Za male prostore

Ovo malo drvce može biti divna baza za malo drugačije blagdansko ukrašavanje

 Kokedama Plants/@kokedamaplants.gr
Popularna bonsai forma nije samo hortikulturna vještina, nego uspostavlja vezu između umjetnosti, prirode i njezina uzgajivača

Kokedama je svojevrsna skulptura, a sada će vas Marina Francuz Gaćina naučiti i kako je napraviti.

Kako smo već pisali, različite tehnike i običaji uzgajanja ukrasnog i korisnog bilja razvijale su se tijekom duge povijesti, a najčešće su se uzgajale u teglama koje su do potkraj 50-ih godina bile zemljane, glinene ili kamene. Uz klasični uzgoj u teglama, postoji i niz drugih načina uzgoja, od kojih se zasigurno ističu danas vrlo popularne kokedame.

Kokedama dolazi od japanske riječi “koke” koja označava mahovinu i “dama” koja označava kuglu. Ona predstavlja formu bonsaija koja se uzgaja u kugli prekrivenoj mahovinom koja biljku oslobađa oklopa posude, a ujedno zadržava potrebnu vlagu. Ideja potječe iz Nearaija, popularnog bonsai stila ere Eda, gdje biljke rastu tako zbijene i pune u posudi da se tlo i korijen toliko zbiju da pri vađenju iz posude zadržavaju isti oblik posude. Prvotno, takve biljke su se vješale na konopac, što je za cilj imalo da biljka visi i usmjereno raste. Kako je biljka rasla tako se i centar ravnoteže mijenjao, a s tim se stalno podešavao i konopac. Istodobno je oslobađanje biljke od posude omogućilo dodatno prozračivanje korijena, što je velika prednost za samu biljku.

Kokedama kao forma bonsaija nije samo hortikulturna vještina, nego uspostavlja vezu između umjetnosti, prirode i njezina uzgajivača. U centru uzgajanja bonsaija je uspostavljanje ravnoteže između čovjeka i prirode - čovjek je posvećen biljci, njeguje u sebi kreativnost te ima svakidašnji doticaj s prirodom. Upravo je kokedama svojevrsna skulptura u prostoru koja mora imati vlastito mjesto. Može se ovjesiti sa stropa ili postaviti na pažljivo odabrani postament koji će dodatno istaknuti njezinu ljepotu te ujedno služiti kao zaštita podloge, na koju se postavlja, od vlage.

Mnoge biljke je moguće uzgajati u obliku kokedame, no treba pripaziti na kompatibilnost uvjeta koje zahtijevaju biljke i mahovina, stoga je najbolje odabrati vrste koje ne zahtijevaju izlaganje direktnim Sunčevim zrakama koje su štetne za mahovinu. Isto tako, vrlo je važna i boja lista biljke kojoj mahovina mora postati samo prikladna baza te istaknuti njezinu ljepotu. Važno je napomenuti da uzgoj biljaka u kokedami zasigurno zahtijeva više brige i njege od uzgoja biljaka u teglama. Svu potrebnu vodu biljka dobiva potapanjem kokedame (kugle od mahovine).

image

Asparagus kokedama

Botanike

Učestalost natapanja treba uskladiti s godišnjim dobima i veličinom biljke. U prosjeku jednom tjedno kokedamu treba potopiti u veću posudu s kišnicom ili odstajalom vodom te nakon pet do deset minuta rukama iscijediti višak vode. Kako bi mahovina zadržala zdrav izgled, treba je svakodnevno prskati sobnom prskalicom ili kokedamu postaviti na pliticu ispunjenu vodom i šljunkom kako ne bi stajala neposredno u vodi. Svakih nekoliko mjeseci mahovinu treba zamijeniti.

image

Monstera deliciosa kokedama

Botanike

Kako nam uskoro počinje predbožićno vrijeme, donosimo vam osnove izrade kokedama koje možete poklanjati ili, pak, smjestiti u vlastiti dom kako bi izmješteni isječak prirode pridonio božićnom dekoru vašeg doma. Čini nam se da je upravo kokedama idealan oblik aranžmana koji ne nastaje od rezanog cvijeća, nego od živih biljaka koje na poruku darivanja mogu podsjećati dugi niz godina. Biljke su živi organizmi koji traže posebnu pažnju i brigu, no zauzvrat vraćaju u vrijeme kada su ljudi poznavali imena biljaka i miris godišnjih doba.

Prilikom kupnje biljaka za kokedamu birajte one prilagodljive sjenovitim mjestima te provjerite jesu li zdrave i čiste od eventualnih nametnika kako ne biste zarazili ostale biljke u vašem domu.

Mahovinu možete nabaviti u vrtnim centrima ili na gradskim tržnicama, prilikom čega birajte što veće komade kako bi vam bilo što jednostavnije obložiti kuglu.

image
SHUTTERSTOCK

Biljku izvadite iz postojeće posude.

image
SHUTTERSTOCK

Mahovinu prethodno namočite kratko u vodi i rasprostrite na foliju.

Na mahovinu postavite mješavinu treseta i gline unutar kojega sadite biljku. Važno je da konzistencija smjese nije rastresita kako bi se nakon zalijevanja održala, no isto tako mora biti dovoljno propusna kako bi se višak vode iscijedio nakon zalijevanja.

image
SHUTTERSTOCK

Biljku postavite na sredinu smjese kojom oblažete korijen biljke sa svih strana i modelirate je istodobno u oblik kugle. Formiranu kuglu oblažete mahovinom koju dodatno učvršćujete flaksom ili nekim drugim materijalom poput špage. Naša preporuka je korištenje flaksa koji je neprimjetan, a istodobno neće istruliti zbog konstantne prisutnosti vlage.

image
Botanike

Kokedamu ovjesite u makrame ili postavite na neutralni podmetač koji će dodatno istaknuti njezinu ljepotu.

Ako ste odabrali biljke prilagodljive za uzgoj u kući, možete ih tako držati i njegovati prema uputama ostatak godine. No, ako ste u kokedamu sadili manje sadnice bora ili drveća koje se uzgaja vani, predlažemo da biljku, kada prođe božićno vrijeme, posadite u vlastiti vrt ili za to prikladno mjesto te uživate u njezinu rastu godinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 00:41