VIŠE OD 20 ADRESA

Vikend u Zagrebu: gdje na doručak i brunch, ručak i večeru, kavu, kolač, koktel i pivo?

Festival svjetla idealno je vrijeme da se zaputite u Zagreb i vikend provedete u uživanju u dobroj hrani

U centru Zagreba trenutno je u tijeku Festival svjetla u sklopu kojeg su na nekoliko lokacija postavljene prilično zabavne i atraktivne svjetlosne instalacije. Zagrepčani kao da su jedva dočekali ovakav događaj pa su vikend odlučili iskoristiti za obilazak centra i pokoju fotografiju uz instalaciju. Nakon kratke šetnje gradom, zaključili smo, upravo je ovo vrijeme, kada turista nema previše, a grad ipak živi, idealno za izlet u metropolu. Upravo smo zato odlučili napraviti mali vodič u kojem donosimo odabrana mjesta za doručak, brunch, ručak, večeru, kavu, kolač, koktel i pivo u centru grada. Spakirajte torbu ili ruksak, rezervirajte smještaj i vikend provedite u Zagrebu - siti i zadovoljni.

VIŠE O FESTIVALU SVJETLA ZAGREB

image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix
image
Vanesa Pandzic/Cropix

GDJE NA DORUČAK I BRUNCH?

Jutra u centru Zagrebu mogu biti prilično gužvovita, posebice ako se nađete u blizini tržnice Dolac. Samim time, mjesta koja se ovdje nalaze najčešće su popunjena do zadnjeg stola pa ćete, želite li zbilja doživjeti najbolje od zagrebačke gastro scene, ipak morati biti nešto strpljiviji nego što ste to možda očekivali.

Za dobar doručak, u kojem mogu uživati i vegetarijanci i vegani, zaputite se tako na Dolac do malog, simpatičnog i iznimno popularnog lokala Broom 44. Ovdje možete uživati u jelima s jajima, slasnim štrudlicama po kojima su sada već poznati, nešto zdravijem ručku kao što je granola, ali i krafnama i mini pincama Janje Benić za kojima su Zagrepčani u posljednje vrijeme naprosto izgubili glavu.

VIŠE O BROOMU 44

image
Neja Markicevic/Cropix
image
Neja Markicevic/Cropix/

U blizini Dolca nalazi se i nedavno otvoreno Salo, projekt velike slastičarke Petre Jelenić, chefa Tvrtka Šakote i majstora od kave Matije Powlisona Belkovića, gdje možete uživati u štruklama, buhtlama, superpopularnim salenjacima i mini pincama, zlevankama, a kupiti možete i kruh. Nemojte preskočiti niti slavnu Mak na konac tortu Petre Jelenić. Ako volite mak, bolju slasticu teško da ćete u Zagrebu (a i šire) pronaći.

VIŠE O SALU

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Kada se s tržnice spustite stepenicama, samo nekoliko koraka dijeli vas od Melta, gdje uživati možete u zdravijem doručku. Ovdje se nude različiti bowlovi, ali i konkretnije slane i slatke opcije, dok vas na samom Trgu bana Josipa Jelačića čeka doručak i brunch na hrvatski. Naime, u prostoru nekadašnje kavane, sada se nalazi restoran SOL chefa Mate Jankovića koji, osim tapasa na hrvatski način, nudi i hrvatski doručak. Ovdje tako možete pojesti jaja s ličkom basom ili istarsku fritaju.

Bread Club je također dobra opcija ako se zaželite hrskavih kroasana, finih sendviča, pizze ili cruffina, a nađete li se u blizini glavnog željezničkog kolodvora, svakako produžite i do novootvorenog Boogie Laba u Branimirovoj, gdje vas čekaju predobri, slasni artisan pekarski zalogaji koje možete pojesti na licu mjesta ili ponijeti za van. Boogie Lab nudi i brunch, ali i ručak pa, ako vam se svidi, uživajući u dobroj hrani ovdje možete provesti i nekoliko sati.

VIŠE O BOOGIE LABU

image
Filip Popovic/
image
Filip Popovic/

Na kraju, za one koji vikendom nikada ne preskaču jaja za doručak, najbolja opcija bit će Eggspress. Top odabir ako ste fan tekućeg žumanjka ili samo bogatih tostova za prste polizati. I dobro je dodati, nakon doručka u Eggspressu, vjerujte nam, bit ćete siti ostatak dana. Eggspress se nalazi u zagrebačkoj Vlaškoj ulici.

RUČAK I VEČERA U CENTRU

Za ručak u centru uvijek biramo nekoliko provjerenih mjesta. Kai Street food je odlična opcija za one koji vole azijsku kuhinju i sočne, slasne sendviče (preporučujemo njihov katsu), dok će SOI u Ilici biti bolji odabir za one koji vole bogate, šarene zdjelice s rezancima ili popularni poke bowl. Također, za ljubitelje azijske kuhinje, dobra opcija je i ramen u Torikaya ramen baru, koji se nalazi na početku Petrinjske ulice, gotovo na samom Trgu bana Josipa Jelačića.

image
Soi Fusion Bar/

Nalazite li se u ekipi u kojoj ima i vegana, razmislite o rezervaciji stola u restoranu All Saints by it makes sushi u Tkalčićevoj ulici. Nude sve, od ramena, punjenih bao peciva, preko sushija u klasičnoj i veganskoj varijanti do predobrih jela s rižom i rezancima. Ovdje će svatko pronaći nešto za sebe i vrlo vjerojatno će svi iz restorana izaći siti i zadovoljni dobivenom vrijednosti za novac.

VIŠE O ALL SAINTS BY IT MAKES SUSHI

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

Želite li se, pak, počastiti jelima kakva još niste probali, svratite u Mali bar gdje će vas razoružati divnim kombinacijama okusa i tekstura. Ekipa ovdje je ludo kreativna i iz Malog bara do sada još nismo izašli nezadovoljni. Ovo je jedno od mjesta koje zbilja rado preporučujemo dalje.

Za one nešto tradicionalnije, dobra opcija bit će Ficlek kod tržnice Dolac, gdje možete uživati u pohancima, granadir maršu, mlincima i štrudlama, a za one koji samo žele pojesti dobar burger, najbolji odabir bit će Burgeraj u zagrebačkog Preradovićevoj ulici. Mali lokal s burgerima koji se tope u ustima već je godinama naš favorit. Topla preporuka; kad ste već tamo, počastite se i naručite odmah dva komada. Bit ćete nam zahvalni kasnije.

image
Burgeraj Facebook/

Osim Burgeraja, dobre burgere nudi i Submarine koji možete pronaći na nekoliko lokacija u gradu. Odnedavno nude i vegansku varijantu pa i ovdje možete doći sa svojom šarolikom ekipom.

Volite li više ribu, zanimljiv odabir mogao bi biti nedavno otvoreni Tunaholic u Petrinjskoj ulici. Nude dobre riblje burgere, ali i pržene lignje i sitnu ribu u kojoj možete uživati u lokalu, ali i ponijeti za van.

VIŠE O TUNAHOLICU

image
Ivana Nobilo/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Nešto ozbiljnije opcije za večeru u gradu bit će i El Toro, gdje možete uživati u odličnim kombinacijama okusa chefa Marija Mihelja inspiriranim južnoameričkom kuhinjom. Od ribe do mesa, s odabirom jela ovdje zbilja ne možete pogriješiti.

U slučaju da se želite počastiti nešto ekskluzivnijom i bogatijom večerom, razmislite i o odlasku u Noel, jedini restoran s Michelinovom zvjezdicom u Zagrebu, do kojeg se nalazi i mala pekarnica Noel Bread and Deli, gdje odmah možete isprobati i slavna maritozzi peciva o kojima bruji cijeli Zagreb.

VIŠE O MARITOZZI SLASTICI

image
Vedran Peteh/cropix/
image
Vedran Peteh/Cropix

Za poznata jela pripremljena na razini više svratite u Vinodol, a ako ste u potrazi za iskustvom koje ćete još dugo pamtiti, odličan odabir bit će hotel Esplanade i njihovi restorani Zinfandels i Le Bistro. Što god odabrali, ne možete previše pogriješiti. I kad ste već tamo, obavezno isprobajte njihove štrukle. Najbolji su u gradu.

image
/Fotografije: Arhiva Hotela Esplanade

SLATKI ZALOGAJI

Nakon ručka i večere, logično je, zaželjet ćete se slatkog. Iako u centru grada u posljednje vrijeme i sami teško pronalazimo mjesto sa stvarno dobrim slasticama, nekako najsigurniji odabir uvijek je Amelie slastičarnica. Favorit nam je Josephine kolač, spoj lješnjaka, kave i mascarpone kreme, a osim slatkih, nude i poneki slani zalogaj pa ovdje možete svratiti i na usputnu užinu kada ste u prolazu.

Ako volite baklavu, u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici uživati možete u prilično dobrim primjercima u La Turka slastičarnici. Nude velik izbor baklava s različitim nadjevima, a naš favorit su sve varijante s pistacijom i lješnjacima.

GDJE NA KOKTEL I PIVO?

Prije obilaska Festivala svjetlosti, valja se počastiti i dobrim koktelom ili pivom, što god vam je draže. Na početku Petrinjske ulice nalazi se Express bar koji, između ostalog, nudi vrhunske koktele u koje je uloženo zbilja puno truda, a ovdje možete popiti i dobru kavu i odličnu vruću čokoladu.

VIŠE O EXPRESS BARU

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Ljubitelji koktela nikako ne bi trebali preskočiti niti Blend bar u Gundulićevoj ulici te Dežman bar u Dežmanovom prolazu, jer ovdje će vam mlada ekipa iskusnih barmena smućkati koktele kakve ćete još dugo pamtiti.

GDJE U ZAGREBU POPITI DOBAR KOKTEL?

Kada je, pak, u pitanju pivo, Craft Room na zagrebačkoj Opatovini i Valhalla beer bar u Radićevoj ulici dobar su izbor za sve one koji vole sporo uživanje u dobrom craft pivu hrvatskih pivara. Za vrijeme sunčanih dana posebno su dobar odabir zbog malih, ali i simpatičnih terasa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:03