DINNER TIME

Tri savršena rižota koja možete skuhati za večeru, a odobrit će ih i klinci koji mrze povrće

 Berislava Picek/Cropix/
Dobar odgovor na vječno pitanje: što skuhati danas, a da bude ukusno, zdravo i jednostavno

Jelo poput rižota samo po sebi ne zahtijeva veliko predstavljanje. No budući da kao profesionalni kuhar i osoba koja redovito održava kuharske radionice za djecu i odrasle imam mnogo iskustva te sam prilično dobro upoznata s time što ljudi vole i znaju kuhati, činjenica je da vrlo malo ljudi zna što je zapravo pravi rižoto. Bez uljepšavanja, većina kod kuće priprema kuhanu rižu s dodacima, dok rižoto zahtijeva nešto više tehnike i znanja. Bez ikakve sumnje, ovo jelo je u našoj kući jedno od najdražih i upravo zbog toga ga često prezentiram na radionicama gdje su ljudi uglavnom iznenađeni na koji ga se način priprema.

Stoga vam predstavljam kratki uvod u kuhanje pravog kremastog rižota. Tajna je u ispravnoj i kvalitetnoj riži, bogatom temeljcu i najbitnije od svega - strpljenju.

Kako napraviti klasični bijeli rižoto s parmezanom?

Kao baza uglavnom svih rižota smatra se klasični bijeli s parmezanom i maslacem, a njega pripremate na sljedeći način: na maslinovu ulju, malo više nego što biste inače stavili, popržite sitno sjeckani luk pazeći da ne zagori. Kada luk postane staklast, dodajte arborio, carnaroli ili vialone nano rižu, pržite je još kratko te podlijte s malo bijelog vina. Vrlo je bitno rižoto ne ostavljati na štednjaku da kuha, nego biti uz njega i redovito ga miješati. Kada je riža upila sve vino, postupno dodajte vrući temeljac te podlijevate rižu sa 2-3 šeflje tekućine dok ne ispari. Ponavljajte postupak s temeljcem do al dente tvrdoće riže. Posolite i popaprite rižoto, a zatim dodajte još malo tekućine. Posudu u kojoj ste ga kuhali stavite sa strane i u još postojećoj toplini promiješajte naribani parmezan i nekoliko kockica maslaca.

Da li je naš rižoto savršen?

Postoji nekoliko pokazatelja da biste bili sigurni da ste napravili idealan rižoto. Prvi je da je riža ostala al dente, drugi je da je konzistencija kremasta i relativno tekuća, odnosno da ga je nemoguće servirati u kalupu, a treće je da ovo divno jelo naprosto pršti od okusa i punoće koju smo dobili zahvaljujući kvalitetnom temeljcu i finom parmezanu. Svi ostali dodaci vrlo malo promijene postupak baze pripreme, a za vas sam pripremila tri šarena rižota koji će obogatiti vaš idući ručak ili večeru. Fokus je i dalje ostao na onome što bi djeca preferirala, a u čemu bi odrasli jednako uživali.

Rižoto od paprike i piletine

image
Berislava Picek/Cropix/

Bijeli rižoto s bademima i kruškom

image
Berislava Picek/Cropix/

Zeleni rižoto od špinata i graška

image
Berislava Picek/Cropix/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 17:34