VODIČ ZA ROŠTILJ

Kako zapaliti savršenu vatru, koliko dugo i na kojoj temperaturi peći sve vrste mesa?

 Berislava Picek/Cropix/
Neovisno o vrsti roštilja koji koristite, on se mora pripremiti. Bitno je osigurati dovoljno žara kako bi se mogle ispeći sve ture...

Ako prostor dopušta, pripremite dodatnu vatru od koje će se dobiti rezervni žar bude li trebalo. Iako se klasični roštilj brzo zagrije, bitno je da prođe neko vrijeme da se temperatura žara ustali odnosno da temperatura bude ravnomjerna (sve treba "izgorjeti"). Ako nemate termometar, možete se koristiti dlanom ruke za provjeru temperature - stavite dlan iznad rešetke i brojite vrijeme dok više ne možete držati ruku iznad roštilja, i tada se može procijeniti temperatura.

image
Berislava Picek/Cropix/

Jako vruće nakon 3 - 4 sekunde (260 ºC), vruće 5 sekundi (oko 200 ºC), jako toplo 7 sekundi (175 ºC), toplo (165 ºC) nakon 10 sekundi. Na roštiljima na plin, električnim roštiljima i onima s termometrom poput Kamada postoje regulatori jačine kojima se kontrolira temperatura. Kod klasičnih roštilja sličan će se efekt postići podizanjem ili spuštanjem rešetke u odnosu na vatru te smanjivanjem ili dodavanjem žara. Ako kod pečenja dođe do pojave vatre (neželjena pojava kod klasičnog roštiljanja jer namirnice gore), maknite rešetku s namirnicama i na mjesto gdje gori pospite soli kako biste vatru prigušili.

image
Berislava Picek/Cropix/

Da bi meso bilo kvalitetno i ukusno pečeno (ne presušeno), bitna je temperatura, ali i dužina pečenja. Postoje posebni termometri kojima se može izmjeriti unutrašnja temperatura same namirnice, ali postoje i okvirna iskustvena vremena pa se možete poslužiti i našom tablicom.

image
Vesna Veselić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2022 09:58