JEDNOSTAVNO I POUZDANO

Hoće li vam sjemenke proklijati? Doznajte uz pomoć ovog brzog kućnog testa

 /SHUTTERSTOCK

Više puta ste posadili biljke iz sjemena i bili razočarani jer je izraslo tek nekoliko stabljika ili nijedna? Kako bi izbjegli ovakve situacije, možete napraviti brz i jednostavan test klijavosti sjemena.

image
/SHUTTERSTOCK

Potopite sjemenke u mlaku vodu na 10 minuta i vidjet ćete da je dio sjemenki isplivao na površinu. To je sjeme male težine koje je prazno. Njega bacite, a uzmite ono koje je potonulo na dno. Umjesto mlake vode možete koristiti slanu otopinu, koja se sastoji od vode koju ste dodali pet posto soli. Nekvalitetna zrna će nakon 10 do 15 minuta isplivati na površinu. Računajte na to da sjemenke nakon potapanja u slanu otopinu, ako se odmah ne sade, treba osušiti od viška vode i uskladištiti te isprati pod običnom vodom prije sadnje.

Sjeme tikvi, tikvica, lubenice, dinje i krastavca možete testirati na drugi način. Sjeme stavite na čvrstu površinu u tankom sloju. Uzmite plastičnu bocu i protrljajte je među prstima kako bi se stvorio elektrostatički naboj. Tada približite bocu na dva centimetra od sjemena, a ono koje je šturo će biti privučeno i zalijepiti se za bocu. Ponovite ovaj postupak više puta.

image

Sjemenke špinata

/SHUTTERSTOCK

Pouzdani test klijavosti može se napraviti uz pomoć dva sloja vlažnog papirnatog ubrusa ili gaze. Navlaženi ubrus stavite na tanjur, a na njega desetak sjemenki. Bitno je da je u prostoriji temperatura oko 20 stupnjeva, a za bolju reakciju tanjur možete staviti u plastičnu vrećicu. Ako ovi uvjeti budu ispoštovani, žitarice će proklijati za četiri dana, krastavac, grašak, kukuruz, dinja i grah za šest, a kupus i rajčica za 10 dana.

image

Sjemenke bosiljka

/SHUTTERSTOCK

Pritom treba voditi računa da razne biljke imaju različitu klijavost. Primjerice, klijavost graška i žitarica je 90 posto, a kupusnjača 60 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 17:12