DOBAR PRIMJER PONUDE

Ovih 5 mjesta nude dobru (domaću) hranu u centru Zagreba i preporučili bismo ih svakom turistu

 Vedran Peteh/Cropix/Cropix
Koja vam mjesta prva padaju na pamet kada vas netko pita za preporuku dobre domaće hrane u centru grada?

Postoje mjesta na koja vodimo najbolje prijatelje, postoje ona na koja vodimo poslovne suradnike, a kada smo nedavno dobili pitanje gdje bismo odveli nekoga tko je u gradu po prvi puta i želi ga na najljepši način doživjeti kroz hranu, zastali smo i dobro promislili. Zbilja, koja su to mjesta koja bismo bez previše promišljanja preporučili turistima u Zagrebu? Koja mjesta nude domaću hranu i vina, ugodnu atmosferu i dobru vrijednost za novac? Za koja mjesta ste sigurni da će ih vaši inozemni prijatelji dobro upamtiti i preporučili svojim poznanicima koji tek dolaze u Zagreb? Nakon kratkog promišljanja, izdvojili smo pet adresa na koje bismo bez ikakve sumnje da će se razočarati poslali posjetitelje u Zagrebu i s kojih bi se, vjerujemo, vratili više nego zadovoljni.

CHEESE BAR

Kako smo već pisali, Cheese bar je svakako jedno od onih mjesta koja su dobar primjer kako bi turizam u metropoli trebao funkcionirati te na koja bismo i sami bez previše razmišljanja uputili goste u Zagrebu. Osim što se znaju pobrinuti za svoje goste i napravit će sve da se na njihovoj šarmantnoj terasi u centru grada osjećate ugodno, nude čak 150 hrvatskih vina na čaše, a uz to možete uživati i u plati sireva, domaćih narezaka ili kombinaciji jednog i drugog. Od tri vrste pršuta, preko kulena i istarske kobasice, pa sve do sira iz pepela, ovdje se može pronaći samo ponajbolje od malih domaćih proizvođača. Osim toga, kako smo već pisali, utorkom i petkom nude i ručak po više nego pristojnim cijenama pa vas tako uz čašu vina, sve zajedno neće koštati više od 100 kuna. I na kraju, Cheese bar ne bismo preporučili isključivo turistima, već i domaćim ljudima koji traže ugodno i mirno mjesto na kojem mogu uživati u čaši vina, poneki zalogaj i dobrom društvu.

image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix/Cropix

SOL TAPAS BAR I RESTORAN

Moderna domaća kuhinja upakirana u tapas zalogaje koji čak niti na samom Trgu bana Josipa Jelačića ne koštaju previše zvuči kao više nego dobar prijedlog za ekipu koja se po prvi put zatekne u Zagrebu. Mate Janković sa svojim je restoranom i tapas barom Sol napravio sjajnu stvar, domaćima i gostima ponudio je drugačiji pogled na klasike pa stoga i ne čudi previše što je Sol i sada, kada su restoran preselili u puno veći prostor Johann Francka, gotovo u svako doba dana dobro popunjen. Osim pašticade u njoku, profiterola s pastvom i drugih tapasa na hrvatski, Sol odnedavno nudi i doručak s pomakom pa tako ovdje možete pojesti lički eggs Benedict s basom ili istarsku fritaju s tartufima.

image
Tomislav Kristo/Cropix
image
Tomislav Kristo/Cropix

FICLEK

Kada je otvoren prije nešto više od dvije godine otvoren Ficlek, mjesto je zamišljeno kao svojevrsna moderna gostionica i upravo je to, pokazalo se do današnjeg dana, centru Zagreba nedostajalo. Kada god ljeti prolazimo pored Ficleka, na terasi uvijek zateknemo goste, dok se zimi u lokalu traži mjesto više. Zagrepčani posebno vole njihovog pohanog piceka i punjenu papriku, a turistima bismo svakako preporučili i zagrebački odrezak te vrlo dobre mlince, faširance, šufnudle, komad štrudle i knedle. Naravno, uz čašu gemišta.

LA ŠTRUK

Osim pohanaca i punjene paprike, štrukli također ulaze u kategoriju jela koja se u Zagrebu ne zaobilaze, a jedno od mjesta na kojima smo isprobali ponajbolje svakako je La Štruk u Skalinskoj ulici. Koliko turisti vole ovo mjesto, dokaz su brojne pozitivne recenzije na različitim platformama, a La Štruk se često i u stranim medijima spominje kao jedno od mjesta s najboljom domaćom hranom u Zagrebu (primjerice, o njima je prije nekoliko godina pisao čak i Vogue). Ovdje se jedu klasični kuhani ili pečeni štrukli sa sirom, a nude i kombinacije s bučinim košticama, dimljenom paprikom, tartufima, borovnicama, orasima...

BROKENSHIPS I SLASTICE PETRE JELENIĆ

Nezaobilazna adresa još kojih desetak dana je i Brokenships na Katarininom trgu. Ovdje dva ljetna mjeseca provodi najbolja hrvatska slastičarka Petra Jelenić i za goste priprema spektakularne slastice te dva slana jela. I ovdje će baš svatko pronaći nešto za sebe, od Čokoladne dekadencije i mak torte za ljubitelje čokoladnih deserata, preko sjajne Pavlove za one koji više vole voćne kombinacije, pa sve do izvanredne rum babe koju ne smiju propustiti oni koji u kolaču vole osjetiti i malo alkohola. Naš favorit su Tri sestre, desert koji funkcionira kao studija kreme od jaja, pa ćete tako dobiti tri posudice u kojima se redom nalaze crème brûlée, crema catalana i rozata te, naravno, neponovljiva torta od maka. Osim toga, ovdje svakako vrijedi isprobati i štrukle te pogaču s rajčicama i maslinama. Vjerujemo kako u Zagrebu ne postoji bolje mjesto sa slasticama na koje možete odvesti inozemne prijatelje te kako je upravo Brokenships u kombinaciji s Petrom Jelenić mjesto o kojem će se još dugo pričati čak i izvan granica naše zemlje.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:46