U gostima

Dom kreativca Marka Raića: Stan čije ime krije priču o najpoznatijoj zagrebačkoj legendi

 Apartman Manda
Vodimo vas u originalno uređen stan za najam u središtu Zagreba, kojeg gosti iz cijeloga svijeta jednostavno obožavaju

Mladi kreativac Marko Raić prije nekoliko se godina odlučio odseliti iz svog predivno uređenog stana u samom centru Zagreba. Kaže kako je ta odluka bila jednostavnija zbog želje da u njegovu gornjogradskom stanu i energiji koju on stvara može uživati cijeli svijet.

U neposrednoj blizini glavnoga zagrebačkog trga, u Radićevoj ulici, nalazi se stan čije ime krije priču o najpoznatijoj zagrebačkoj legendi, onoj o imenima Manduševca i Zagreba. Prostor apartmana Manda star je više od 100 godina, a odmah na ulazu zakoračit ćemo na jednako toliko stare pločice, naići na legendu o djevojci Mandi te na posudu s novčićima koji završe u Manduševcu. I to svaki sa svojom željom nekog od Markovih gostiju iz cijeloga svijeta.

image
Neja Markičević/CROPIX

"Hortenzija koja se nalazi na terasi zahtjevna je biljka jer voli direktno sunce, ali i veliku količinu vlage. Potroši više vode od gostiju"

image
Neja Markičević/CROPIX

Potpuno samostalno upustio se u osmišljavanje rasporeda i uređenja interijera.

- Kad sam se doselio u stan, prvo sam sve prostorije prenamijenio kako bi se dobili savršen tlocrt i maksimalna iskoristivost. Srušio sam nepotrebne zidove i otvorio prostor, povezao kuhinju, blagovaonicu i boravak. Kako su u stanu izrazito visoki stropovi, poigrao sam se drvenim gredama - kaže Marko i dodaje kako ga je za uređenje inspirirao sam prostor koji je tada zatekao. Stoga je spojio starinski namještaj s industrijskim i modernim elementima, dodao biljke i kao rezultat dobio savršenu eklektiku i pravi shabby chic izgled.

image
Neja Markičević/CROPIX

Vlasnik je uspješno spojio starinski namještaj s industrijskim i modernim elementima, dodao omiljene i upečatljive biljke te kao rezultat dobio savršenu eklektiku i pravu shabby chic kućnu estetiku

image
Neja Markičević/CROPIX

- Ne zamaram se latinskim nazivima biljaka ili nekim uvriježenim pučkim nazivima, obično ih nazivam sobni puzavac, ona travasta, onda druga od prozora na singerici lijevo ili, pak, Benjamin II - priča nam Marko u šali i dodaje kako mu biljke puno pomažu u kreiranju doživljaja u prostoru jer ga oplemenjuju na poseban način.

- Najdraža biljka mi je Benjamin II koji je proživio teške uspone i padove, došavši u Mandu po "nebiljnim" uvjetima zimus na -20 stupnjeva. Trebalo mu je dosta vremena i brige oko njega da se prilagodi i sprijatelji s ostalim biljnim ukućanima, no sada buja u punom svjetlu.

image
Neja Markičević/CROPIX

Iako se ne zamara njihovim nazivima, Marko obožava svoje zelene ukućane i redovito vodi brigu o njima. - Biljke su poput ljubimaca, potrebna im je pažnja i ljubav, ali i ispravna briga pa tako nekim biljkama odgovara sjenovito mjesto s manje vlage, dok druge uživaju direktnu sunčevu svjetlost.

- Jedna od zahtjevnijih biljaka je hortenzija koja se nalazi na terasi jer voli direktno sunce, ali i veliku količinu vlage. U šali znam reći da hortenzija potroši više vode od gostiju, no svojim šarmantnim indigo rozim cvjetovima opravdava svu brigu koju ulažemo u nju.

image
Neja Markičević/CROPIX

U Markovu stanu posvuda ćemo pronaći cvjetne elemente. U kupaonici i spavaćoj sobi goste uvijek dočeka buket svježeg cvijeća. Ideja s ružama na stropu nastala je neplanirano. Kada je krenuo bojati strop, počela mu je padati stara boja. Nakon što je skinuo sve slojeve, svidjelo mu se ono što je ostalo te je decoupage tehnikom na takav strop postavio motiv ruže i dobio savršen vintage element.

image
Motivi ruže u decoupage tehnici na stropu u spavaćoj sobi nastale su neplanirano, kaže vlasnik Marko
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Cvjetni je uzorak uklopio i u dizajn namještaja. - Prilikom izrade indus-trijskog namještaja često koristim upravo cvjetne elemente koji se svojom paletom boja i "dezena" savršeno uklapaju u moju viziju industrijskog namještaja, stvarajući balans između strogih linija betona, željeza ili pleksiglasa i fluidnih cvjetnih elemenata.

image
Neja Markičević/CROPIX

Apartman Manda je Markov projekt koji nema rok završetka. Kako sam kaže, put dizajna nema svoj kraj, a kreativnost ne poznaje granice. Stoga stalno dolazi na nove genijalne ideje za uređenje stana. Trenutačno radi na proširenju svoje zelene obitelji u Mandi te je u tijeku još jedan njegov kreativni projekt. Prenamjenjuje staru krletku za ptice u mali dom za svoje sukulente.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:50