GDJE JESTI U CENTRU?

Štrukli ili azijska kuhinja? 5 adresa za ručak u centru grada s kojima ne možete pogriješiti

 @esplanadezagreb Instagram/
Kada se idući puta nađete u centru grada i shvatite da ste zbilja gladni, sjetite se ovog popisa i posjetite jedno od ovih mjesta

Koliko puta ste se našli u centru Zagreba bez ideje gdje pojesti dobar ručak? Prijatelji nas neprestano obasipaju ovim i sličnim pitanjima pa smo odlučili napraviti vodič s 5 adresa s kojima ne možete pogriješiti. Uvrstili smo tu za svakoga ponešto, od ručka i večere pa sve do deserta. Gdje pojesti tjesteninu sa šalšom i okruglicama, a gdje slastan sendvič ili pohanac, gdje se počastiti zasitnim ručkom za posebne prilike, a gdje pojesti dobar sladoled? Odgovore potražite u nastavku.

FICLEK

Adresa: Ulica Pod zidom 5

Ako se u centru grada zaželite slasnog pohanca s rizi bizijem ili mlincima, gustog paprikaša ili faširanaca, Ficlek je adresa koju morate posjetiti. U restoranu smještenom ispod tržnice Dolac nude se domaća, zagrebačka jela, porcije su velike i zasitne, a ručak za jednu osobu s pićem platit ćete oko 100 kuna. Dobra preporuka uz jela u Ficleku uvijek je čaša gemišta. Također, ako se nalazite u blizini i voljeli biste uživati u složenijim tanjurima i bistro kuhinji, upravo to možete pronaći i u susjednom Pod Zidom.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

LARI & PENATI

Adresa: Petrinjska ulica 42A

Nedavno smo večer proveli u simpatičnom bistrou u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici i još se jednom uvjerili u dobru ponudu i više nego prihvatljive cijene. Lari & Penati mjesto je za brzinski ručak u centru, ali i za opuštenu večeru kada želite uživati u predjelima, glavnim jelima i desertima. Ovdje smo nedavno isprobali odlične mesne okruglice s domaćom šalšom i tjesteninom, a nikako nemojte propustiti isprobati i njihov Reuben sendvič od marinirane govedine sa sirom, slatkim kupusom i kiselim krastavcima, po kojem su već godinama poznati.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

LE BISTRO

Adresa: Ul. Antuna Mihanovića 1

Želite li se počastiti malo posebnijim ručkom u istom takvom ambijentu, razmislite o odlasku u Le Bistro hotela Esplanade. Nude dnevni meni u koji su uključena tri slijeda jela i čaša vina po cijeni od 215 kuna, a ovdje možete uživati i u raskošnom doručku, ali i jelima s a la carte menija. Ne propustite niti njihove sjajne zapečene štrukle i druge klasike poput bečkog odreska i tatarskog bifteka.

image
@esplanadezagreb Instagram/
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix

KAI STREET FOOD

Adresa: Jurišićeva 2A

Za dobar sendvič ne morate otići predaleko, potražite ga na samom Trgu bana Josipa Jelačića. Naime, na adresi Jurišićeva 2a, u restoranu KAI čeka vas nekoliko varijanti slasnih sendviča s azijskim prizvukom. Naš favorit je svakako katsu sendvič s piletinom (koji dolazi i u vege varijanti), a nude još i odlične bao bunse. Želite li uživati u ipak nešto laganijem ručku, razmislite o svježoj tuni na naan kruhu. Ručak s pićem za jednu osobu ovdje će vas koštati oko 100 kuna i, vjerujte, iz KAI-a zasigurno nećete izaći gladni.

image
Privatna Arhiva/

TORIKAYA

Adresa: Petrinjska ulica 2

Nedavno otvoren ramen bar Vida Nikolića na početku Petrinjske ulice, već je postao hit među Zagrepčanima. Ručak ili večeru započnite gyozama, prženom Kaarage piletinom, spicy tunom ili enoki gljivama sa slaninom, a zatim se počastite jednim od pet raskošnih ramena. Nude se, između ostalog, Tantanmen ramen sa svinjetinom, pileći ramen, tempura shrimp ramen te vege varijanta. Tu su još i jela s rezancima te primamljivi deserti poput matcha sladoleda i mochija. Cijelu ponudu možete pogledati na njihovoj službenoj stranici.

image
Vid Nikolić/
image
Vid Nikolić/

DODATNO: GDJE NA SLADOLED?

Adresa: Vlaška ulica 6/Radićeva ulica 3A

​Kada već prolazite centrom grada, valja se zasladiti i dobrim desertom. Ljeti ne preskačemo kuglicu dobrog sladoleda, a pitate li nas, odličan izbor baš uvijek je pistacija u Amelie slastičarnici i kokos u Meltu. S obzirom na to da se navedeni lokali nalaze vrlo blizu jedan drugom, u obzir uzmite i čašćenje s oba okusa. Pa ipak je ljeto.

A GDJE NA OPUŠTENU VEČERU?

SOL TAPAS BAR I RESTORAN

Ako tražite mjesto za večeru i uživanje u zalogajima uz čašu ili dvije vina, dobar odabir bit će popularni Sol tapas bar i restoran chefa Mate Jankovića. Ovdje možete isprobati tapase na hrvatski način kao što su pašticada u njoku, knedle s kozicama i marinirane inćune. Sol odnedavno nudi i doručak pa tako na terasi s pogledom na glavni zagrebački trg možete pojesti i lički Benedict s pastrvom, basom, vlascem i rotkvicama, istarski omlet ili granolu.

Adresa: Trg bana Josipa Jelačića 9

MALI BAR

Također, uvijek dobra opcija za ručak u centru je i jedan od omiljenih zagrebačkih bistroa - Mali bar. Ovdje nude sezonska jela pripremljena od svježih, lokalnih namirnica pa su tako samo neka od jela koja trenutno možete pronaći na meniju Malog bara gazpacho od rajčica, baba ganoush, carpaccio od tikvica, musaka od srdela, punjena pečena paprika, lazanje od lisičarki i brudet od skuše te slastice od sezonskog voća.

Adresa: Vlaška ulica 63

image
Tomislav Kristo/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:18