Važni kriteriji

I najmanje travnjak treba pokositi: Prije nego kupite kosilicu odgovorite na ova pitanja

 Ryan Nicoll/Unsplash
Od najmanjih hobi-modela do profesionalnih kosilica za visoku travu donosimo njihove prednosti i mane

Postavite si pitanje: kolika je površina koju namjeravate kositi? Najvažniji kriterij jest veličina površine po kojoj želite kositi. Do 800 četvornih metara prikladni su lagani i okretni modeli kosilica, dok su kosilice s dodatnom opremom, s pogonom kotača i većom širinom otkosa, prije svega prikladne za velike površine do 2500 četvornih metara. No krenimo redom.

image
Rick Whittle/Unsplash

Kosilice se po svojoj konstrukciji razlikuju s obzirom na: kvadraturu travnjaka koji trebaju kositi, frekvenciju košnje, širinu košnje s obzirom na dužinu noža, vrstu, gustoću i visinu trave, nagib terena, potrebu za pogonom kosilice, skupljanje ili ostavljanje otkosa na terenu, vrstu terena s obzirom na moguće prepreke, udaljenost električnog priključka, hoće li se kositi unutar naseljenog mjesta ili izvan njega (zbog buke).

image
Richard Catabay/Unsplash

Postoje benzinske kosilice za nisku i visoku travu s pogonom i bez njega i različitih širina košnje, električne i akumulatorske kosilice za uređivanje okućnice te traktorske samohodne kosilice za redovitu košnju velikih površina.

Ako trebate obrađivati veće ili neravne površine, onda je model kosilice sa snažnim benzinskim motorom pravi odabir. Tako možete, neovisno o izvoru električnog napajanja i bez kabela, obavljati i svladavati s jednim punjenjem spremnika goriva i veće zadatke u jednome radnom potezu.

Uvjetno rečeno, dobre strane benzinskih motornih kosilica su robusnost, pouzdanost i učinkovitost, dok bi im nedostaci bili buka i ispušni plinovi koji bi mogli zasmetati kod korištenja u naseljenome mjestu.

image
Ryan Nicoll/Unsplash

Ako vaš travnjak nije veći od 800 četvornih metara i nema mnogo zapreka za električni kabel, tada su električne kosilice prava lagana i kompaktna alternativa benzinskim kosilicama.

Električne kosilice su tihe i ne proizvode neugodne ispušne plinove, ali su ograničenog radijusa korištenja, što je uvjetovano dužinom produžnog kabla pomoću kojeg se opskrbljuju električnom energijom (o optimalnim osobinama produžnog kabla također je vrlo važno posavjetovati se sa stručnom osobom!).

image
Zac Gudakov/Unsplash

Akumulatorske kosilice nemaju ograničen radijus korištenja, no vrijeme košnje je ograničeno kapacitetom akumulatora koji je u njih ugrađen.

Cijene kosilica kreću se od oko 500 do 2250 kuna za električne kosilice, od 300 do 4250 kuna za akumulatorske kosilice, od 1500 do 13.750 kuna za benzinske kosilice (od najmanjih hobi-modela do profesionalnih kosilica za visoku travu) te od 1000 do 15.000 kuna za traktorske samohodne kosilice za košnju velikih površina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 21:25