BLAGDANSKI SLATKIŠ

Tanki, hrskavi švedski keksi s đumbirom i cimetom najbolje se slažu uz šalicu tople kave

 Liv Friis-larsen/
Osim klasičnih medenjaka i paprenjaka, ove godine radimo i hrskave tanke švedske kekse

Trebat će vam:

300 g brašna za kolače

2 žličice praška za pecivo

2 žličice đumbira u prahu

1 žličica cimeta

180 g maslaca

150 g šećera

70 g melase

1 jaje

100 g šećera za valjanje keksića

Prstohvat soli

Priprema:

U jednoj zdjeli miksajte omekšali maslac, šećer i melasu. Kada dobijete laganu, prozračnu smjesu, dodajte jaje i miksajte dok ne dobijete kremastu smjesu. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, đumbir, cimet i prstohvat soli u većoj zdjeli. Suhe sastojke dodajte mokrima i pomiješajte ih kako bi se povezali. Tijesto podijelite na dva dijela i umotajte u prozirnu foliju pa ih spremite u hladnjak na najmanje 2 sata. Želite li ubrzati proces, tijesto stavite u zamrzivač na pola sata. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Od ohlađenog tijesta otkidajte komadiće, oblikujte u kuglice i uvaljajte u šećer. Stavite na papir za pečenje i svaku kuglicu pritisnite čašom koju ste najprije umočili u šećer. Postupak ponovite prije svakog keksa. Pecite 8 do 10 minuta i prije spremanja pustite da se keksi potpuno ohlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 21:11