SERIJA “Microlife”

Minijature i broševi umjetnice Mejre Mujičić pričaju priče o godišnjim dobima i Zagrebu

 Berislava Picek/ CROPIX
Riječ je o malim svjetovima koje Mejra slaže i zaustavlja u vremenu pomoću epoksi smole

Multimedijalna umjetnica Mejra Mujičić ima zanimljivu seriju minijatura i broševa prikladnog naziva “Microlife” koje je počela raditi za vrijeme prvog lockdowna. Među ostalm, u njezinim je instalacijama svoje mjesto našlo i razno divno bilje, posebice mahovina. Upoznajte ju!

Iako je “službeno” akademska slikarica, Mejra Mujičić ne sputava se formama. Ova multimedijalna umjetnica pronašla se u brojnim izrazima, bilo je tu video i prostornih instalacija, grafika, dizajna dječje odjeće, performansa, scenografije... No, nas je zaintrigirala njezina serija minijatura i broševa prikladnog naziva “Microlife”.

image
Mejra Mujičić po zanimanju je akademska slikarica koja se bavi i brojnim drugim područjima kreative
Berislava Picek/ CROPIX

Riječ je o malim svjetovima koje Mejra slaže i zaustavlja u vremenu pomoću epoksi smole. Kako je počela priča s ovim malim instalacijama, pitamo je.

- Kako je prije godinu dana krenuo lockdown pa potres, morala sam naći neki izlaz za sebe, neki ispušni ventil. Tako sam često išla u svoj lokalni park Jelenovac u šetnje, točnije svaki dan. Gledala sam kako se priroda mijenja i neke sitne dijelove prirode bih skupila. Počela sam uz to skupljati i neke sitne stvari, a posebno su mi pažnju zaokupile krhotine nastale nakon potresa - prisjeća se Mejra i dodaje kako se radi o mikroelementima.

image
Berislava Picek/ CROPIX

“Te skulpture su mikrototemi. Imala sam potrebu napraviti nešto što je, uvjetno rečeno, vječno, što se neće uništiti primjerice u potresu”

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Mali komadići crijepa, ciglice, krhotine stakla... Mali dijelovi grada, mali Zagreb u tom neobičnom trenutku. Kako mi je u poplavi i potresu nastradao atelje, tako sam počela raditi doma, u sobi. U ateljeu sam često radila velike formate, pa sam se kod kuće odlučila smanjiti na najminimalniju mikroformu - smije se umjetnica u čijim se instalacijama, osim bilja, može pronaći i pokoja fotografija, žica, crtež...

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Slažem ih kako se slaže kolaž, nazvala bih to neslužbeno skulpturalnim kolažiranjem. Kako se razvija priča tako se u “Microlife” instalacijama vidi i godišnje doba. Zimi je bilo puno lišajeva, gljiva, mahovine... Mahovina mi je posebno zanimljiva i lijepa, inspirativna, ljekovita, čudesna. Čini mi se kao da mi je zima inspirativnija od proljeća. U proljeće je sve bogato, sve se nudi, a zimi ima svega manje, pa je uzbudljivije uočavati posebnosti - priča nam umjetnica čije su se skulpturice svidjele Nini Fiolić iz Modusa pa ih je uvrstila u asortiman svog dućana. Život “Microlife” skulptura u dućanu evoluirao je jer su žene često komentirale kako bi ih rado na neki način nosile.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Već sam bila eksperimentirala s broševima, ali kad sam čula da zaista postoji potražnja, dala sam se malo jače u to. Broševi su u velikoj mjeri svojevrsni portreti mojih prijateljica i meni dragih žena i poznanica. Oni su više osobne priče, žene u njima prepoznaju sebe ili svoje prijateljice - objašnjava i za kraj kaže kako je serija “Microlife” drugačija od svega što je prije radila.

- Te skulpture su mali totemi. Kako mi je puno toga što sam prije stvarala u prošloj godini fizički uništeno, ne samo meni nego i svima, tako sam imala potrebu napraviti nešto što je, uvjetno rečeno, vječno. Ta smola zadržava nepromijenjen oblik u gotovo svim uvjetima, nešto što možeš imati uvijek, što se neće uništiti ni u potresu. Život teče, mijenja se, reciklira se, ali u ovom razdoblju nam je toliko toga oduzeto, otišlo, nestalo... Nekako sam htjela sačuvati neke dragocjene fragmente - zaključila je Mejra Mujičić.

“Microlife” skulpture i broševe možete pogledati u trgovini Modus u Tkalčićevoj 48, u concept storeu Tvoje u Martićevoj ulici 14f i na Instagram profilu @microlifemm.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 16:11