ODRŽITE IH NA ŽIVOTU

Lišće sve više otpada, a i grane se polako suše? Ovako se brine o sobnim biljkama tijekom zime

 Unsplash
Neka vaš unutarnji vrt napreduje i kroz hladnije, tamnije i sušne mjesece u godini

Zima je poznata kao tiho godišnje doba u vrtu jer većina biljaka na otvorenom je u stanju mirovanja. Isto vrijedi je i za vaš unutarnji vrt. Naravno, vaše sobne biljke ne moraju podnijeti snijeg i hladan vjetar. Ipak, uvjeti uzgoja u vašem domu mijenjaju se na nekoliko suptilnih načina tijekom hladnijih, tamnijih mjeseci u godini. Morat ćete prilagoditi način na koji se brinete o svojim sobnim biljkama zimi kako bi bile zdrave i uspješne. Koristite ove savjete kako biste osigurali da vaši lisnati prijatelji i dalje ispunjavaju vaš dom svojom bujnošću i prirodnom ljepotom kroz dubine zime.

image
Unsplash

1. Smanjite zalijevanje

Zima znači manje svjetla, a općenito govoreći, manje svjetla znači manje vode. Što više sunčeve svjetlosti biljka prima, s vremenom joj treba više vode. Uz ograničenu sunčevu svjetlost zimi, biljke troše manje vode nego kada aktivno rastu u proljeće i ljeto. Biljka koju ste ljeti zalijevali svaki tjedan može izdržati dva tjedna bez vode.

Umjesto da slijepo slijedite raspored, bolje je prije zalijevanja provjeriti kako izgleda smjese u posudi. Zabodite prst barem centimetar u tlo. Ako je suho, dobro zalijte biljku. Ako je vlažno, pričekajte još par dana i ponovno provjerite tlo. Ako ne želite prljati prste, upotrijebite mjerač vlage. Zapamtite, lakše je dodati vodu nego je ukloniti.

2. Obratite pažnju na sunčevu svjetlost

Kad sunce izađe kasnije i zađe ranije, biljke dobivaju manje sunčeve svjetlosti nego u proljeće i ljeto. Ako je moguće, možda ćete željeti premjestiti svoje biljke bliže prozorima kako bi mogle iskoristiti što više svjetla. Svaki tjedan rotirajte lonce za četvrtinu okretaja kako biste osigurali da sve strane vaših biljaka s vremena na vrijeme dobivaju sunčevu svjetlost. Ako povećanje razine svjetlosti nije opcija za vas, većina biljaka će biti sasvim u redu. Vaše unutarnje biljke će se prilagoditi sezonskim promjenama izvana.

image
Unsplash

3. Ne brinite zbog nekoliko otpuštenih listova

Kada vratite sobne biljke koje su ljeto provele vani u zatvoreni prostor, vjerojatno će ispasti malo lišća. Ovo je sasvim normalno jer se prilagođavaju nižim razinama osvjetljenja u zatvorenom prostoru. Ako vaše biljke ostanu unutra tijekom cijele godine, normalno je da mala količina lišća opada u zimu. Opadanje lišća zbog zime način je pripreme sobne biljke za nižu razinu osvjetljenja i nema razloga za brigu.

4. Izbjegavajte ekstremne temperature

Redovne kućne temperature ugodne su za većinu sobnih biljaka tijekom zime. Ali ekstremne promjene temperature, čak i na kratko vrijeme, mogu uzrokovati probleme. Držite biljke dalje od hladnog propuha, radijatora i otvora za vrući zrak. Iznenadni vrući ili hladni propuh može izazvati stres kod biljaka, uzrokovati štetu od hladnoće ili ih osušiti.

5. Pauzirajte dohranu

Većina sobnih biljaka odmara se zimi. Imaju tendenciju da rastu vrlo malo, ako uopće rastu. Budući da ne stvaraju nove listove i stabljike, ne zahtijevaju dohranu. Prestanite s gnojidbom u jesen i ponovno nastavite u proljeće jer biljke primaju više sunčeve svjetlosti, potičući ih da ponovno aktivno rastu.

image
Unsplash

6. Patrola za štetnike sobnih biljaka

Zima je najbolje vrijeme za pojavu sitnih insekata koji sišu sok, poput lisnih uši i ljuskica. Paukove grinje su još jedan uobičajeni zimski štetnik jer vole tople i suhe uvjete. Okrenite listove biljaka i pregledajte njihovu donju stranu svaki put kada zalijevate. Provjerite i stabljike. Ako pronađete štetočine, pokušajte ih obrisati prstima ili vatom natopljenom alkoholom. Za velike zaraze, ulje neema sigurnija je opcija za uklanjanje štetnika sobnih biljaka.

7. Povećajte vlažnost

Zrak u našim grijanim domovima obično je suši u zimskim mjesecima. Većina sobnih biljaka, osobito onih podrijetlom iz tropskih područja svijeta, najbolje rastu kada je razina vlažnosti između 40-50%, ali zimske razine vlažnosti obično su 10-20% unutar domova. Jednostavan način za povećanje vlažnosti oko biljaka je da ih grupirate zajedno. Voda koja isparava iz tla za lonce, kao i voda koja se prirodno gubi kroz lišće, podići će relativnu vlažnost zraka oko vaših biljaka.

Još jedna jednostavna metoda za povećanje vlažnosti je postavljanje biljaka na pladnjeve napunjene šljunkom i vodom. Dno lonaca treba biti iznad razine vode kako bi se izbjeglo truljenje korijena. Kako voda isparava, stvara se vlažnija mikroklima za vaše sobne biljke.

image
Unsplash

8. Držite lišće čistim

Iskoristite maksimalnu prednost ograničene zimske sunčeve svjetlosti koja se probija do listova biljke tako da ih održavate čistima i bez prašine. Obrišite ili nakratko isperite cijelu biljku pod tušem kako biste očistili lišće.

9. Oduprite se presađivanju sobnih biljaka

Biljke dobro podnose presađivanje kada aktivno rastu. Zato su proljeće i ljeto najbolje vrijeme za presađivanje sobnih biljaka. Možda ćete doći u iskušenje da idete presađivati biljke tijekom zime. To može šokirati uspavane ili mirujuće sobne biljke, stoga se oduprite porivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 17:36