VODIČ ZA DAN ŽENA

Šalabahter lijepih stvari, što kuhati, naručiti iz dostave, gdje na pizzu, koji film pogledati?

Preporuke koje donosimo možda će vas malo udaljiti od pandemije, žurbe, rata, stresa, posla, ako je to uopće moguće

Ako je za vas obilježavanje Dana žena ili Osmog marta poseban dan pa planirate neku prigodno posebnu večer donosimo nekoliko dobrih ideja. Ovo nije lista s datumom isteka. Treba pronaći načina da svakog dana učinite nešto lijepo bilo kojem biću u vašoj okolini pa tako i samome sebi, ali ne samo za Valentinovo, Osmi mart, Dan zahvalnosti, Uskrs, Božić, rođendan, godišnjicu ili nešto drugo "važno" s popisa. Preporuke koje donosimo mogu se shvatiti i kao šalabahter dobrih stvari koje će vas malo udaljiti od pandemije, žurbe, rata, stresa, posla, ako je to uopće moguće.

Sir & Vino večer - Saša Špiranec, naš vinski stručnjak napravio je veliku analizu plavca malog te napravio iscrpan editorijal u kojem možete pronaći sjajna vina. Ako dvojite koji sir kupiti nećete pogriješiti ako uzmete nešto iz paških sirana Gligora, MIH, Vidas ili Oštarić. Od istarskih aduta naš favorit je zreli sir Veli Jože sirane Latus, a možete kušati i sireve iz sirane Vesna Loborika koji su nedavno nagrađeni srebrom u Americi.

image
Privatna arhiva
image
istock

Dostava kod kuće - ako živite u Zagrebu, nećete pogriješiti ako naručite sushi za dvoje, raskošnu platu sushija iz restorana Evergreen. Imaju nepobjedivu vrijednost za novac, konstantni su u kvaliteti i za 300 kuna imate obilnu sushi gozbu.

Preporuka za film - Obilježavate li Dan žena, potrudite se da se u kadru nađe i vino. Nemojte se razmetati skupim vinom, kao niti samo ispuniti formu banalnim i jeftinim, već potražite jedno iz sigurne zone. Pristojno i pouzdano, fino i mekano, koje će biti tu kao pratnja razgovoru, a ne njegov predmet. Za šaputanje na kauču kao uvod u dobar film, preporuka Saše Špiranca je Kozlovićev muškat momjanski 2021, cijena mu je oko 90 kuna. Naša filmska preporuka je Licorice Pizza ako ga uspijete pronaći na nekim svojim kanalima.

Jurica Pavičić o filmu:

Film "Licorice Pizza" redatelja P. T. Andersona počinje 1973. na jednom školskom dvorištu u losanđeleskoj dolini San Fernando. Junak filma Gary prištavi je srednjoškolac kojem za oko zapadne cura u ranim dvadesetim godinama.

Nametljivi adolescent počne se nabacivati starijoj ženskoj. Ono što počne kao koketiranje pretvori se u drugarstvo pa u poslovno partnerstvo, a na koncu - kao u pravoj romantičnoj komediji - u zaljubljivanje. Kao Harry i Sally: samo malo blesaviji. I ružniji.

Naoko nema ničeg posebnog u filmu "Licorice Pizza" Paula Thomasa Andersona. A ipak ima. Andersonova kronika odrastanja u Kaliforniji 70-ih jedan je od najljupkijih, najtoplijih i najpodcjenjenijih filmova sezone 2021./2022.

Kućno kuhanje - Danas, vrlo vjerojatno nemate mnogo vremena za kuhanje. U nastavku vam donosimo četiri jednostavna recepta koje može bilo tko pripremiti ako ima malo volje i sve potrebne namirnice. Kako vam zvuči umak od oraha s tagliatellama? Ako ste ipak skloniji jednostavnijem i poznatijem receptu, pripremite zelenu tjesteninu s kozicama, ali po receptu Nastasje Petrić. Ne želite dobiti tanjur tjestenine utopljenu u juhu od vrhnja i zato bacite oko na ove recepte. Mlinci sa šugom od tune sjajno će se slagati s nekim crnjakom u čaši, a za one koji umjesto tjestenine žele pripremiti nešto kremastije tu su gnudi s umakom od graška

image
Berislava Picek/
image
Berislava Picek/

Što slušati? Ako još niste poslušali album "Serpentine Prison" učinite to što prije. Matt Berninger uzeo je predah od The Nationala i iskoristio ga za snimanje prvog solo albuma u produkciji soul veterana Bookera T. Jonesa kako stoji u tekstu Aleksandra Dragaša. Album je jednako lijepa kulisa za romantičnu večeru ili čitanje knjige, a Beringerovi tekstovi još uvijek su jednako moćni kao i u zlatno doba The Nationala.

Izlazak na pizzu

Ako ste se zaželjeli dobre pizze, a živite u Zagrebu naša preporuka su pizzerije Basta i Duksa. Godinama ondje odlazimo na pizzu, a povremeno naručimo i dostavu. Vrlo su konstantne u kvaliteti i cjenovno prihvatljive. Također, atmosfera u njihovim lokalima je vrlo ležerna što je veliki plus. Ako se nalazite na Kvarneru ili u Istri, možete napraviti mali izlet nakon posla i posjetiti pizzeriju Rumore kraj Labina. Uvijek smo imali dobra iskustva i u restoranu Loža na Kastvu gdje također možete na pizzu. Oni koji se nalaze u blizini Splita već dobro znaju kako je pouzdana adresa pizzerija Bokamorra.

image
Matija Djanesic

Izlazak u kino

Meksički redatelj Guillermo del Toro pokazao je da zaista zna raditi s glumcima jer je "Ulica noćnih mora" prepuna izvrsnih izvedbi. "Ulicu noćnih mora" preporučio je filmski stručnjak Nenad Polimac, a danas je na rasporedu i Cinestar kinima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:40