DETALJNI VODIČ

Zagreb je posljednjih mjeseci dobio nekoliko novih mjesta, evo gdje na burgere, pizzu i po kruh

Osim toga, donosimo i pregled novih adresa s dobrim slasticama, ribljim i azijskim fast foodom te malim zalogajima

Posljednjih nekoliko mjeseci u Zagrebu se otvorilo nekoliko novih mjesta koja gradu donose nove koncepte i ponudu drugačiju od dosad viđene. U centru grada otvorio se novi restoran hrvatskog ribljeg fast fooda koji je iznimno popularan u Rovinju, Poreču, Trogiru i Ljubljani, a tu je i aRoma sladoled o kojem se ovog ljeta naveliko pričalo. Na zagrebačkoj Savskoj otvorena je i nova artisan pekarnica, a u Tomašićevoj, ulici do popularne Martićeve, otvorena je i prva zagrebačka cicchetteria. Također, u blizini ciccheterie odnedavno se nalazi i nova slastičarnica iza koje stoji više nego inspirativna priča.

Razveselila nas je i vijest o novoj pizzeriji na Tkalčićevoj, a u istoj ulici otvoren je i restoran All Saints dvojca poznatog iza imena It Makes Sushi. Chef Mate Janković također je nedavno otvorio svoj Institut za burgere, a ne smijemo zaboraviti niti novu poslovnicu popularne Bread Club pekare, koja je ovih dana otvorena na Vrbanima.

NOVI RIBLJI FAST FOOD U GRADU

Popularni Tunaholic, franšiza ribljih jela, otvoren je i u Zagrebu. Na adresi Petrinjska 47, lokal do mnogima omiljene La Turke, sada tako možete kušati riblje burgere i jela kao što su fish and chips na hrvatski način. Tunaholic je pokrenula obitelj Finderle još 2020. godine, a prvu poslovnicu otvorili su u Poreču. Kasnije su se proširili na Rovinj, zatim se okušali u inozemstvu i otvorili lokal u Ljubljani, a u lipnju ove godine i u Trogiru. Nije prošlo ni tjedan dana od otvorenja zagrebačkog restorana, a u Tunaholicu je već teško pronaći slobodan stol. Više pročitajte ovdje.

image
Bojan Zibar/
image
Ana Knežević/

NOVA PEKARNICA KOJU VRIJEDI POSJETITI

Na Savskoj cesti, na broju 156, odmah do Vintage Industrial Bara, nedavno je otvorena je i nova artisan pekarnica Kukuriku. Peciva rade s prirodnim kvascem, ne koriste aditive i druge nepotrebne dodatke, a svi proizvodi izgledaju im zbilja primamljivo. Isprobali smo njihov kruh, kroasane, krafne i sendviče i niti jedan proizvod do sada nas nije razočarao. Iza cijelog projekta stoji Domagoj Kordić, poznat i po suradnji s Kroštulom te Pierre slastičarnicom, a njegova desna ruka upravo je Iva Steinbauer iz nedavno zatvorenog Pierrea pa su, osim slanih proizvoda, i oni slatki na visokoj razini. Cijelu priču pročitajte ovdje.

image
Vanesa Pandzic/Cropix/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix/Cropix

ISPROBALI SMO I NOVE BURGERE U GRADU

Prošlo je nešto više od mjesec dana od otvorenja Instituta za burgere by Mate Janković na zagrebačkoj Trešnjevci, a mi se još uvijek prisjećamo slasnih burgera koje smo toga dana kušali i jedva ih čekamo ponoviti. Lokal se nalazi na adresi Ozaljska 12, svi burgeri su ispod 60 kuna, a nude i pet vrsti prženih krumpirića, par vrsta craft piva i poznate brendove bezalkoholnih pića. Isprobali smo četiri njihova burgera i svi su nam bili vrlo dobri do odlični, a reakcije možete pročitati ovdje.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

GDJE NA MALE ZALOGAJE UZ VINO

U zagrebačkoj Tomašićevoj, u blizini restorana Market 2 i prodavaonice talijanskih delikatesa Mangia, nedavno je otvorena i prva cicchetterija u gradu. Cicchetti, po kojima je ovo novo mjesto dobilo ime, mali su zalogaji na kruhu koji se poslužuju u tradicionalnim venecijskim barovima/cicchetteriama koje se nazivaju bacari. Bacari su njihove, u cijelom svijetu poznate "osterie" koje poslužuju vino i jednostavnu hranu. Cicchetti su slični, u drugim dijelovima Italije poznatima, crostinima, ili pak bruschettama, te po konceptu malih zalogaja i široko znanim španjolskim tapasima. Uglavnom se naručuju po komadu uz čašu vina.

image
@cicchetti.zagreb Instagram/

Novo mjesto upravo zato i nosi naziv Cicchetti i dobra je opcija kako za doručak, tako i za brunch, ručak ili najčešće i u Italiji najpopularnije - u after-work terminu i konceptu poznatijem kao Aperitivo. Nude se kombinacije poput maslaca, gorgonzole, šipka i aceta balsamica, zatim pikantna talijanska salama na namazu od sira s maslinama i rukolom, pa tapenada od maslina, grana padano sir, pistacije i svježi bosiljak, tu je i mortadela, caciocavallo silano sir na pasti od peperoncina i marmelade od marelice te brie sir na marmeladi od luka s kruškom i orasima. Cijelu ponudu i detalje možete provjeriti na njihovim društvenim mrežama.

SLASTIČARNICA S PRIČOM

U blizini prve zagrebačke cicchetterije, točnije na adresi Trg Žrtava Fašizma 14, prije tjedan dana otvorena je i nova slastičarnica. Riječ je o projektu koji je pokrenuo Reto centar u suradnji s Kristijanom Cinottijem, revizorom i osnivačem hrvatskog ureda međunarodne kuće Mazars u Hrvatskoj, te kroz koji se majkama koje se liječe od ovisnosti ili su bivše ovisnice daje mogućnost rada i novog početka. Sama slastičarnica, osim odličnih slastica koje je za njih kreirala naša poznata slastičarka Ana Marić, tako nosi i lijepu, toplu priču te je nazivaju još i slastičarnicom nade i dobrote. Više pročitajte ovdje.

image
dolcinotti Instagram

NOVO NA TKALČIĆEVOJ

Prolazeći zagrebačkom Tkalčićevom ulicom nedavno smo u zgradi hotela Academie uočili novost. Tamo je, naime, stajao natpis kako se uskoro otvara nova Duksa, inače mnogima pizzerija s najboljim pizzama u gradu. Do sada se u Duksinoj pizzi moglo uživati na dvije lokacije, u zagrebačkoj Duknovićevoj i ulici Ede Murtića, te je još od otvorenja prvog restorana jedan od popularnijih izbora kako starije, tako i mlađe populacije. Poseban šarm cijelom konceptu daju šaljiva imena pizza poput "Prva", "Druga", "Na ovu Dado otkida", "Kad jaganjci NE utihnu" i "Ostalo mi taj dan u fridžu". Duksinu pizzu najviše vole ljubitelji tankog, hrskavog tijesta, a osim klasičnih pizza s podlogom od umaka od rajčice, nude i bijele pizze te vegansku pizzu s umakom od rajčice i vege mozzarellom.

image
Privatna Arhiva/
image
Biljana Gaurina/Cropix/Cropix

Osim Dukse, na Tkalčićevoj je nedavno otvoren i restoran All Saints, dvojca It Makes Sushi. Tatjana i Igor, koji stoje iza brenda, poznatiji su po svojim sushi kutijama koje su svojevremeno radili za jedan veliki supermarket, ali i po edukativnim radionicama u Centru za kulturu prehrane. Ovo im je prvi izlet u restoranske vode, a u svom lokalu trenutno nude street food zalogaje japansko-kineskog štiha kao što su sushi, bao buns, Oyakodon (spoj piletine, riže i jaja) i ramen. Više detalja možete saznati na njihovom Instagram profilu.

image
Marko Todorov/Cropix

ZIMSKI SLADOLED U CENTRU GRADA

Nakon što su se ovog ljeta svi raspričali o odličnim aRoma sladoledima, napokon je došao red da ekipa koja stoji iza brenda otvori lokal i u Zagrebu. Slastičarnica aRoma Gelato experience nalazi se na adresi Petrićeva 7, a trenutno u ponudi imaju gelato s okusima kao što su kesten, pita od jabuka te čokolada s cimetom. Osim toga, nude i mini palačinke koje također možete obogatiti sladoledom ili različitim preljevima i posipima. Više detalja potražite na njihovim društvenim mrežama.

image
Aroma, Gelato Experience Facebook/

NOVI BREAD CLUB

Ekipa iz Bread Cluba nedavno je na zagrebačkim Vrbanima otvorila još jednu poslovnicu. Nalazi se na adresi Horvaćanska cesta 154 i, uz onu na Trešnjevci, u zagrebačkoj Vlaškoj ulici te u Bukovačkoj, ovo je njihova četvrta pekarnica. Osim toga, u posljednje vrijeme u ponudu uvode novitete pa tako ljubitelji njihovih proizvoda, uz već provjereno dobru focacciu, kruh i cruffin, odnedavno mogu uživati u kroasanima s kimchijem, blagdanskom cruffinu, medenjak keksu i panettoneu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:02