PLUS DOBRI SAVJETI

Zbog ovog rižota naše poznate chefice jedva smo dočekali sezonu šparoga, uspijeva baš uvijek

 Goran Jakus/Marko Miscevic/Cropix/
Chefica Ana Grgić Tomić s nama je podijelila recept za nagrađivani rižoto i nekoliko dobrih savjeta za pripremu

Chefica Ana Grgić Tomić iz zagrebačkog hotela Esplanade prije nekoliko godina sa svojim je rižotom sa šparogama i rikolom uvrštena u Guida Gallo, prestižni vodič kroz najbolje rižote na svijetu. Tada nam je otkrila i svoj recept, a s nama je podijelila i nekoliko korisnih savjeta kako baš uvijek rižoto skuhati savršeno.

Osim što nam je rekla kak je bijela riža kratkog zrna uvijek najbolji odabir, s obzirom na to da otpušta više škroba i rižoto čini kremoznijim, rekla je i kako je uvijek najbolje raditi domaći temeljac, a rižu je važno prepržiti zajedno s lukom i češnjakom dok se lagano ne počne hvatati za posudu.

"Prvo podlijevanje neka bude vinom, a svako sljedeće temeljcem. Tako ćete dobiti savršen omjer arome vina i povrća te riže", rekla nam je i dodala kako maslac koji se dodaje u rižoto mora biti potpuno hladan.

U nastavku ostavljamo recept.

KAKO DO SAVRŠENOG RIŽOTA

"Kuhajte, kombinirajte, eksperimentirajte dok ne budete zadovoljni. Proces koji za mene predstavlja dobitnu kombinaciju je sljedeći: zagrijte posudu s debelim dnom, dodajte maslinovo ulje i maslac, sotirajte luk i jedan cijeli češanj češnjaka, dodajte rižu, svježe začine, ponovno sve sotirajte, dodajte bijelo vino i pustite da ga riža upije. Potom postupno dodajte topli temeljac.

Dodajte koricu sira Grana Padana ili parmezana koji će ostaviti lijep okus tijekom kuhanja. Riža se treba tijekom kuhanja miješati kako bi se oslobodio škrob iz zrna te prilikom termičke obrade posebno pripazite da se riža ne prekuha ili zagori. Ako se to dogodi, proces ćete morati ponoviti. Preporučujem arborio, carnaroli ili neku drugu vrstu riže koja ima veći postotak škroba koji se postupno oslobađa tijekom kuhanja. Vrijeme kuhanja trebalo bi biti oko 15 minuta."

image
Marko Miscevic/Cropix/

Trebat će vam:

250 g riže

25 g luka

2 g češnjaka

30 ml bijelog vina

400 ml temeljca

maslinovo ulje

150 g parmezana

45 g maslaca

150 g šparoga

100 g rikole


Priprema:


Na maslinovu ulju prepržite sitno sjeckani luk i češnjak, dodajte rižu i miješajte dok se ne zagrije. Zalijte bijelim vinom i pustite da vino ispari, a zatim zalijte temeljcem i lagano kuhajte uz povremeno miješanje. Kad je riža pri kraju, dodajte sitno sjeckane šparoge, lagano prokuhajte i maknite s peći. Dodajte kockice maslaca i ribani parmezan. Miješajte dok rižoto ne postane kremast. Na maslinovu ulju prepržite vrhove šparoga i začinite. Servirajte rižoto, na vrh stavite pržene šparoge i ukrasite listićima rikole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 20:26