KUHAJ KAO CHEF

Ultimativni comfort food: pohane mesne okruglice nadjevene s tartarom od cikle i aiolijem

 Marko Miščević/Cropix
Ovaj recept svojevremeno nam je ustupio Zdravko Tomšić, chef restorana Draga di Lovrana, a dobro će vam doći u nadolazećim blagdanima

"Zamislio sam to kao jedno konkretno i izdašno jelo koje će ljudi rado pripremati kod kuće. Naprosto, volim ovaj način i mislim da je ipak jedna drugačija interpretacija od onih klasika na koje su navikli'', rekao je chef Zdravko Tomšić.

Za meso:

  • 4 jaja
  • 300 g svježeg svinjskog mesa za kobasicu
  • 80 g mljevene kuhane šunke

Za tartar od cikle:

  • 300 g kuhane cikle
  • 30 ml maslinova ulja
  • 10 ml jabučnog octa
  • timijan
  • sol

Za aioli:

  • 2 žumanjka
  • 150 ml maslinovog ulja
  • 50 ml jogurta
  • 20 g senfa sa zrnima gorušice
  • 10 g češnjaka
  • sol

Za smjesu za pohanje:

  • jaja
  • oštro brašno
  • panko mrvice
  • 500 ml ulja za prženje

Jaja stavite u hladnu vodu, kad zavriju kuhaje 5 minuta, potom ogulite. Meso za kobasice dobro izmiješajte s mljevenom kuhanom šunkom i podijelite na četiri dijela. Svaki dio položite između dvije prozirne folije, te razvaljajte u obliku kruga. Maknite gornju foliju, u sredinu kruga položite kuhano jaje, te mesom zamotajte u okruglicu. Odložite na hladno.

Za tatar, kuhanu ciklu sitno iskošite, začinite solju, timijanom, maslinovim uljem i jabučnim octom.

Za aioli, žumanjke izmiješajte s kosanim češnjakom i senfom, te uz lagano dodavanje maslinovog ulja štapnim mikserom izradite majonezu. Na kraju dodajte jogurt. Mesne okruglice uvaljajte u brašno, jaja i panko mrvice, pržite u dubokoj masnoći oko 5 minuta uz okretanje, potom suvišnu masnoću ocijedite na kuhinjskom ubrusu.

Pri posluživanju, na tanjur razmažite sloj aiolija, stavite tatar od cikle, te na to položite prerezanu mesnu okruglicu s jajem. Garnirajte svježim matovilcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:33