PROBAJ OVO

Za pripremu ove zasitne juhe trebat će vam tek koja glavica luka, vino i stari kruh

 Berislava Picek/Cropix/
Naša Slavica Šagolj napravila je svoju verziju bogate francuske juhe od luka

Trebat će vam:

3 glavice luka

3 češnja češnjaka

maslac

50 ml bijelog vina

500 ml goveđeg temeljca

2 žlice balzamičnog octa

sol

papar

baguette kruh

svježi timijan

lovorov list

200 g ementalera

100 g ribanog parmezana

Priprema:

Kruh narežite na tanke šnite te prepecite na tavi, pazeći da ne izgori. Kada ste prepekli kruh, obrišite tavu kuhinjskim ručnikom, dodajte maslac i na trakice narezani luk. Luk je potrebno lagano dinstati na umjerenoj vatri dok se ne karamelizira, minimalno pola sata. Zatim dodajte protisnuti češnjak i pržite maksimalno minutu. Dodajte vino. Kratko prokuhajte. Dodajte temeljac, grančicu timijana i lovor. Kuhajte oko 15 do 20 minuta dok se tekućina malo ne reducira. Izvadite lovor iz posude te dodajte balzamični ocat, sol i papar po želji. Tavu maknite s vatre, po vrhu posložite kriške prepečenog kruha, pospite ribanim ementalerom i parmezanom te stavite u pećnicu na temperaturu od 180 stupnjeva na maksimalno 4-5 minuta da se sir otopi. Izvadite iz pećnice, dodajte svježi timijan i servirajte toplo.

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:26