MADE IN GREEN

Izlazak u vrt opremljeno i sa stilom: Personalizirane pregače Marte Rusan koje svi trebamo

 Berislava Picek/ CROPIX
U velikim džepovima može se nositi mali vrtni alat i pribor te plodovi poput rajčice, krastavca, jabuke, koji se putem uberu

PROFIL

Za Martu Rusan iz Zagreba, vlasnicu brenda Martić, 2020. bila je godina velikih događaja. Uz vjenčanje, osobne borbe, pandemiju i potres, ostala je i bez posla. Nakon svega je sa suprugom odlučila život u centru Zagreba zamijeniti kućom izvan grada i slijediti svoje snove.

image
Berislava Picek/ CROPIX

- Spletom sretnih okolnosti svoju kuću smo brzo našli. Uselili smo se 2. studenoga i sada pomalo stajemo na noge. O vlastitom obrtu maštala sam dugo i razvijala mnoge ideje, poput ovih pregača - priča nam Marta za koju je izrada tekstilnih predmeta prirodna jer je završila modni dizajn na TTF-u i imala prvo radno iskustvo u struci u jednoj privatnoj modnoj kući.

- Iako nisam bila često u kuhinji prije udaje, jedno sam zamijetila: kuhinjska krpa nikad nije pri ruci kad je trebaš. Tako sam došla na ideju da spojim pregaču i krpu. Zaključujući da, ako imamo krpu nećemo se brisati o pregaču, bit će korisnije da se krpa može maknuti i zamijeniti čistom, dok samu pregaču nije potrebno toliko često prati. Tako je nastao proizvod koji danas vidite - priča.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Prve su pregače bile od razigranih materijala, poput onih koje izgledaju poput crne ploče po kojoj je pisano kredom, a poslije se, radi personaliziranja poklona, Marta dosjetila da ih radi od trapera kako bi po njemu lako mogla nacrtati ili napisati što kupac želi.

- Prelaskom na seoski način života postavilo se i pitanje potrebe za vrtnom pregačom pa se tako sada razvija i ideja vrtnih pregača koje imaju veliki džep za sakupljanje plodova, koji se jednostavno otvori i isprazni sve ubrano. Živimo u vremenu kad se više nego ikad onime što nosimo odašilju poruke i osjećam da postoji velika želja za personaliziranjem onoga što nosimo. Ne želimo biti jednaki, kopije, nego svoji. I to potpuno razumijem. Najviše me raduje kad ljudi znaju što žele pa pitaju mogu li im to napraviti, i to mi je uvijek izazov u kojem uživam - objašnjava kreativka i dodaje kako je pregača jedan jednostavniji proizvod, no njena izrada ipak ima nekoliko etapa.

image
Sve je krenulo kada je Marta Rusan zamijetila da joj kuhinjska krpa nikada nije pri ruci. Zato je odlučila spojiti pregaču i krpu. Fora je što se kopčaju pomoću “žabica” koje spaja efektna guma u bojama
Berislava Picek/ CROPIX

- Od samog odabira materijala, biranja krpe, gumica za vezanje pa do najzahtjevnijeg dijela koji je personaliziranje same pregače, ovisno o želji kupca. Osim krpa i personalizacije, još jedna posebnost pregača je način njihova kopčanja. Naime, kopčaju se pomoću “žabica” koje spaja guma u bojama, ovisno o boji krpe ili želji kupca. To im daje notu dinamičnosti i razigranosti, a opet se lako uklanja prije pranja. Želja mi je bila da ne postoji puno materijala ili traka koje bi služile za vezanje i povezane visile sa strane - ističe Marta Rusan.

image
Marta je željela što manje materijala ili traka koje bi služile za vezanje i povezane visjele sa strane
Berislava Picek/ CROPIX

Osim pregača, ima još proizvoda koje šiva pa nudi i usluge šivanja po mjeri.

- Ideja mi je da postoji nekoliko predmeta po kojima sam prepoznatljiva, poput ovih pregači, vrećica za vino, ruksak-torbi koje još dorađujem... No, kroz život sam prepoznala da ljudima nedostaje osobni pristup i željni su nečega baš za njih. Bilo da je problem što u dućanima ne mogu naći ono što žele i kako žele, bilo da jednostavno žele imati nešto što su oni sami zamislili. Osim toga, sada živim u mjestu gdje krojač nije baš blizu pa mislim da tu ima potencijala - smije se simpatična Marta i kaže kako se raduje budućnosti i onome što nosi.

A dotad njezine proizvode možete gledati na Facebook stranici Martic by Marta, Instagramu @martic_by_marta i internetskoj stranici www.martic.com.hr gdje također možete poslati svoje upite i želje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 16:42