ZA PRSTE POLIZAT

Završio lovostaj na malu plavu ribu, građani u nekoliko sati razgrabili srdelu, cijena 30 kuna

 Josko Ponos/Cropix/Cropix
Ne zanemarujmo morsko blago, kupujte domaću plavu ribu i kuhajte! Donosimo maštovite i jednostavne recepte

Nakon dva mjeseca završio je lovostaj na malu plavu ribu. Čini se kako su građani jedva dočekali da mogu kupiti kilogram srdela jer, kako Glas Istre objavljuje, Puljani ne pitaju za cijenu. Ipak, cijena nije znatno drugačija od standardne pa se kilogram srdele može kupiti za 30 kuna. Situacija je slična i na splitskoj peškariji gdje je cijena za kilogram srdele identična onoj na pulskoj tržnici.

image
Josko Ponos/Cropix/Cropix
image
Josko Ponos/Cropix/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix/Cropix

Zato iskoristite blagodat domaće, svježe plave ribe i bacite se na kuhanje. U nastavku donosimo nekoliko recepata, a započinjemo s vrlo zanimljivim jelom koje su pripremili Ana i David Skoko u sklopu projekta "Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi", a radi se o srdelicama punjenim sirom i bademima. Spomenuti projekt pokrenut je prije nekoliko godina u svrhu promocije proizvoda ribarstva Republike Hrvatske što obuhvaća proizvode iz ulova, uzgoja i prerade. Cilj projekta bio je pridonijeti povećanju potrošnje lokalnih proizvoda ribarstva, postići njihovo odgovarajuće vrednovanje, te podići kulturu konzumacije ribe u Republici Hrvatskoj.

Nije na odmet s vremena na vrijeme pogledati ovaj prekrasan video i podsjetiti se koje morsko bogatstvo uzimamo zdravo za gotovo.

Punjene srdele po receptu Ane i Davida Skoke

  • pola kilograma srdela
  • dva jaja
  • 200 grama krušnih mrvica
  • stručak svježeg bosiljka
  • 100 grama oljuštenih badema
  • 150 grama sira ribanca
  • decilitar maslinovog ulja
  • dva do tri režnja češnjaka
  • 3 decilitra ulja
  • pola limuna
  • žlica octa
  • sol i papar
  • ulje za prženje
  • pola kilograma zelene salate
  • 250 grama rajčice

Srdele treba očistiti i odstraniti im kosti. Od bosiljka, badema, sira, češnjaka i maslinova ulja napravimo pesto pomoću kuhinjskog miksera. Na filet srdele stavimo žlicu našeg pesta, preklopimo s drugim filetom i paniramo ga dva puta radi sočnijeg okusa. Tako pripremljene punjene filete ispohamo na ne prejakoj vatri. I to je cijela mudrost ovog sjajnog recepta.

Ručak/večera za više dana - Srdele na savor

image
Anita Šarić/

Ručak iz pećnice - Zapečene srdele s povrćem

image
Marko Miščević/

Nešto za prigrist do ručka - Pašteta od srdela

image
Marko Miščević/

Vikend ručak - Srdele na brudet

image
Privatna Arhiva/

Brza pašta - Tjestenina sa srdelama, kruhom i limunom

image
Privatna Arhiva/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:31