VIKEND VODIČ-MOTOVUN

Favoriti redakcije: nepretenciozne konobe blizu Motovuna gdje se dobro jede za umjerenu cijenu

 Privatna Arhiva/
Vremenska prognoza trebala bi nam biti naklonjena ovog vikenda pa možete krenuti s planiranjem izleta

Agroturizam Tončić
Čabarnica 42, Zrenj, Oprtalj

Rezervacija je obavezna, otvoreni su cijele godine, ali rade samo od petka do nedjelje. Morate proći kroz Oprtalj, a zatim pratite navigaciju ili intuiciju za Zrenj. Kad smo već pomislili da su priče o popularnosti našeg odredišta napuhane, shvatili smo koliko smo u krivu pokušavajući ugrabiti malo hlada na popunjenom parkiralištu. Ulazite u starinsko kameno zdanje, a zatim i na prostranu terasu s koje vam puca pogled na Buzet, rijeku Mirnu i okolna brda. Pogled je stvarno očaravajući. Što se tiče same ponude, Tončići sve što nude, rade sami ili nabavljaju iz susjednih kuća i domaćinstava. Njihova tjestenina i kruh su domaći, a kako potječu iz obitelji lovaca i tartufara, ovdje toga ne manjka te sami rade i suhomesnate proizvode. Ovdje kušajte fuže i fritaju s tartufima te fuže s veprom. Cijene su prijateljske i umjerene, primjerice: porcija fuža s dosta naribanog tartufa (120 kn), Njoki s gulašom od vepra stoje 60 kuna.

image
Privatna Arhiva/


Konoba Dolina
Gradinje 59/1, Livade

Konoba Dolina smještena je u mjestašcu Gradinje, u blizini famoznog Motovuna. Ovdje je neobično lijepo ručati u neposrednoj blizini rijeke Mirne i živopisnog gradića Motovuna. Ovdje svakako uzmite fritaju s tartufima, kušajte njihov pršut i sir, a kasnije nemojte propustiti domaću tjesteninu pogotovo fuže s tartufom i malo dobrog maslinovog ulja. Osim toga, ovo je mjesto za dobru maneštru ili domaći ombolo. Istarska maneštra doći će vas dvadesetak kuna, njoki s gulašem 60, fuži s tartufima 120 kuna.

Konoba Dorjana
Livade 4a, Livade

Odmah po dolasku, posebno za jesenskih mjeseci, prepoznat ćete restoran po terasi i divnoj pergoli koja pršti od cijelog spektra boja baš u jesen. Osim fritaje s tartufima, pršuta i sira svakako ostavite mjesta i za fuže. Ovdje ćete pojesti i dobar komad mesa. Zanimljivo je da je zgrada u kojoj je danas smještena Konoba Dorjana nekad djelovala kao Hotel Levade koji je radio do polovice 20. stoljeća. Cijene se ne razlikuju bitno od prethodno navedenih u Konobi Dolina i Agroturizmu Tončić.

image
Privatna Arhiva/


Konoba Fakin
Ul. Joakima Rakovca, Motovun
U Konobi Fakin se dobro kuha. Marko Fakin je možda poznatiji na vinskom tržištu Hrvatske, pa i svijeta, upravo zbog mlade vinarije Fakin u istarskom selu Bataji, dakako podno Motovuna. Tamo obitelj Fakin živi i radi na zemlji više od 300 godina. Uzgajali su sve što im je bilo potrebno za život, ali nikad nisu bili fokusirani na uzgoj loze. Sve dok se Marko Fakin nije odlučio posvetiti vinarstvu. Ovo je doista mjesto gdej bi svatko trebao pronaći ponešto za sebe. Svojevremeno smo na njihovoj terasi jeli domaći pršut, kobasice, tartar od junećeg filea s aiolijem, fritaju s tartufima i gulaš s domaćim njokima i ponovno bismo se vratili ondje. Cijena od tri slijeda (predjelo, glavno jelo i desert) je u srpnju 2021. godine bila 250 kuna.

image
Privatna Arhiva/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 11:54