SLATKA POSLASTICA

Istražili smo kako uzgojiti stablo manga. Uz ovih par preporuka uspjeh je zajamčen

 Unsplash
Jedno zrelo stablo može proizvesti 100 do 200 kilograma voća u jednoj sezoni, tako da nikada nećete biti bez njih

S okusom opisanim kao spoj breskve i marelice i papaje, mango (​Mangifera indica​) je slatka poslastica u kojoj mnogi uživaju. Svestrani mango možete jesti sirov odmah sa stabla, dodati ga u druga jela, ispeći ga u torti i kolačima ili ga pasirati kako biste napravili bazu za šerbete, sladolede, pića i umake.

Postoji više od 500 različitih vrsta manga, ali sve su biljke koje rastu u tropskoj klimi i ne funkcioniraju dobro u područjima gdje temperatura pada ispod 4 stupnja Celzijusa. Ako ste dovoljno sretni da živite tamo gdje rastu, jedno zrelo stablo može proizvesti 100 do 200 kilograma voća u jednoj sezoni, tako da nikada nećete biti bez njih.

image
Unsplash

Najbolja upotreba za mango

Stabla manga su zimzelena stabla sa sjajnim, širokim lišćem koje započinju život u nijansama ružičaste i svijetlozelene prije nego što sazriju u tamniju zelenu. U proljeće ove voćke procvjetaju s tisuću sitnih ružičastih cvjetova koji su i lijepi i ugodno mirisni. To čini drveće donekle dekorativnim, a njihova velika veličina može dati hrabru izjavu. U zrelosti, neke sorte manga narastu više od 30 metra u visinu i 13 u širinu.

Iako su to lijepa stabla, većina vrtlara sadi stabla manga zbog njihovog ukusnog voća, a ne zbog lijepog izgleda. U tu svrhu, najpopularnija sorta manga je patuljasti Tommy Atkins (​Mangifera indica​ 'Tommy Atkins'). Ova sorta dobro daje plodove i naraste samo 3 do 4 metra visoko, što ga čini dobrim za većinu manjih vrtova.

Stabla manga su privlačna i korisna, ali nemojte se truditi uzgajati ih kao sobnu biljku. To se može učiniti, ali stabla manga uzgojena iznutra ne donose plodove i mogu brzo postati velika i nezgrapna.

image
Unsplash

Kako uzgajati mango

Uobičajeni naziv: Mango

​Botanički naziv:​​Mangifera indica​

​Kada saditi:​ Najbolje je rano ljeto, ali se može uzgajati u bilo koje vrijeme

​Izloženost suncu:​ Puno sunce

Vrsta tla: Vlažno, dobro drenirano tlo

​Kad je u nevolji:​ Crne mrlje na laticama cvijeća; prisutnost plijesni

​Kad uspijeva:​ Veliki, sjajni listovi; mirisno cvijeće

image
Unsplash

Sadnja stabala manga

Drveće manga možete zasaditi iz sjemena, ali je mnogo lakše posaditi mlada stabla. Drveću uzgojenom iz sjemena potrebno je pet do osam godina za proizvodnju, dok mala stabla počinju davati za tri do četiri godine. Raznolikost manga također može utjecati na rast sjemena.

Dobro je odabrati zdravo mlado stablo manga u lokalnom vrtnom centru i posaditi ga. Da biste to učinili, dodajte malo odležanog komposta u tlo. Iskopajte rupu 1 1/2 puta dublju od korijenske kugle i dvostruko širu. Ako želite zabiti svoje stablo, zabijte kolac najmanje 2 metra duboko u rub rupe za sadnju.

Izvadite stablo iz posude za rasadnik i nježno isperite korijenje vodom. Mnogi rasadnici koriste podloge za uzgoj osim tla, a vi želite ukloniti što je više moguće kada sadite svoje stablo. To potiče korijenje stabla da se širi u tlo.

Stavite stablo u rupu za sadnju, stavite ga na istu dubinu kao što je bilo u posudi. Napunite rupu. Upotrijebite vezice za stablo da pričvrstite stablo za kolac ako je potrebno i dobro zalijte stablo. Ako se tijekom zalijevanja stvore rupe u tlu, jednostavno ih napunite zemljom. Ove rupe ukazuju na to da se dio zemlje spustio oko korijena stabla i nisu razlog za zabrinutost.

image
Unsplash

U kojoj zoni mango najbolje raste?

Stabla manga su tropske biljke koje uživaju u toplom vremenu i uopće neće podnijeti mraz. Ako živite u toplijim zonama gdje temperatura ne pada ispod 4 stupnja Celzijusa otkrit ćete da možete lako uzgajati mango.

Kada trebate saditi mango?

Budući da su zimzeleni i rastu samo u klimi bez mraza, stablo manga možete posaditi u bilo koje doba godine. Neki vrtlarski stručnjaci tvrde da je za mango najbolja rana ljetna sadnja, ali vrijeme sadnje baš i nije presudno.

Preporuke za tlo, sunčevu svjetlost i vodu za mango

Ako svom stablu manga date toplo, sunčano mjesto na kojem će se ispružiti, ono će rasti. Sve dok tlo nije slano, mango će se prilagoditi svakom tlu koje dobro drenirano s pH između 5,5 i 7,5. Ako je vaše tlo glinasto ili malo teško, jednostavno posadite stablo manga na vrh malog brežuljka kako biste poboljšali drenažu.

Tek zasađeno drveće manga treba vodu dva do tri puta tjedno prvih četiri do šest mjeseci. Nakon toga će dobro doći tjedno namakanje. Prije zalijevanja provjerite jesu li gornji dijelovi tla oko vašeg stabla manga suhi. Ako nisu, preskočite vodu. Također možete preskočiti vodu oko dva mjeseca nakon berbe manga. To će potaknuti još jedan krug cvjetanja.

Tijekom prve godine gnojite svoje stablo svaka tri mjeseca gnojivom s visokim udjelom dušika. Držite mlada stabla na istom rasporedu gnojiva, ali prijeđite na gnojivo 10-10-10 kako biste osigurali bolje zaokruženu prehranu. Nakon što vaše stablo dosegne dob za plodove, ispustite dušik i hranite svoje biljke gnojivom 0-0-22 ili mješavinom citrusa. Prekinite svoje aktivnosti hranjenja kada voće počne sazrijevati, nastavljajući gnojidbu otprilike dva mjeseca nakon berbe.

Općenito, krošnje stabala manga razvijaju lijep oblik i ne trebaju rezidbu osim za uklanjanje mrtvih ili oštećenih dijelove. Međutim, ako želite, možete orezati svoje mlado stablo manga uklanjanjem gornjih dijelova kako biste potaknuli bočni rast. Ako se odlučite za orezivanje, učinite to nakon berbe manga. Nakon tri godine vjerojatno nećete morati nastaviti s rezidbom.

Možda ćete primijetiti sezonu u kojoj vaše stablo manga daje posebno težak urod. Ako je tako, prorijedite plodove na svom stablu, dopustite da samo dio voća sazrije. Ako to ne učinite, vjerojatno ćete sljedeće godine dobiti mali urod.

image
Unsplash

Mango preko zime

U idealnom slučaju, uzgajat ćete svoje stablo manga u zoni bez mraza gdje temperature nikada ne padnu ispod 4 stupnja. Međutim, neki pustolovni vrtlari mogu uzgajati mango i na nižim temperaturama. Ako ste jedan od njih, morat ćete napraviti okvir oko svog stabla. Jednostavno izradite osnovni drveni ili PVC okvir oko kojeg možete omotati ceradu kada vrijeme postane hladno. Ne mora biti otmjen ili kompliciran; samo osnovna kutija dovoljno jaka da izdrži težinu cerade.

Kada temperatura padne ispod 4 stupnja, omotajte plastične cerade ili stare deke oko okvira kako bi vaše stablo manga bilo zaštićenpo i na toplome. Također možete zamotati drvce u žarulje za božićno drvce kako biste stvorili malo topline. Uz ovu pomoć, vaše drvo može preživjeti temperature ispod 4 stupnja, a ovisno o sorti, može preživjeti čak i temperature od -1 stupanj.

image
Unsplash

Vrijeme je za plod

Mango daje plod od proljeća do rane jeseni, često od travnja do rujna. U lipnju i srpnju obično se daju najveći prinosi, ali to može varirati ovisno o sorti. Ako jednostavno ne možete dobiti dovoljno manga, posadite ranu i kasnu sortu kako biste produžili vrijeme najveće berbe.

Vaše voće je spremno za berbu kada konusni kraj voća bude okrenut od stabla i počne se puniti. Različite sorte dobivaju različite nijanse žute, narančaste, ljubičaste i crvene kada sazriju, ali zelena boja nestaje na svim sortama kako plod sazrijeva. Mango će sazrijeti i ako nije na stablu, pa ne brinite ako povučete onaj koji je još malo zelen.

Da biste ubrali mango, odrežite ga sa stabla oštrim, čistim škarama za orezivanje. Ostavite dio stabljike na svakom voću i stavite ga na pult ako nije sasvim zrelo. Nemojte ih hladiti dok ne budu spremne za jelo.

Uvijek nosite rukavice i budite oprezni kada berete mango. Stablo sadrži sok koji može iritirati vašu kožu, uzrokujući manje opekline ili svrbež. Također može izgorjeti kožicu na mangu, uzrokujući da on tamo istrune ako voće ne pojedete odmah. Ovaj sok ponekad curi iz stabla kada režete zreli mango. Neki ljudi imaju ozbiljnu alergijsku reakciju zbog kontakta sa sokom manga ili kožicom voća.

image
Unsplash

Uobičajeni štetnici i drugi problemi za mango

Mnogi različiti kukci posjećuju mango, ali većina ne uzrokuje nikakve probleme. Međutim, voćne mušice mogu predstavljati problem u nekim područjima. Ako vam se voćne mušice pokažu problematičnim, zaštitite svoje pojedinačne mango plodove vrećicom za voćne mušice dok se formiraju.

Insekti i lisne uši općenito ne štete stablima manga osim ako su prisutni u velikom broju. Lako ih možete držati podalje prskanjem vodom ili insekticidima.

Uobičajene bolesti za mango

Dvije bolesti s kojima se najčešće susreću domaći uzgajivači manga su pepelnica i antraknoza. Pepelnica izgleda kao da je netko posuo brašno po stablu, dok se antraknoza pojavljuje kao crna udubljenja ili lezije nepravilnog oblika. Obje ove bolesti napadaju nove cvjetove i plodove kako izbijaju.

Važno je preventivno liječiti ove bolesti, jer ih je obično nemoguće zaustaviti kada se pojave. Da biste to učinili, nanesite bakreni fungicid u proljeće čim počnu nicati cvjetovi, a zatim ponovno za 10 do 21 dan.

Ne brinite ako propustite svoju priliku za liječenje i vaše stablo pokazuje znakove ovih problema. Možda ćete izgubiti nešto voća i imati manju berbu ove godine, ali sljedeće godine stvari će se vratiti u normalu. Nijedna od ovih bolesti nije dovoljno teška da se pokaže kobnom za stablo. Ove godine možete pomoći da se šteta smanji na najmanju moguću mjeru tako da obrezujete zahvaćena područja čim ih pronađete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 20:56