ŠTO KUHATI DANAS

Tražite ideju za brzi ručak? Ova Ottolenghijeva jednostavna tjestenina mogla bi vas spasiti

 Yotam Ottolenghi Facebook/
Trebat će vam tek konzerva slanutka, pokoji začin, luk, češnjak, šaka tjestenine i šaka špinata

Istog časa kada smo naletjeli na ovaj recept, poželjeli smo ga napraviti i u vlastitoj kuhinji, a vjerujemo kako bi se isto moglo dogoditi i vama. Riječ je o brzoj tjestenini sa slanutkom i za'atarom koja je gotova u manje od 30 minuta i izgleda nevjerojatno ukusno.

ŠTO JE ZA'ATAR?

Za'atar je mješavina začina koja se sastoji od suhog začinskog bilja poput origana, mažurana i timijana i tostiranih sjemenki kumina, korijandera u kombinaciji sa sumacom, sezamom i soli. Za'atar se najčešće koristi u bliskoistočnoj kuhinji, ali ubaciti ga možete u gotovo svako jelo koje vam padne na pamet. Prstohvat za'atara na pečenim jajima stvorit će sasvim drugačiji doručak, njime možete posipati i focacciu, a volimo ga čak i na kokicama.

Kupiti ga možete u specijaliziranim trgovinama. Mi smo svoje pakiranje nabavili u Habibi Orient trgovini na zagrebačkoj Savskoj, a pronaći ga možete i u Harissi i drugim trgovinama koje u ponudi imaju nešto širi izbor začina.

ŠTO VAM SVE TREBA ZA PRIPREMU?

Za pripremu tjestenine po receptu chefa Yotama Ottolenghija trebat će vam luk, češnjak, limun, prethodno kuhani ili slanutak iz konzerve, malo (smeđeg) šećera, svježi špinat i pileći temeljac. Od začinskog bilja i začina trebat će vam kumin, vlasac, peršin, za'atar, sol i papar. Postupak pripreme ostavljamo u nastavku, količine prilagodite sebi, a kako bi još bolje razumjeli pripremu, pogledajte i video koji je popularni chef podijelio na Instagramu.

KAKO NAPRAVITI GIGLI TJESTENINU PO RECEPTU CHEFA YOTAMA OTTOLENGHIJA

Najprije nasjeckajte luk i timijan pa pirjajte na ulju. Dodajte kumin, vlasac i češnjak. Kuhajte oko 4 minute pa dodajte limunovu koricu, sol i papar. Dodajte unaprijed skuhani slanutak (ili iz konzerve). Dodajte i malo smeđeg šećera (ili običnog bijelog) kako bi se slanutak lijepo karamelizirao. Peršin nasjeckajte, a špinat operite. Slanutku dodajte malo limunova soka, a zatim i pileći temeljac. Pustite da se sve zajedno krčka i pretvori u gusti umak. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu. Na kraju dodajte špinat i peršin. Dodajte i tjesteninu i sve dobro pomiješajte, pospite za'atarom i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:40