Imamo detalje

Ne propustite odličnu priliku za isprobavanje posebnih menija u četiri JRE restorana

Jela s menija ”Passion Weeka” u opatijskom Plavom podrumu
 Plavi podrum/JRE
Četiri vrhunska restorana, među kojima i jedan s Michelinovom zvjezdicom, samo od 18. do 31. listopada imaju specijalne menije od tri slijeda po cijeni od samo 700 kn za dvije osobe. Evo što su pripremili za svoje goste

Squid Game, Arty Fish i Pink Panther - ne, ne nabrajamo nove Netflixove hit serije nego jela s posebno kreiranog menija čuvenog opatijskog Plavog podruma.

- Ma, što da vam kažem, popularnost serije 'Squid Game' došla nam je kao naručena – smije se Daniela Kramarić, vlasnica restorana.

- Taman su kvarnerske sipe u top formi, a i samo naše jelo zapravo je svojevrsna igra, kako sam naziv kaže, jer rižoto nije crn, kako to obično biva. U svijetlom je umaku, poslužen s crnom pjenicom i tagliolinima od sipe koji su pokriveni crnim gelom, a jelo dolazi s uputstvom 'pomiješaj me i pocrnit ću' - objašnjava Daniela Kramarić. Ovaj menu kreirali smo u Plavom podrumu specijalno za “Passion Week”.

image
Squid Game, Plavi podrum
Plavi podrum/JRE

Riječ je o projektu hrvatske podružnice udruge Jeunes Restaurateurs d' Europe (JRE), osnovane još 1974. u Parizu, koja u 16 zemalja broji više od 360 vrhunskih chefova, a u Lijepoj našoj djeluje već deset godina i okuplja 16 vrhunskih restorana. Ove godine, u duhu slogana udruge "Talent & Passion", u suradnji s Mastercardom pokrenut je "Passion Week". Projekt je u različitim terminima dostupan u 16 restorana, i to tako da svaki restoran tijekom dva odabrana tjedna nudi posebno kreiran jelovnik od tri slijeda bez pića po pristupačnoj cijeni od 700 kn za dvije osobe uz plaćanje Mastercard karticama.

Gastro čari

Dio restorana ukusne menije već je nudio kroz godinu, a sada, tijekom listopada i studenog, gosti u posebnim menijima mogu uživati u šest prvoklasnih restorana među kojima su Boba s Murtera, konoba Zijavica iz Mošćeničke Drage, rovinjski Monte i opatijski Plavi podrum u periodu od 18. do 31. listopada te zagrebački Dubravkin put i opatijski Navis od 2. do 16. studenog.

- Sudjelujemo u 'Passion Weeku' s ciljem da se odužimo partneru Mastercardu koji je velika podrška JRE-u, ali i, s druge strane, da se ovim drugačijim i povoljnijim menijem približimo novom krugu gostiju. U slaganju menija vodili smo se sezonom i namirnicama koje su sada najaktualnije, ali i specifične za naše područje, poput plave ribe, no u jelima koja smo osmislili trudimo se reinterpretirati tradiciju - objašnjava Kramarić iz Plavog podruma, jednog od rijetkih restorana koji drži zavidnu razinu ponude ribe, rakova, školjaka i tartufa.

image
Daniela Kramarić, Plavi podrum
Matko Stanković/JRE

Kaže kako su najbolje svježe namirnice, kompleksnost okusa, atraktivan izgled jela na tanjuru i zabava za nepce siguran su recept za uspjeh. Zato se gosti uvijek rado vraćaju u Plavi podrum, a zahvaljujući "Passion Weeku" mnogi će tek sada prvi put otkriti njegove gastro čari. Tako se ovim projektom cilja privući što više gostiju u restorane i izvan sezone.

- Turizam vam je kao poljoprivreda, dosta ovisi o vremenu. Tako je prošli vikend bio sjajan, sunčan, ljudi su se čak i kupali, Lungomare je bio krcat, kao i restoran, iako više nije sezona - dodaje Kramarić.

Nove tradicije

Ona je prije punih 25 godina od svog oca Josipa Taribe, doajena hrvatskog ugostiteljstva, preuzela vođenje restorana u vološćanskoj uvali Opatije gdje se ljuljuškaju ribarske brodice.

image
Arty Fish, Plavi podrum
Plavi Podrum/jre/

- U tih se 25 godina mnogo toga promijenilo i kod nas, ali i na našoj kompletnoj gastro sceni. No mi koji smo svaki dan u tome nismo toliko toga ni svjesni. Ali činjenica je da se hrvatska gastronomija u zadnjih 10 godina promijenila više nego li u posljednjih 40. Tek kad krenemo pričati priče o tome kako je nekada bilo i kad izvadimo stare fotografije, shvatimo koliko je sve drugačije. Sada je, primjerice, ta vizualna komponenta jela mnogo bitnija, a uz našu sjajnu ekipu koju čine Mato Bebek, Željko Jovanović i Sanel Fazlić sada stremimo stvaranju novih tradicija - ističe.

Među te inovativne klasike svakako spadaju jela kao što su Squid Game, Arty Fish i Pink Panther, a ova zanimljiva imena rezultat su zajedničke inspiracije.

- Hah, gledajte, ime jela je važno kao i ime čovjeka, zato se uvijek potrudimo da bude upečatljivo. Recimo, fokus Arty Fisha je fillet plemenite ribe, brancina ili zubaca, u krusti od badema, pinjola i pistacija, uz to ide i pire od karfiola te salata od karfiola, uz crni aioli te redukciju ribljeg temeljca. Pink Panther je, pak, desert s tankim orašastim biskvitom, mousseom od Valrhona Opalys bijele čokolade kojeg obogaćuju gel, sladoled i coulis od jagoda - nabraja Daniela Kramarić, ujedno i sommelierka koju zbog iznimnog znanja u stručnim krugovima iznimno štuju i uvažavaju.

image
Pink Panther, Plavi podrum
Plavi podrum/JRE

- Pri odabiru vina, u Plavom podrumu se uvijek prilagođavamo gostu, iako postoji određena tipologija. Uvijek pitamo koja vina voli, što je u njegovom stilu, želi li probati nešto novo... Imamo personalizirani pristup. No, ako bih ja birala, započeli bismo s Tomac Diplomat ekstra brut pjenušcem kao aperitivom, zatim bih uz aromatični i moćni rižoto preporučila Ipšinu malvaziju koja je i sama pikantna i najmineralnija od svih. Zatim, uz Arty Fish sjajno se sljubljuje chardonnay Le Chiffre Ernesta Tolja, dok uz desert odgovara Kozlovićev muškat - znalački preporučuje Kramarić.

Istarska institucija

Kako bismo dočarali bogatstvo ponude "Passion Weeka" razgovarali smo s još jednom vrsnom sommelierkom. Tjitske Đekić je maître d' institucije fine dininga u Istri, rovinjskog Montea, prvog hrvatskog restorana s Michelinovom zvjezdicom, dok njezin suprug Danijel Đekić, vlasnik restorana, u kuhinji stvara ukusne delicije.

Za razliku od Plavog podruma, u čuvenom restoranu Monte nemaju praksu imenovanja jela, već su same namirnice u fokusu.

image
Tjitska i Danijel Đekić, Monte
Monte/JRE

Kao toplo predjelo u posebnom "Passion Week" meniju Monte svojim gostima nudi jelo s tunom.

- Tuna steak pečen je samo s jedne strane, sa sezamom i posut đumbirom koji jelu daje posebnu notu, a uz to idu njoki kuhani u cikli uz korjenasto povrće. Glavno jelo je steak istarskog boškarina u umaku od trubica, s mousseom od celera i julienne tikvice. Desert su jabuke i ruže, a uključuje sladoled od ruža i mousse od jabuka dekoriran kandiranim laticama - istaknula je Đekić. Kaže kako bi tuna bi fino išla s roséom, boškarin s teranom, a uz desert bi poslužila vino kao što je muškat ruža.

Rezervacija obavezna

- U Rovinju uvijek ima gostiju, k nama dolaze i turisti, ali i domaći, a nadamo se da će tako biti i sada. Zato apeliramo na goste koji žele uživati u našim specijalitetima da na vrijeme, par dana unaprijed, naprave rezervaciju jer mi imamo samo 12 stolova, koji se jako brzo popune - ističe Đekić.

A onda nakon "Passion Weeka" zatvaraju restoran za ovu sezonu, sve do sredine travnja sljedeće godine.

image
Restoran Monte
Monte/JRE

Iako je restoran koji se nalazi u podnožju crkve Svete Eufemije, u obitelji još od 1985., Tjitska i njezin suprug Danijel, koji su svojedobno živjeli u Nizozemskoj, 1999. odlučili su potpuno na sebe preuzeti ugostiteljski posao.

- Naučili smo da je zadovoljan gost najvažniji. Dobro jelo koje je servirano s osmijehom garantira uspjeh - sigurna je Đekić. No, dodatni zamah njihovom poslu dala je i Michelinova zvjezdica koju su dobili 2017., a bila je to ujedno i prva zvjezdica u Hrvatskoj.

- I prije smo mi uvijek bili puni i radili smo na visokom nivou, no te smo godine imali pravi boom, dolazili su i gosti koji dotad nisu nikada čuli za nas. Zvjezdica je oznaka kvalitete, no za gosta je ona svojevrsna garancija jer se radi o preporuci neovisnih stručnjaka - prisjeća se Tjitske Đekić kojoj Nizozemska nimalo ne nedostaje.

- Rovinj je moj dom i na Nizozemsku ni ne pomišljam. Naravno, nedostaje mi obitelji koju imam tamo, no svi oni, srećom, vrlo rado dođu uživati u Rovinj - smije se.

Morske delicije

Ako i vi želite uživati u Rovinju i finim delicijama s naglaskom na lokalne namirnice te autentičnu priču svakog od restorana u "Passion Weeku" potrebno je samo rezervirati stol u restoranu po želji, uz napomenu da je rezervacija za "Passion week" te uz obavezno plaćanje Mastercard karticom.

image
Konoba Boba
Konoba Boba/JRE

Osim u vrhunskim jelima restorana Monte i Plavi podrum, od 18. do 31. listopada možete se osladiti i u restoranu Boba koji se nalazi se u srcu Murtera. Riječ je o izrazito regionalno orijentiran restoran koji se ne odriče svog statusa konobe, a vrhunske, svježe, organske namirnice biranog porijekla pretočene u raznovrstan meni kojim dominira ponuda morskih delicija imperativ su restorana.

image
Vjeko Bašić, Konoba Boba
Mirsad Mešinović/JRE

Vlasnik i chef Vjeko Bašić, dolazi iz ribarske obitelji koja na Kornatima i dan danas ima svoje masline, kao i ribare od kojih dobavlja ribe i mekušce. Stoga ne čudi što je na meniju je u prvom slijedu sipa s bobom i komoračem, glavno jelo su cappeletti s grdobinom uz riblji velouté sa šafranom i dagnje, a desert spaja okuse rogača i naranči.

Fine dining avantura

Dio "Passion Weeka" je i konoba Zijavica se smjestila na glavnoj promenadi uz plažu u Mošćeničkoj Dragi, malom i slikovitom mjestu između Opatije i Istre.

image
Stiven Vunić i supruga Tea, Konoba Zijavica
Konoba Zijavica/JRE

Za mladog chefa Stivena Vunića, poduzetnika koji je odrastao uz oca škampara, otvaranje restorana bilo je logičan nastavak jer je namirnicu razumio i osjetio iz prve ruke i od malih nogu. Stoga u svom restoranu poslužuje (mikro)lokalnu kuhinju baziranu na ribi, a zajedno sa suprugom Teom, koja je zadužena za slastice, vodi obiteljski restoran koji se prometnuo u najprestižniji ugostiteljski objekt u Mošćeničkoj Dragi.

image
Konoba Zijavica
Robert Pichler/konoba Zijavica/JRE

Predjelo sljubljuje brioche pecivo, ribu plavicu i Hollandaise umak, dok su brancin, vrganji i verdura zvijezde glavnog jela. Desert je, pak, marun - sasvim u jesenskom duhu i poziva na slatko.

image
Dar gostima "Passion Weeka"
JRE

Uz "Passion Week", upustite se fine dining avanturu te doživite iskustvo objedovanja u JRE restoranu jer tako podržavate lokalne restorane i domaće proizvođače, a očekuje vas i tailor-made poklon - teglica u kojoj su paske, odnosno izdanci mladog češnjaka, priča o ovoj namirnici te pismo JRE-a.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i JRE Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:57