10 veličanstvenih

Gdje pojesti dobru pečenu janjetinu u Dalmaciji? Ovo su kultna mjesta koja vrijedi posjetiti

Ako neke od vaših provjerenih favorita još nismo otkrili, šaljite nam vaša omiljena mjesta putem društvenih mreža

Postoji neka romantičarska simbolika kad je janjetina u pitanju. Kad netko kaže da vas vodi na janjetinu, kao da se osjetite posebno počašćeno, kao da obrok koji će uslijediti sa sobom nosi neku svečanu prtljagu koju baš nikad ne odbijate. Zato se spremno ukrcavate u vlak okusa koji baš uvijek miriše na hrskavu janjeću kožicu, mladi luk i domaći paradajz. Jedemo ju kad se netko ženi, kad je "pokrivanje" krova kuće pri kraju, kad najstarije dijete u obitelji maturira, kad najmlađe kupi stan i, najčešće, kad se vraćamo s mora u unutrašnjost. Skretanje s ceste na janjetinu je svojevrstan ljetni ritual koji će malo koji Hrvat zaobići, a moramo priznati da se nama prilično sviđa. Ovog puta smo odlučili istaknuti mjesta gdje vrijedi pojesti dobru janjetinu kad se nađete u Dalmaciji.

Zadar

Tamaris

Zagrebačka ulica 5, 23000 Zadar

023 318 700

Kultni zadarski restoran Tamaris posebno hvale zbog pečene janjetine. Što se tiče ostatka ponude mišljenja su podijeljena, ali kad je riječ o janjetini s ražnja odluka je jednoglasna kako se ovdje jede zaista dobro pečenje.

image
Restoran Tamaris Facebook Page/

Šibenik i okolica

Konoba Vinko

Uz cestu 57

22 221 Konjevrate

022 778 750

S ceste se ozbiljno skreće kad je u pitanju ova konoba. Ovdje pripremaju različita mesa na različite načine, a osim pečenja i skradinskog rižota nude i janjeća jetrica na venecijanski i janjeće tripice odnosno fileke. Iako je konoba danas najpoznatija po pečenom odojku, ne može joj se negirati dobro poznavanje tehnika pripreme janjećih iznutrica i tripica.

image
Privatna Arhiva/

Gostionica Boraja, Boraja

Boraja 17

22 000 Šibenik

098 336 768

Još od vremena kada nije bila izgrađena Jadranska magistrala, a autobusi su između Zadra i Splita vozili samo preko Boraje. Šoferi su redovito stajali na Boraji na tanjur janjeće juhe i dobar komad mesa. Ovdje se naručuje janjetina s ražnja, a služe ju s, na krupno narezanim fetama, domaće rajčice i luka.

image
Gostionica Boraja Facebook Page/

Odmorište Krka

A1, 22222, Lozovac

022 785 7459

Ovo je jedno od atraktivnijih odmorišta na autocesti gdje se između ostalog i dosta dobro jede u većini slučajeva. Omeđeno stijenama lijeve obale Krke, pogled s odmorišta puca na rijeku Krku, Prokljansko jezero i Skradin. Zanimljivo je kako se svakodnevno pripremaju janjetina s ražnja, dok ispod peke pripremaju razne namirnice poput tuke, pivca, liganja, janjetine, teletine i kruha ispod peke.

image
Stanko Feric

Restoran Vicko, Šibenik

D58 42, 22000, Šibenik

022 565 748

Poznati restoran "Torcida" u Donjem Polju kod Šibenika promijenio je ime! Više ne nosi me splitske navijačke skupine već se zove restoran "Vicko". Osim navedenih, ljubitelji pečene janjetine hvale i šibensku adresu u Donjem polju – Restoran Torcidu. Osim janjetine na ražnju, ovdje možete pojesti i onu ispod peke, kao i kruh koji spremaju tako te hobotnicu.

image
Damir Krajac/Cropix/Cropix

Restoran Kod Pere, Radučić

Radučić BB

099 294 3003

Ovo je legendarno mjesto i tko god se našao u blizini Radučića, zasigurno je svratio kod Pere na malo pečenog. Posluje od 2003. godine, a janjci su iz okolice Bukovice i Oklaja. Vlasnik Pere Škorić u svom lokalu je "od jutra do mraka", a vrte se janjci, odojci pa i ćevapi.

image
Ante Baranic/Cropix/Cropix

Restoran Marin, Tisno

Kapela 61 Dubrava kod Tisna

022 466 070

Restoran Marin u obiteljskoj tradiciji već 10 godina nudi dalmatinsku autohtonu kuhinju. Jedno od svojih izdvojenih jela te po kojima je poznat su svakako jela sa ražnja kao što su janjetina i odojak s ražnja, ali uz njih se služe raznorazne tjestenine, jela s roštilja, riblje delicije te mnoga druga jela.

image
Restoran Marin Facebook Page/

Okolica Splita i Brač

Perlica, Klis

Trg Grlo 1, 21 231 Klis

021/240-004

Restoran Perlica se smjestio 1,2 km od kliške tvrđave, a njihova je janjetina posebna jer pase okolnim brdima prepunim mirisnog ljekovitog bilja i utjecaja blagotvornih morskih strujanja. Specijalitet kuće je janjetina s ražnja koju pripremaju na način dugogodišnje obiteljske tradicije, ali pripremaju i sve vrste mesa na tradicionalne načine, jela ispod peke, pivca na više načina te nude ekološke salate, sir i pršut te domaći kruh iz krušne peći.

image
Jakov Prkic/Cropix/Cropix

Konoba Kopačina, Donji Humac

Donji Humac 7

21423 Donji Humac, Otok Brač

021 647 707

Konoba Kopačina započela je s radom 2000.godine. S više od 35 godina iskustva u ugostiteljstvu, vođena s ljubavi prema otoku, obitelj Jugović otvara u Donjem Humcu konobu Kopačinu. Ponudu konobe Kopačina karakteriziraju razni brački specijaliteti, specijaliteti od janjetine, brački ovčji sir, bračke delicije te svježa riba i morski plodovi. Ovdje služe i originalni brački vitalac.

image
Konoba Kopačina Facebook Page/

Pelješac

OPG Antunović, Kuna Pelješka

Kuna 37

Kuna Pelješka

020 742 035

Obiteljsko gospodarstvo Antunović smješteno je u malom mjestu Kuna Pelješka na poluotoku Pelješcu koje broji svega dvjestotinjak stanovnika. Nisu razvikani ni smješteni na glavnoj cesti, ali itekako se imaju čime ponositi, naime nude hranu iz svog uzgoja, a uložili su i velike napore kako bi autohtonu sortu ovce Dubrovačka ruda spasili od izumiranja. Nemojte se zaboraviti najaviti jer specijaliteti po kojima su poznati rade po prethodnoj najavi. Kruh ispod peke, janjetina i kozletina, pikatić ili tripice samo su neke od delicija kojima se ondje možete osladiti, a posebno je zanimljiv i sam interijer u kojem sa stropa vise pršuti.

image
Konoba Antunović Website/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2022 12:26