KUHAJ BOLJE

Zašto prokulice zarezujemo i kako znamo da su pečene? Uz ove savjete uspijevaju baš uvijek

 Deposit Photos
Prava vrijednost nepravedno zanemarenog zimskog povrća! Imamo i nekoliko sjajnih recepata

Budimo iskreni, kad su prekuhane i loše pripremljene, prokulice nisu najfinija, a bome ni najmirisnija stvar na svijetu. No, to što vam je jednom netko poslužio loše pripremljen kelj pupčar, ne znači da biste trebali odustati od njega! Budući da prokulice sadrže malo kalorija, a pritom su prepune vitamina i predstavljaju vrijednu namirnicu u našoj mediteranskoj prehrani, pravo je vrijeme da ih isprobate ponovno.

Na tržnicama i u dućanima nerijetko ih nalazimo već spakirane u vrećicama i posudicama. Prokulice ili čimulice rastu poput grozda, na debeloj stabljici koja završava velikim listovima. Naiđete li na tržnici na cijelu stabljiku na kojoj su još prokulice, kupite je jer će ostati dulje svježe ako ih spremite u hladnjak na stabljici koju ste umotali u kuhinjsku krpu. Kupujete li ih odvojene od stabljike, pripazite da im vanjski listići nisu žuti ili puni rupa od nametnika jer žutilo znači da prokulice nisu svježe, a rupe da ćete morati oljuštiti puno slojeva kako biste došli do čistog povrća i time izgubiti veliki dio same namirnice. Nemojte odbacivati one sitne prokulice jer su često upravo te male kuglice blažeg i slađeg okusa.

image
Melanie Hobson

Kako biste ih pripremili za kuhanje, svaku prokulicu oljuštite (ako treba) te odrežite posušeni kraj nekadašnje stabljike. S malim i oštrim nožem po želji možete taj čvrsti dio razrezati ukriž kako bi se obradio brže termički. Svakako ih razrežite po sredini prije pripreme jer je njihov okus najintenzivniji upravo u njihovu središtu, a kad je ono izloženo toplini za pripreme, nepoželjna gorčina otpušta se iz ploda. Pokušajte one veće razrezati i na četvrtine kako bi komadi bili ujednačene veličine. To je osobito važno kod pečenja u pećnici ili tavi, da manji komadi ne bi izgorjeli prije nego što veći budu pečeni.

POPEČCI OD PROKULICA

image
Deposit Photos

Upravo je pečenje najjednostavniji način kako pripremiti prokulice koje zatim možete poslužiti kao dodatak komadu mesa ili ribe, odnosno njima obogatiti salatu. Kako biste prokulice pripremili za pečenje, možete ih začiniti samo maslinovim uljem, soli i paprom, no marinadu možete učiniti i posebnijom s usitnjenim češnjakom i umakom od soje, kombinacijom meda i soka od naranče i slično. Rasporedite ih potom po limu za pečenje tako da im je središte okrenuto prema dolje i pecite 20-ak minuta na temperaturi od 200°C. Bilo da prokulice kuhate, dinstate ili pečete, počnete li osjećati intenzivan miris, vjerojatno ste ih predugo obrađivali pa ih maknite od izvora topline.

QUICHE S PROKULICAMA I SLANINOM

image
Deposit Photos

Prokulice se odlično slažu s jabukama, kruškama i sušenim voćem poput brusnica, kombinirajte ih pečene uz krumpire, batat i muškatnu tikvu, a za hladnu salatu bit će ukusne uz sireve kao što su parmezan, sirevi s plemenitom plijesni ili pak nježna ricotta. S prokulicama u salatu ubacite i tostirane lješnjake ili pak orahe kako biste joj dali teksturu.

JUHA OD PEČENE CVJETAČE I PROKULICA

image
Deposit Photos

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:02