ZABORAVLJENO JELO

Stara slavonska pokladnica topi se u ustima, slasna je kao salenjak, imamo i recept

 Ena Nagy/slavonka.hr
Ako ste se zaželjeli nekih novih okusa, imamo dostojnu zamjenu koja se tradicionalno spravlja za maškare u Slavoniji.

Dok se u vrijeme maškara na našim otocima i obali tradicionalno peku i jedu fritule i kroštule, u unutrašnjosti zemlje uglavnom krafne, bilo prazne ili punjene marmeladom od marelice, u Slavoniji se još čuva tradicija pečenja i uživanja u manje poznatoj pokladnici - listarićima.

I dok ih neki nepravedno zamijenjuju za langoše, langošice ili mekike, odnosno slane lepinje, koje se spravljaju od dizanog tijesta i peku u dubokoj masnoći, listarići su nešto sasvim drugo. Iako su sličnog oblika, ali s prorezom po sredini tijesta, ipak nije riječ o istom jelu.

Poderane gaće, kako u Slavoniji još zovu listariće, vrlo su jednostavne i brzo se pripremaju. Riječ je o pokladnici napravljenoj od prhkog tijesta, kojoj svinjska mast daje poseban okus i topivost jednom kad gotov listarić stavite u usta.

image
Ena Nagy/slavonka.hr

Kako nam je svojevremeno objasnila iskusna i iskrena zaljubljenica u slavonsku kuhinju i recepte, blogerica Ena Kokanović Nagy, koju možete pratiti na Instagramu iza profila Slavonka.hr, poklade su u Slavoniji bogate masnom i ukusnom hranom kako bi se Bušari mogli cijeli dan keriti i uživati u kojoj čašici domaćih destilata.

"Listarići su dio tog folklora, a ljepota je u tome što ih možete jesti sa džemom, a fini su i sa domaćih narescima", rekla je poznata blogerica.

Inače, ovo prhko prženo tijesto koje se topi u ustima idealno je i za tradicionalna pokladna jahanja. Tada jahači idu po postajama gdje ih čeka gozba, a s obzirom na to da su na konjima, idealno je da su jela "s nogu" kako ne bi morali silaziti s konja.

RECEPT ENE KOKANOVIĆ NAGY ZA LISTARIĆE

image

Ovako izgledaju pravi slavonski listarići

Ena Nagy/slavonka.hr

Kako smo spomenuli, listarići, odnosno poderane gaće, nisu ni blizu lepinjama, ali su zato vrlo slični dalmatinskim kroštulama, a svoje varijante imaju diljem Europe.

U Poljskoj tako prave chrusciki koje još zovu anđeoska krila. U Bugarskoj su to kukurini, u Francuskoj bugnes, Mađarskoj csöröge, Italiji chiacchiere, Litvi žagarėliai, Ukrajini verhuny, a u SAD-u, po uzoru na Poljsku, anđeoska krila.

Listarići su se prema tradiciji izrađivali upravo u pokladno vrijeme, kako bi se potrošila svinjska mast koja se nije konzumirala za vrijeme Korizme, a volite li okus salenjaka, tada će vas i listarići oduševiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:08