TRI METODE

Kako spasiti pelargonije da prežive niske temperature te da ponovo procvjetaju sljedeće godine

 /SHUTTERSTOCK
Pelargonije su jedna od najpopularnijih biljaka koje vrtlari sade i uživaju u njihovim cvjetovima tijekom toplih proljetnih i ljetnih mjeseci

Tražite kako spasiti svoje pelargonije ove jeseni i s lakoćom im omogućiti da prezime? Vjerovali ili ne, iako se pelargonije često tretiraju kao jednogodišnje biljke, one su zapravo trajnice – i mogu jednostavno i sigurno prezimiti kako biste ponovno uživali u njihovoj ljepoti sljedeće godine.

Pelargonije su jedna od najpopularnijih biljaka koje vrtlari sade i uživaju u njihovim cvjetovima tijekom toplih proljetnih i ljetnih mjeseci. Jedno je sigurno, njihovi svijetli cvjetovi jedni su od najboljih u otpornosti na vruće ljetno sunce i vrućinu. Čak štoviše, ne samo da su izvrsni za uzgoj u posudama – već se nevjerojatno dobro ponašaju i kada rastu izravno u cvjetnim gredicama. To je sve dok ne dođe surovo, hladno vrijeme.

image
/SHUTTERSTOCK

Nažalost, kada se ostave vani kasno u jesen, ove biljke osjetljive na hladnoću odumiru nakon prvog jakog mraza ili smrzavanja. Ali za razliku od jednogodišnjih biljaka poput nevena, petunija i cinija - pelargonije ne moraju doživjeti istu sudbinu na kraju sezone.

Uz samo malo dodatne njege, pelargonije se mogu čuvati tijekom cijele - što može biti odličan način da uštedite na biljkama svakog proljeća. Imajući to na umu – evo tri jednostavne metode koje sve s lakoćom funkcioniraju za spašavanje pelargonija tijekom zime.

Vrste pelargonija

Prije prezimljavanja, važno je razumjeti da postoje dvije glavne vrste pelargonija - otporne i neotporne sorte. Obje vrste se smatraju trajnicama, ali s njima treba drugačije postupati prilikom zime.

Otporne pelargonije imaju manje cvjetove koji nisu u grozdovima. Ove pelargonije mogu izdržati boravak vani tijekom cijele godine bez dodatne njege. Sve što je stvarno potrebno za zaštitu otpornih pelargonija je debeli sloj malča u jesen. Biljke možete odrezati nakon što odumru i zatim nanijeti dva do tri inča iznad baze biljke.

Neotporne pelargonije jednostavno odišu velikom snagom cvijeta. No, da bi se spasile ove ljepotice - potrebno je malo više posla na jesen. Neotporne pelargonije su najčešće vrste pelargonija koje susrećete u vrtnim centrima i trgovinama. Imaju legendarne duge stabljike i velike cvjetne grozdove.

image
/SHUTTERSTOCK

Jedan od najvažnijih dijelova održavanja neotpornih geranija na životu tijekom zimskih mjeseci je započeti proces PRIJE nego što se biljke suoče s preniskim temperaturama. Čekajući da dođe do jakog smrzavanja ili mraza, biljke će se osušiti.

Pelargoije postaju vrlo krhke na hladnom vremenu. Njihovo lišće, cvjetovi i stabljike sadrže veliku količinu vlage koja će se smrznuti ako budu izloženi preniskim temperaturama. Kako biste spasili neotporne pelargonije, morate ih unijeti unutra prije nego što dođe do mraza. Što prije napravite korak u jesen kako biste ih pripremili za prezimljavanje u zatvorenom prostoru, to će se biljkama lakše prilagoditi.

Zapravo postoje tri različita načina za prezimljavanje pelargonija. Svi funkcioniraju prilično dobro, ali izbor se zapravo svodi na to koliko prostora imate i što najbolje odgovara vašoj situaciji.

Tri metode

Prva metoda za održavanje neotpornih pelargonija zimi izvrsna je za biljke koje rastu u gredicama ili izravno u tlu. U ranu jesen ili mnogo prije nego što dođe prvi mraz, iskopajte pelargonije ili ih izvadite iz spremnika. Očistite svu pričvršćenu zemlju kako biste otkrili korijenje. Zatim odrežite vrh biljke tako da bude oko jedne polovice do trećine svoje izvorne veličine. Pazite da korijenje ostane netaknuto.

Sve dok je korijenje suho, stavite biljke u veliku smeđu papirnatu vrećicu ili kartonsku kutiju, s korijenom prema gore. Čuvajte ih na tamnom, hladnom mjestu.

Prije proljeća posadite biljke s golim korijenom u posude i stavite ih u osunčanu sobu ili na prozor. Koristite kvalitetno višenamjensko tlo za posude kako biste korijenju dali najbolju priliku za oživljavanje. Zalijevajte biljke dok ne postanu malo vlažne. Nova izraslina trebala bi se početi pojavljivati za nekoliko tjedana. Kad vrijeme zatopli, možete ponovno posaditi biljke s golim korijenom izravno u tlo ili natrag u posude kako bi nastavile rasti i cvjetati tijekom cijele sezone.

Ako vaše neotporne pelargonije već rastu u posudama, njihovo održavanje na životu tijekom zime može biti jednostavan proces ako ih tretirate kao sobne biljke. Sve što trebate učiniti je premjestiti ih unutra! Započnite s brzim pranjem biljaka prije nego što ju unesete unutra. Dobro pošpricajte tlo i lišće kako biste lakše uklonili sve nametnike. Također, uklonite mrtvo ili smeđe lišće prije nego što ih unesete unutra kako biste im dali novi početak.

image
/SHUTTERSTOCK

Pelargonije koje nisu otporne dobro će rasti u zatvorenom prostoru sve dok imaju dovoljno svjetla i topline – baš kao i normalne sobne biljke. Ako imate svijetli prozor okrenut prema jugu, postavite ih na to mjesto tako da mogu primati jaku, neizravnu svjetlost. Uvijek izbjegavajte postavljanje pelargonija na mjesto s propuhom. Osim toga, držite ih podalje od otvora za grijanje, kamina i izvora visoke topline. I propuh i pretjerana toplina mogu brzo oštetiti biljke, što im otežava preživljavanje u zatvorenom prostoru.

Ako odlučite ne uzgajati svoje neotporne pelargonije kao sobne biljke, možete ih umjesto toga pustiti da miruju tijekom zime. U osnovi, čuvati ćete ih u njihovim posudama na hladnom, tamnom mjestu. Prestat će rasti sve dok se vrijeme ponovno ne zagrije. Započnite rezanjem biljke na otprilike polovicu svoje izvorne veličine. Zatim morate pronaći sigurno mjesto za prezimljavanje biljke. Hladan, vlažan podrum odlično je mjesto za održavanje neotpornih pelargonija na životu tijekom zimskih mjeseci. Druga mogućnost je negrijana šupa ili garaža, pod uvjetom da ima izolaciju ili toplinu. Opet, ne želite da temperature padnu ispod nule ili će biljke uginuti.

Pokrijte pelargonije smeđom papirnatom vrećicom kako biste spriječili da svjetlost dopre do lišća. Pričekajte da se tlo prilično osuši prije nego što ga prekrijete kako biste izbjegli plijesan.

Provjerite uspavanu, neotpornu pelargoniju svaka dva tjedna kako biste bili sigurni da se listovi ne suše previše. Ako se to događa, lagano zalijte tlo kako biste biljci dali samo malo vlage. Kada stigne proljeće, možete ukloniti pokrivač i iznijeti biljku van. Započnite tako da ju premjestite u zaštićeno područje i počnete ju zalijevati kao i obično, pazeći na novi rast. Čim vrijeme dopusti, možete premjestiti pelargoniju na njezino stalno mjesto. U ovom trenutku, dobra doza višenamjenskog gnojiva pomoći će mu da brzo oživi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 16:42