KORAK PO KORAK

Fritule obožavamo, ali jeste li probali churros? Priprema je brza, a najbolji su s čokoladom

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Kroz pripremu hrskavih, prženih churrosa vodila nas je slastičarka Ana Marić

Hrskavi, slasni i posluženi uz umak od čokolade, španjolski churros hit su na svakom stolu na kojem se pojave. Vjeruje se kako su ih izmislili španjolski pastiri kao poslasticu koja se vrlo lako priprema iznad otvorene vatre, a vrlo brzo zavolio ih je i ostatak zemlje pa su tako postali jedna od najprepoznatljivijih španjolskih slastica uopće. Danas se poslužuju u različitim formama, a najčešće se mogu pronaći uvaljani u šećer i cimet i posluženi uz gusti umak od čokolade. Osim u Španjolskoj, churros su popularni i u Meksiku gdje se poslužuju uz dulce de leche.

image
Berislava Picek/Cropix

Iako ih, zbog prženja u dubokom ulju, često uspoređuju s krafnama ili čak našim fritulama, churros se pripremaju na nešto drugačiji način. Potrebno će vam biti svega nekoliko svakodnevnih sastojaka kao što su brašno, voda, maslac i ulje za prženje, a zatim se tijesto najprije kuha, kao što je to slučaj kod pripreme choux tijesta, te se potom istiskuje u vruće ulje u željenim oblicima. Sama priprema churrosa neće vam oduzeti previše vremena, a jednom kada ih poslužite ekipi, vjerujte, sa stola će nestati prije nego što ste mislili. Također, dobro je znati i kako će churros najbolji biti poslužite li ih dok su još topli.

Kako se pripremaju churros nedavno nam je pokazala i slastičarka Ana Marić, čije slastice možete pronaći u zagrebačkim Amelie slastičarnicama, a kako bi nam uspjeli baš uvijek, Ana nas je provela kroz stvarno detaljni postupak pripreme. Osim samih churrosa, napravila je i gusti umak od lješnjaka i čokolade koji možete napraviti u duploj količini pa kasnije mazati na kruh, dodati u druge slastice ili u njemu jednostavno uživati na žlicu. Korak po korak recept donosimo u nastavku, a cijeli tekst o Ani Marić možete pročitati ovdje.

Za churrose će vam trebati:

125 g mlijeka

125 g vode

100 g maslaca

170 g glatkog brašna

3 g soli

3 g šećera

225 g jaja

1. KORAK

Kuhajte do vrenja vodu, mlijeko, maslac, sol i šećer.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

2. KORAK

Dodajte prosijano brašno pa miješajte dok se ne stvori tijesto koje se odvaja od stijenki posude.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

3. KORAK

Tijesto malo prohladite, stavite u mikser i dodajte jaja u nekoliko navrata. Povežite u glatku svilenkastu smjesu.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

4. KORAK

Tijesto za churrose stavite u slastičarsku vrećicu sa željenim nastavkom.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

5. KORAK

Ulje za prženje zagrijte do 150-160 Celzijevih stupnjeva. Istiskujte tijesto u zagrijano ulje u željene oblike i veličine.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix

KAKO NAPRAVITI KREMU OD LJEŠNJAKA I ČOKOLADE?

Za pastu od lješnjaka:

250 g prženih lješnjaka

150 g kristal-šećera

Za čokoladnu kremu od lješnjaka:

200 g slatkog vrhnja

100 g tamne čokolade

70 g paste od lješnjaka

Priprema:

Uz churrose poslužite čokoladnu kremu s pastom od lješnjaka. Pastu napravite tako da lješnjake najprije tostirate u pećnici na 180 ºC oko 10 do 15 minuta, dok im opna ne počne pucati. Kristal-šećer na tavi lagano otopite i karamelizirajte do zlatnožute boje. Razvucite ga na tanko na masnom papiru i ohladite. Šećer razbijte i u blenderu usitnite na komadiće pa mu dodajte oljuštene lješnjake. Miksajte u glatku pastu ili željenu teksturu. Slatko vrhnje zagrijte do vrenja, prelijte preko čokolade i paste od lješnjaka. Ostavite nekoliko minuta i povežite štapnim mikserom. Ohladite i poslužite s churrosima.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:06