Divne biljčice

Martha Stewart ima ove četiri sobne biljke u svom domu za blagdane. Ne znamo koja je ljepša

 GOLLYKIM/GETTY IMAGES, PETROVVAL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO,

Ako želite ukrasiti svoj dom svečanim cvijećem - Martha Stewart otkrila je četiri blagdanske sobne biljke koje uvijek ima u svom domu u vrijeme blagdana. Sve su različitih veličina, oblika i boja – uključujući božićnu crvenu, zelenu i bijelu boju – ove vrste će vam pomoći da oživite dom tijekom hladnih zimskih dana.

Biljke u vašem domu pomažu u pročišćavanju zraka od toksina, a neke čak mogu smanjiti kondenzaciju vlage u zraku.

Ovako možete tijekom zime ukrasiti svoj dom poput Marthe Stewart.

image
GOLLYKIM/GETTY IMAGES

1. Božićni narcis (Narcissus papyraceus)

Ovi prekrasni bijeli cvjetovi su mirisni i lako se održavaju jer se njihovo cvjetanje može kontrolirati. Martha savjetuje da ih posadite u zdjelice i držite u stakleniku dok lišće raste prije nego ih unesete u dom ako je moguće. Lukovice se mogu saditi u tlo i zahtijevaju srednju sunčevu svjetlost.

Međutim, upozorava, morate ih vezati ili učvrstiti jer su skloni prevrtanju. Također padaju prema svjetlu, stoga ih svakako okrenite.

image
PETROVVAL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

2. Amarilis

Ova jarko crvena biljka može se staviti u ukrasne, teške posude. Vole puno svjetla i višu sobnu temperaturu. Također tlo mora biti dobro drenirano. Slično božićnom narcisu, jako se naginje prema svjetlu, pa je rotacija neophodna. Ako se o njemu pravilno brinete, može trajati godinama.

image
PETROVVAL/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Božićni kaktus

Ova jedinstvena, ali sve popularnija biljka iznenadit će sve svojim zimskim cvijećem. Martha unosi svoj božićni kaktus - između trenutka kada pupoljci počnu pokazivati boju do trenutka kada je biljka u punom cvatu. Voli ga držati na terasi i upozorava da otpalo lišće može ostaviti mrlje na tepihu.

Biljka je pogodna i za početnike, preferira srednje jako svjetlo, dobro drenirano tlo i malo gnojiva svakih tjedan ili dva, osobito kad pupa i cvjeta. Međutim, upozorava, ovi kaktusi trebaju više vode nego što mislite. Ona kaže da tlo treba biti vlažno, ali ne mokro, da ne dođe do truljenja korijena.

Božićni kaktus može preživjeti desetljećima, poznate su obitelji koje ga prenose iz generacije u generaciju, i lako se može razmnožiti reznicama.

image
BLINDTURTLE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Mali zimzeleni

Ove biljke izgledaju poput minijaturnih božićnih drvca i daju domu lijepi dašak šumskog zelenila. Ona kaže da će njega varirati ovisno o vrsti, međutim, većina treba prosječno zalijevanje i svjetlo. Također im koristi gnojivo sa sporim otpuštanjem u tlu, kao i povremena hrana topiva u vodi.

Traže vrlo malo pažnje,no savjetuje da ih stavite van nakon blagdana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:53