UGODNO IZNENAĐENJE

Pivnica na Borongaju dobra je ideja za ručak usred tjedna, ali i obiteljsko okupljanje vikendom

 Privatna arhiva
Ožujsko Pub Maksi bit će dobar odabir za gablec, a vikendom ovdje preporučujemo uživanje u gyozama, junetini i lososu

Ožujsko Pub Maksi kod okretišta Borongaj posjetili smo više puta unatrag nekoliko godina, i kada god bismo naišli, uvijek je bio krcat gostima. Zato nas nije iznenadila gužva prošlu nedjelju, štoviše, očekivali smo to s obzirom na to da je sam pub mjesto u kojem Zagrepčani rado slave rođendane, krštenja i druge prigode.

Svakako budite spremni na žamor i dječju ciku, jer ovo je ponajprije obiteljski restoran. Započeli smo ručak juhom od rajčice s dimljenim feta sirom (25 kn) i punjenim japanskim raviolom (62 kn) kao predjelima, a nastavili s lagano pečenom junećom vratinom (82 kn) i filetom lososa (135 kn).

image
Privatna arhiva

Dobro izvedena predjela

Gusta juha od rajčice bila je kiselkasta i podsjećala je okusom na klasičnu pasiranu rajčicu. Poslužuju je s emulzijom od peršina, koje vrlo brzo nestane, pa nije znatno utjecala na doživljaj samog jela. S druge strane, dimljena feta odličan je dodatak jer joj daje dubinu. Svaki komadić sira koji se nađe u vašoj žlici pusti ugodan miris i okus dima.

image

Juha od rajčice s dimljenim feta sirom

Privatna arhiva

Punjeni japanski raviol zapravo je porcija od pet gyoza punjenih mljevenom svinjetinom, i posluženih s hoisin umakom, ukiseljenom ljutikom, salaticom i nasjeckanim mladim lukom, i dovoljno je izdašna za one dane kada ste raspoloženi samo za laganiji ručak. Gyoze su bile skuhane pa lagano popržene, meke tjestenine i sočnog nadjeva. Iako u meniju stoji napomena da je jelo pikantno, samo jelo nije bilo ljuto, što bismo očekivali nakon tog upozorenja, pa provjerite prije s konobarom.

image

Gyoze od svinjetine u hoisin umaku

Privatna arhiva

Sezonska raskoš

Oba glavna jela bila su bogata i lijepo izbalansiranih okusa. Lagano pečena juneća vratina dolazila je s karameliziranim prokulicama, tri rimska njoka s grizom i slanutkom, pirjanim crvenim kupusom i pečenom mrkvom. Meso se moglo lagano vilicom rezati i topilo se u ustima, a nadopunjavao ga je jako dobro pripremljen umak od povrća. Komadići tople masnoće na pojedinim dijelovima mesa samo su jelo činili još slasnijim. Tri rimska njoka imala su izvana hrskavu i blago zapečenu koricu, a središte im je bilo kremasto i neutralnog okusa - upravo zato su bili dobar izbor priloga i pratnje umaku od povrća, kao i prokulicama.

image

Lagano pečena juneća vratina s crvenim zeljem, prokulicama, rimskim njokom sa slanutkom i grizom

Privatna arhiva

Losos je došao na kremi od bundeve, pečen po našim željama (iznimno uslužan, brz i predan konobar prvo je provjerio kako želimo da nam pripreme lososa). Na tanjuru su se našli i dehidrirani kolutovi kiselkaste Granny Smith jabuke, kao i komadi ukiseljenog komorača. Sve je bilo posipano bučinim sjemenkama i dovršeno bučinim uljem. Losos je bio sočan i dobro začinjen, dok su jabuka i koromač djelovali kao protuteža slatkastoj bundevi.

image

File lososa na kremi od bundeve, s ukiseljenim koromačem, granny smith jabukama i bučnim sjemenkama

Privatna arhiva

Za doma smo uzeli desert Amber (28 kn). Monoporcija je u isto vrijeme bila i malo preslatka i gorkasta, jer je rade s dodatkom piva, što je s obzirom na koncept pivnice, zabavan dodatak meniju. Ponuda deserata mijenja se ovisno o inspiraciji, a nalaze se uz jedan od ulaza u prostor puba, pa ih možete promotriti prije nego što odaberete što ćete probati. Maksi nemojte zaobići ni radnim danom, osobito ako radite negdje u blizini, jer svaki dan imaju drugu ponudu dnevnih jela koja im nisu inače na meniju, poput raznih variva, rižota i sličnih gableca.

OŽUJSKO PUB MAKSI

Adresa: Ul. Divka Budaka 18, Zagreb

Hrana: 8/10

Ambijent: 7/10

Usluga: 9/10

Vrijednost za novac: 9/10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 13:03