće u samo nekoliko sati.

image
JAY WILDE

Materijali koji će vam trebati

Vjerojatno je lakše nego što mislite napraviti bačvu za kišnicu tako da preradite jeftinu plastičnu vanjsku kantu za smeće s poklopcem. Evo popisa alata i pribora koji će vam trebati:

1 plastična vanjska kanta za smeće s poklopcem (što je veća, više vode možete skupiti)

1 mjedeni otvor

1 tuba vodonepropusnog brtvila

1 rola teflonske trake

1 navojni spoj cijevi (ili 2 gumene podloške, 2 metalne podloške i 1 matica)

Električna bušilica

Rezač kutija ili pomoćni nož

Tkanina za uređenje okoliša ili fina mreža

image
JAY WILDE

Korak 1: izbušite rupu

Izbušite rupu nekoliko centimetara iznad dna kante za smeće. Ovdje ćete umetnuti otvor. Upotrijebite svrdlo koje je malo manje od ili iste veličine kao naglavak ili spoj (prilagođen veličini vašeg priključka).

Korak 2: pričvrstite i zabrtvite priključak

Stavite metalnu podlošku na kraj s navojem otvora, a zatim stavite gumenu podlošku koja dobro pristaje preko navoja kako biste držali podlošku na mjestu i spriječili curenje. Nanesite vodootporno brtvilo preko gumene podloške i umetnite u otvor na vanjskoj stijenci bačve. Pustite da se brtvilo osuši, a zatim nanesite gumenu podlošku, a zatim metalnu podlošku na navoje otvora unutar cijevi. Pričvrstite otvor na mjestu unutar bačve s maticom.

Alternativno, umetnite spoj cijevi u izbušenu rupu, ostavljajući mali razmak. Nanesite brtvilo na spojnicu, a zatim ga zategnite na cijev. Nanesite još brtvila na maticu i zavijte na spojnicu, unutar kante za smeće. Pustite da se brtvilo osuši. Omotajte navoje teflonskom trakom, a zatim uvrnite čahuru u spojni priključak na vanjskoj strani cijevi.

image
JAY WILDE

Korak 3: napravite ulazne i izlazne rupe

Pažljivo izrežite rupu na poklopcu bačve za kišnicu. Ova rupa treba biti ispod slivnika vašeg doma tako da voda teče ravno u bačvu. Izrežite rupu tako da bude dovoljno velika da primi tok vode iz spusta. Također ćete htjeti izbušiti nekoliko rupa blizu samog vrha bačve za kišnicu. Ove rupe će omogućiti izlijevanje vode ako je potrebno.

Savjet: možete provući kratku duljinu crijeva ili PVC cijevi od preljevne rupe do druge bačve za kišnicu kako biste ih spojili. Zatim, ako se vaša prva bačva napuni, višak vode će preći u sljedeću i nećete izgubiti vodu iz preljeva.

image
JAY WILDE

Korak 4: pokrijte vrh

Izrežite komad tkanine za uređenje okoliša i stavite na vrh, s barem nekoliko centimetara koji vise sa strane. Zatim stavite poklopac na vrh kako biste ga učvrstili na mjestu, odrezavši višak tkanine. To će stvoriti barijeru koja sprječava komarce i druga stvorenja da uđu u bačvu. Osim toga, pomoći će spriječiti da bilo kakav otpad koji se ispere s vašeg krova ne uđe u vodu.

Korak 5: postavite bačvu za kišnicu

Postavite svoju DIY bačvu za kišnicu izravno ispod spusta gdje će vam biti najzgodnije pristupiti otvoru. Najbolje je da svoju bačvu postavite na čvrstu platformu, kao što je niska hrpa cigli ili blokova. To će pomoći gravitaciji da bolje izbaci vodu kada koristite crijevo pričvršćeno na otvor. Dodatna nadmorska visina također olakšava punjenje bačvi za zalijevanje izravno iz slavine. Zatim samo pričekajte da padne kiša kako biste mogli uživati u uštedi vode (i novca).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 11:45