SVE NA JEDNOM MJESTU

Kako pripremiti roštilj i koliko dugo peći koji komad mesa, plus recepti naših roštilj majstora

 Berislava Picek/Cropix
Za početak, najbitnije će biti osigurati dovoljno žara kako biste mogli ispeći veću količinu mesa koju ste pripremili

Prvi svibnja samo što nije stigao, a vi još niste sigurni što ćete i kako pripremiti ekipi koja vam dolazi na roštilj? Ne brinite, pripremili smo nekoliko dobrih savjeta uz koje će vam ove godine roštilj ispasti bolji nego ikad.

Za početak, ako vam prostor to dopušta, pripremite dodatnu vatru od koje će se dobiti rezervni žar bude li trebalo. Iako se klasični roštilj brzo zagrije, bitno je da prođe neko vrijeme da se temperatura žara ustali, odnosno da temperatura bude ravnomjerna.

image
Berislava Picek/Cropix/

Ako nemate termometar, možete se koristiti dlanom ruke za provjeru temperature - stavite dlan iznad rešetke i brojite vrijeme dok više ne možete držati ruku iznad roštilja, i tako se može procijeniti temperatura. Jako vruće nakon 3 - 4 sekunde (260 ºC), vruće 5 sekundi (oko 200 ºC), jako toplo 7 sekundi (175 ºC), toplo (165 ºC) nakon 10 sekundi.

image
Berislava Picek/Cropix/

Na roštiljima na plin, električnim roštiljima i onima s termometrom poput Kamada postoje regulatori jačine kojima se kontrolira temperatura. Kod klasičnih roštilja sličan će se efekt postići podizanjem ili spuštanjem rešetke u odnosu na vatru te smanjivanjem ili dodavanjem žara. Ako kod pečenja dođe do pojave vatre (neželjena pojava kod klasičnog roštiljanja jer namirnice gore), maknite rešetku s namirnicama i na mjesto gdje gori pospite soli kako biste vatru prigušili.

image
Berislava Picek/Cropix/

Da bi meso bilo kvalitetno i ukusno pečeno (ne presušeno), bitna je temperatura, ali i dužina pečenja. Postoje posebni termometri kojima se može izmjeriti unutrašnja temperatura same namirnice, ali postoje i okvirna iskustvena vremena pa se možete poslužiti i našom tablicom.

image
Vesna Veselić/

A kad ste već tu, s vama ćemo podijeliti i nekoliko dobrih recepata koje možete iskoristiti za prvomajski roštilj. S nama su ih svojevremeno podijelili majstori od roštilja Davor Šušković i Juraj Grabarić. Dok je Davor stručan za dimljenje i sporo pečenje, Juraj je majstor za klasike kao što su vratina i pileća krilca. Njihove recepte potražite u nastavku.

DAVOROV BBQ PULLED PORK

image
Marko Miscevic/Cropix

JURAJEV BURGER S ROŠTILJA

image
Berislava Picek/Cropix

DAVOROVA SALATA S BATATOM I LUKOM S ROŠTILJA

image
Marko Miscevic/Cropix

JURAJEVA VRATINA S ROŠTILJA

image
Berislava Picek/Cropix

DAVOROVA SALATA S BIFTEKOM

image
Marko Miscevic/Cropix

JURAJEV RECEPT ZA PILEĆA KRILCA S ROŠTILJA

image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 18:10