PRIRODNI DEKOR

Briga o božićnom kaktusu i kako postići da procvjeta i uljepša dom baš za Božić

 Pixabay
Donosimo kako možete održati svoju biljku zdravom i punom živahnih cvjetova

Ako želite ukrasiti svoj dom svečanim zelenilom za blagdane, nikad nećete pogriješiti s božićnim biljkama. Uz božićnu zvijezdu, ružmarin i amarilis, postoji jedna vesela zelena boja koju morate uvrstiti u svoje kućne izbore: božićni kaktus. Biljku koja cvjeta zimi lako je njegovati i lako se razmnožava. Cvjetovi su joj živahne nijanse crvene, ružičaste ili ljubičaste, što je čini prekrasnom sobnom biljkom i promišljenim blagdanskim poklonom. Kako bi ove biljke uspijevale tijekom cijele snježne sezone, dijelimo s vama kako se brinuti za vaš božićni kaktus, od savjeta o cvatnji i rastu do savjeta o ponovnom presađivanju i izbjegavanju štetnika koji jedu biljke.

image
Pixabay

Uz to, pročitajte naše savjete za njegu božićnih kaktusa u zatvorenom prostoru kako biste saznali na koje sve načine možete održati svoju biljku zdravom i punom živahnih cvjetova. I bez obzira jeste li vrtlar početnik ili entuzijast, pogledajte naš ultimativni vodič za biljke.

Kako se brinuti za božićni kaktus

Nedostatak vode i dramatične promjene temperature mogu uzrokovati brže opadanje cvjetnih pupova. Produžite razdoblje cvatnje svog kaktusa tako da obratite pozornost na ovih šest ključnih čimbenika:

Tlo: Koristite kvalitetno tlo bogato humusom i drugim hranjivim tvarima.

Temperatura: Održavajte optimalnu klimu od 18 stupnjeva.

image
Pixabay

Zalijevanje: Održavajte tlo ravnomjerno vlažnim dok vaša biljka cvjeta, često ga prskajući.

Svjetlost: Stavite kaktus na prozor okrenut prema istoku radi umjerene svjetlosti i malo izravnog sunca.

Gnojidba: Nanesite gnojivo s visokim udjelom kalija svaka dva tjedna nakon što se formiraju pupoljci.

Presađivanje: presadite svoj kaktus svake godine nakon cvatnje.

Uobičajene štetočine božićnih kaktusa

Iako su božićni kaktusi obično biljke koje ne zahtijevaju mnogo održavanja, nisu imuni na štetočine i bolesti.

Brašnaste stjenice: Ovi insekti obično zaraze sobne biljke. Imaju pamučnu masu zbog koje ih je lako otkriti i mogu privući plijesan. Uklonite ih čačkalicom ili upotrijebite formulu sistemskog insekticida da ih se riješite.

Paukove grinje: Iako možda nećete moći otkriti ove sićušne insekte na vašem kaktusu, njihova mreža na lišću daje do znanja njihovu prisutnost. Ova stvorenja koja vole prašinu mogu se ukloniti pomoću insekticidnog sapuna u spreju.

Gljivični komarci: Ne samo da su ti kukci sićušni, već i lete i vole vlažno tlo. Možete primijetiti gubitak lišća ako je zaraza velika. Ako insekticidni sapunski sprej ne djeluje, napunite čistu posudu svježom i dobro ocijeđenom mješavinom za sadnju prije presađivanja.

image
Pixabay

Kako potaknuti više cvjetanja

Držite biljke na hladnom (oko 10 stupnjeva) nakon razdoblja cvatnje. Zalijevajte ih tako da tlo bude jedva vlažno i svakako uskratite gnojivo. Kada započne novi rast, upotrijebite sljedeću strategiju za poticanje cvatnje: stavite biljke u okruženje s temperaturom između 12 i 18 stupnjeva i naizmjence im dajte 10 sati svjetla i 14 sati potpunog mraka, četiri do šest tjedana nakon pojavljuje se rast. Kada se pojave pupoljci, stavite biljku na toplije temperature i počnite s redovitom kultivacijom, kao što je gore opisano. Biljke bi trebale procvjetati za otprilike šest tjedana.

image
Pixabay

Kako presaditi božićni kaktus

Vaše blagdanske biljke treba presaditi samo svake tri do četiri godine. Obratite pozornost ako korijenje počne rasti iz dna posude ili ako njezin cjelokupni izgled izgleda iscrpljeno.

Odaberite pravi spremnik. Odaberite posudu koja je malo veća od prošle. Provjerite ima li drenažni otvor na dnu jer će vaš božićni kaktus istrunuti ako mu nedostaje zraka.

Provjerite je li vaša mješavina za posude lagana i dobro ocijeđena.

Presadite svoj božićni kaktus. Nakon što nježno uklonite biljku, izmasirajte korijenje kako biste uklonili staru zemlju, a zatim je stavite u novu posudu tako da vrh korijenske kuglice bude otprilike 2,5 cm ispod ruba lonca.

Zalijevajte biljku umjereno i stavite je u sjenovito mjesto dva do tri dana, jer prekomjerna količina izravne sunčeve svjetlosti može oštetiti lišće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. travanj 2024 09:11